Nacionalinėje dailės galerijoje – filmai apie filmus

Nacionalinėje dailės galerijoje rengiama pirmoji tarptautinę parodą „Milijonas ir viena diena“ lydinti filmų peržiūra, kurios tema – „Filmai apie filmus“.

Žiūrovams pristatomi režisierės Giedrės Beinoriūtės filmas „Vulkanovka. Po didžiojo kino“ ir režisierių Sandros Schafer ir Elfes Brandenburger – „Žengiant po vaivorykšte“ („Passing the Rainbow“).

Nuo spalio 15 d. Nacionalinėje dailės galerijoje eksponuojama tarptautinė kino ir vaizdo meno paroda „Milijonas ir viena diena“ į judančių vaizdų mediją žvelgia pasaulio vaizdinių kūrimo aspektu. Parodą lydinčioje pirmojoje filmų peržiūroje pristatomi du filmai, atskleidžiantys, kokias viltis suteikė ir kokias vizijas įkūnijo ši medija nuo Vakarų pasaulio nutolusiose vietose gyvenantiems žmonėms.

Filmas „Vulkanovka. Po didžiojo kino“ (rež. G. Beinoriūtė, 49 min., 2005) sukurtas Ukrainos stepėse, Vulkanovkos kaime, kur režisieriaus Šarūno Barto kūrybinė grupė (viena iš jos narių buvo režisierė G. Beinoriūtė) filmavo „Septynis nematomus žmones“.

G. Beinoriūtė su operatoriumi Audriumi Kemežiu vėliau grįžo į Vulkanovką ir sukūrė savo filmą. Į filmo kūrimą buvo įtraukti vienaip ar kitaip su anksčiau nufilmuota Š. Barto juosta susiję kaimo gyventojai. Filme „Vulkanovka. Po didžiojo kino“ jautriai atskleidžiama skurdi mažo, sovietinės istorijos atspaudu pažymėto kaimo kasdienybė, ryškiai kontrastuojanti su „didžiojo kino“ pasauliu. 

„Osama“ (2003, rež. Siddiqas Barmakas) – pirmasis po Talibano žlugimo Afganistane sukurtas vaidybinis filmas, rekonstruojantis tūkstantinės moterų minios demonstraciją prieš režimą. Jis tapo filmo „Žengiant po vaivorykšte“ (rež. S. Schafer, Elfe Brandenburger, 71 min., 2007) išeities tašku.

S. Schafer dalyvavo šios įspūdingos demonstracijos kinematografinėje rekonstrukcijoje. Naujame filme į „Osamoje“ vaidinusių moterų gyvenimą ir jų padėtį Afganistane žvelgiama pasitelkiant kitas kinematografines priemones. Kuriant filmą, aktyviai dalyvavo pačios herojės. Politinio aktyvizmo paskatų inspiruotame filme nestokojama ir žaismingumo, dokumentika jame papildoma savita vizualia raiška ir eksperimentiška kino kalba.

Filmas rodomas originalo kalba su lietuviškais subtitrais.

Filmai Nacionalinėje dailės galerijoje bus rodomi ketvirtadienį. Įėjimas į renginį nemokamas.


Šiame straipsnyje: nacionalinė dailės galerija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių