Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė Klaipėdoje (programa)

Prie balandžio 23–29 dienomis Lietuvoje vyksiančios 12-osios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės „Biblioteka: spausk Patinka“ prisijungs ir abi Klaipėdos bibliotekos, savo skaitytojams žadančios gausybę įvairiausių renginių, akcijų ir atrakcijų.

Jei esi smalsus

Lietuvos bibliotekininkų draugijos paskelbtos 12-osios Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės bičiulišku pavadinimu „Biblioteka: spausk Patinka“ idėja – parodyti, kad bibliotekos – bendruomenes telkianti ir vienijanti erdvė. Čia puoselėjamos senos tradicijos ir kuriamos naujos, čia gimsta inovatyvūs sprendimai ugdant laisvą ir kūrybingą asmenybę, čia moderniausios informacinės technologijos tampa įrankiais pažinti, mokytis ir mokyti kitus. Biblioteka kviečia neformaliam pasibuvimui draugų rate ir virtualiam bendravimui  globaliuose socialiniuose tinkluose. Ji gali būti patikimas partneris nedideliuose regiono ir didžiuliuose tarptautiniuose projektuose. 

Bibliotekoje galima rasti ir patirti įvairiausių įdomių dalykų, sužinoti ir pasidalyti idėjomis su bendraminčiais, dalyvauti intelektualiuose pokalbiuose ar kūrybiškai pramogauti. Jei esi smalsus, jei kuri biblioteką kartu.

 Savaitė prasidės balandžio 23 d. 12 val. bendru renginiu visose Lietuvos bibliotekose. Tai jau tradicija tampantis renginys, kurio metu bibliotekos kviečia savo bendruomenės narius iš naujo atrasti garsiausių Lietuvos rašytojų kūrinius, klausytis jų ar savitai interpretuoti. 2012-ieji paskelbti Maironio metais. Kartu ir kitaip bibliotekos kvies skaityti Maironį.

Visą savaitę Lietuvos bibliotekos organizuoja renginius, labiausiai buriančius ir vienijančius bendruomenę. Renginius, kuriuose bibliotekos draugai pasijustų patys svarbiausi ir visada laukiami.

Su Maironio posmais

Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka savo lankytojams parengė spalvingą renginių programą, įvairių mokymų e.įgūdžių stiprinimui, akcijų ir žaidimų.

Kaip pasakojo Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės pavaduotoja Eugenija Kaveckienė, kartu su visos šalies bibliotekomis Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę pradės renginiu, skatinančiu iš naujo atrasti Lietuvos rašytojų kūrinius. Šiuosyk tai bus Maironis. Bibliotekos lankytojų lauks dovanėlė „Maironio posmas Tau“. Vaikų skyriuje renginiu „Apimti pasaulį, priglaust prie širdies“ poeto sukaktį paminės mažieji bibliotekos skaitytojai. Centrinėje bibliotekoje bus atidaryta Maironio 150-osioms gimimo metinėms skirta spaudinių paroda. Šią dieną į susitikimą su poete Rože Poškiene ir dailininke Rasa Astikaite-Žiobakiene vaikus kvies „Ruoniuko“ vaikų filialas. Jaunimo skyriuje savo darbus pristatys Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokyklos mokiniai.

Antradienis bus paskirtas e.įgūdžiams. Miesto biblioteka kvies klaipėdiečius nepraleisti progos įgyti naudingų įgūdžių: efektyviai naudotis elektroniniu katalogu, sužinoti  LIBIS bibliotekos skaitytojo bilieto privalumus, įsijungti į  socialinį tinklą „Facebook“ ir tapti bibliotekos draugu. Šie užsiėmimai organizuojami Pempininkų filiale. „Sodros“ specialistai Jaunimo skyriuje išmokys elektroniniu būdu pildyti prašymą dėl ligos pašalpos skyrimo. Į individualius mokymus „Slaptos interneto erdvės“ centrinėje bibliotekoje miestiečiai kviečiami pasimokyti informacijos paieškos gudrybių.

Ieškos lobių

Ketvirtadienį Girulių bibliotekoje ir bendruomenės namuose Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojos atidarys savo rankdarbių parodą ir įrodys, kad buvimas šalia knygų aktyvina kūrybingumą. Minint Europos aktyvaus senėjimo ir kartų solidarumo metus, Kalnupės filiale organizuojamas renginys senjorams „Veikli ilgaamžystė“. Bibliotekininkai kvies diskusijai apie interneto turinį pagyvenusiems, pristatys bibliotekos interneto svetainę www.biblioteka.lt/senjorai bei kartu su visais pasidžiaugs senelių namų gyventojų rankdarbiais. Jaunimo skyriuje rengiamas susitikimas su tatuiruočių meistru D.Djačkovu-Daniu, vienu leidinio „Lietuvos tatuiruočių menas“ bendraautorių. Meno skyriuje kartu su fotoklubo „50 mm“ nariais visi buriami paminėti Pinhole (camera obscura) dieną ir išbandyti šią fotografijos technologiją.

Balandžio 28-ąją knygų „graužikams“ ir moksliukams, vienišiams ar susibūrusiems į grupes – visiems klaipėdiečiams siūloma įsitraukti į orientacinį žaidimą „Atrask bibliotekos lobius“. Keliaujant po Klaipėdos bibliotekas, teks įveikti įvairias kliūtis, atlikti užduotis ir rinkti savo komandai taškus. Pasitelkę sumanumą ir kūrybingumą, bendras žinias ir loginį mąstymą, greitį ir šiuolaikines technologijas, dalyviai galės sėkmingai pasiekti finišą. Visų laukia siurprizai, žadėjo bibliotekininkai. Registruotis į šį žygį galima iki balandžio 24 d. tel. 314 728 arba el.paštu: jaunimas@biblioteka.lt.

Visą savaitę Klaipėdos miesto savivaldybės biblioteka kvies klaipėdiečius interneto svetainėje www.biblioteka.lt balsuoti už geriausiai dirbantį bibliotekos padalinį („Spausk Patinka!“)

Atgis knygų herojai

Klaipėdos apskrities viešoji Ievos Simonaitytės biblioteka savo bendruomenei taip pat siūlo akcijas, konkursus ir daugybę renginių.

Viena diena bus skirta jaunimui ir vaikams. Mažiausieji bibliotekos lankytojai sieks didžiausio rekordo, bibliotekos kieme piešdami ilgiausią Pepę Ilgakojinę. Vaikų piešinių konkurso „Mano mylimiausias herojus“ dalyviai bus apdovanoti knygyno „Rotas“ įsteigtais prizais.

Pirmą kartą bibliotekoje organizuojamas orientacinis žaidimas jaunimui, kuriame atgis knygų herojai ir patikrins, ar jaunuoliai vartė knygas, kuriose jie gyvena, išbandys jų miklumą ir sumanumą. Laimėjusiai komandai vertingą pagrindinį prizą įsteigė prekybos tinklas „Avitela“.

I.Simonaitytės biblioteka klaipėdiečius pakvies kartu pašokti su šokio ir laisvalaikio studija „Rueda“ ir taip paminėti Tarptautinę šokio dieną, o „Fotodirbtuvės.lt“ pakvies apžiūrėti pinhole parodą. Vaikų literatūros skyriuje jau dabar galima pasigrožėti bibliotekos darbuotojų vaikų piešinių paroda.

Balandžio 23–27 d. skelbiama „Skolininkų atlaidumo“ savaitė. Visi bibliotekos skaitytojai-skolininkai raginami pasinaudoti šia galimybe ir grąžinti leidinius į biblioteką. Šios savaitės metu jie mokės  tik 50 proc. delspinigių. Taip pat vyks  akcija „Knygai antrą gyvenimą“ – klaipėdiečiai kviečiami atnešti perskaitytus leidinius į bibliotekoje esančią specialią lentyną (I a. hole) ir keistis jais tarpusavyje.

Taip pat šios savaitės metu skaitytojai ir I.Simonaitytės bibliotekos administracija išrinks šauniausius metų bibliotekininkus.

Programa

Renginiai Klaipėdos apskrities viešojoje I.Simonaitytės bibliotekoje

Balandžio 23 d.

12 val. l  a. hole – Nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės atidarymas. Tiesioginė transliacija iš LR Prezidento rūmų – LR Prezidentės Dalios Grybauskaitės, 12-osios Nacionalinės bibliotekų savaitės globėjos, sveikinimo žodis.

12.15 val. bibliotekos kavinėje „Bistro‘25“ – instaliacijos „Žydinti knyga“ atidarymas.

11–15 val. I a. hole – Maironio skaitymai bibliotekos radijo stotyje. Išankstinė  registracija iki balandžio 18 d. el. paštu maironio.skaitymai@gmail.com.

Balandžio 24 d. skirta vaikams ir jaunimui

14–17 val. Vaikų literatūros skyriuje – Pepės Ilgakojinės ir Karlsono  šėlionės. Ateikite ir žaiskite su linksmaisiais knygų herojais!

15–16 val. Inkaro kiemelyje biblioteka kviečia vaikus piešti kreidelėmis didžiausią knygos herojų.

17 val. Gerlacho palėpėje –Klaipėdos  jaunimo  centro  vaidybos studijos “Trepsė” vaidybinės miniatiūros vaikams „Mikės pūkuotuko pasaulis” (vadovė R. Svytytė).

18 val. „Atviroje erdvėje jaunimui“ – komandinis-orientacinis žaidimas „Naktinis nuotykis bibliotekoje”.  Išankstinė  registracija iki balandžio 19 d.  el.  paštu kristina@klavb.lt. Pagrindinį prizą įsteigė prekybos tinklas „Avitela“.

Balandžio 26 d.

17 val. galerijoje „13 L“ – projekto „Menas paramai“ poezijos vakaras. Tekstus skaitys Rasmina Genutytė, Kornelija Šarliokaitė, Jolanta Mankienė ir Nida Akulevičienė (su studentais), Šv. Pranciškaus vienuolyno brolis Bernardas.

Balandžio 27 d.

  16 val. I a. hole – fotografijų parodos, skirtos Pasaulinei pinhole dienai paminėti, atidarymas. Parodos organizatorius – „Fotodirbtuves.lt“.

19 val. Inkaro kiemelyje šokių ir laisvalaikio centras „Rueda“ jau 4 metus iš eilės kviečia visus klaipėdiečius švęsti Šokio dieną. Susirinkusieji turės galimybę pasimokyti šokti, pamatyti šou pasirodymus ir pasisemti puikios nuotaikos. Visi laukiami vakarėlyje „Šokio pavasaris” po atviru dangumi.

Renginiai Klaipėdos miesto savivaldybės viešojoje bibliotekoje

Balandžio 23 d. – Maironio diena

Dovana lankytojams – „Maironio posmas Tau”.

10 val. – pokalbis apie kūrybą su poete Rože Poškiene ir dailininke Rasa Astikaite-Žiobakiene „Ruoniuko“ filiale (Kalnupės g. 13).

12 val. – renginys vaikams „Apimti pasaulį, priglaust prie širdies“: spaudinių parodos pristatymas ir literatūrinė popietė Vaikų skyriuje (Danės g. 7).

13 val. –        spaudinių parodos, skirtos Maironio 150-osioms gimimo metinėms, pristatymas centrinėje bibliotekoje  (Turgaus g. 8).

14 val. – Klaipėdos siuvimo ir paslaugų verslo mokyklos mokinių darbų parodos atidarymas  Jaunimo skyriuje (Tilžės g.9).

Balandžio 24 d. –  e.įgūdžių diena

Nuo 10  val. – individualūs e-paieškos mokymai „Slaptos interneto erdvės“ centrinėje bibliotekoje (Turgaus g.8). Išankstinė registracija tel. 314 723.

11 val. – „Naujoviška vaikų biblioteka – reali ir virtuali“: lopšelio-darželio „Aušrinė“ ugdytinių programa „Saulutė atbunda per šilą“ „Ruoniuko” filiale (Kalnupės g. 13).

12 val. – e-pamoka „Naudokis biblioteka iš namų: elektroninio katalogo galimybės, LIBIS  bilieto privalumai“  Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81).

13.30 val. – e-pamoka „Būk facebook'e, tapk bibliotekos draugu“ – mokymai vyresniojo amžiaus žmonėms Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81). Išankstinė registracija į e-pamokas tel. 346 301.

15 val. – e-pamoka „Elektroninių prašymų dėl ligos pašalpos skyrimo pildymas elektroniniu būdu”. Mokymus Jaunimo skyriuje (Tilžės g.9) ves SODROS specialistai.

Balandžio 25 d.  – pirmoji draugų diena  

16 val. – Klaipėdos P.Mašioto progimnazijos keramikos būrelio ir „Žemynos“ gimnazijos dailės būrelio „Svajokliai“ keramikos darbų parodos „Žmogus" atidarymas „Pelėdžiuko” filiale (Tilžės g. 11). Paroda bus eksponuojama iki gegužės 25 d.

Balandžio 26 d.  – antroji draugų diena

11 val. – Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos darbuotojų rankdarbių parodos atidarymas Girulių filiale (Šlaito g. 10A, Giruliai).

14 val. – Europos aktyvaus senėjimo ir kartų solidarumo metams skirtas renginys „Veikli ilgaamžystė“: interneto svetainės www.biblioteka.lt/senjorai pristatymas ir senelių namų gyventojų rankdarbių parodos atidarymas Kalnupės filiale (Kalnupės g. 13).

17 val. – knygos „Lietuvos tatuiruočių menas“, pripažintos populiariausia konkurse „Klaipėdos knyga  2011“, pristatymas dalyvaujant tatuiruočių meistrui D.Djačkovui-Daniui Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9).

17 val. –        paskaita ir kūrybinės dirbtuvės „Kamera Obscura“ su fotoklubu „50 mm” Meno skyriuje (J.Janonio g. 9).

Balandžio 28 d.

11 val. – orientacinio žaidimo jaunimui „Atrask bibliotekos lobius” startas Jaunimo skyrius (Tilžės g. 9). Komandos iki 4 asmenų registruojamos iki balandžio 24 d. tel.314 728 ir el. paštu jaunimas@biblioteka.lt.

Akcija! Speciali Nacionalinei bibliotekų savaitei skirta kava – už ypatingą kainą. Visi knygų gerbėjai su Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos LIBIS skaitytojų kortele laukiami uostamiesčio jaunimo „Kultūros namuose: menas ir kava“ (Tiltų g.3).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių