M.Żuławskio „Gilgamešas“ pasiekė Lietuvos uostamiestį

Penktadienį Klaipėdoje atidaroma vieno nuostabiausių šiuolaikinio meno kūrinių - lenkų dailininko Mareko Żułavskio grafikos ciklo „Gilgamešas“ - paroda.

Deginanti  raudona ir sultinga oranžinė - tokiomis spalvomis  šiuolaikinio lenkų dailininko M.Żuławskio darbuose prabyla seniausia žinoma epinė poema apie legendinį Gilgamešą, sukurta prieš 5000 metų.

Tapytojas, grafikas, meno kritikas ir eseistas M.Żuławskis (1908-1985), prieš Antrąjį pasaulinį karą baigęs studijas Varšuvos dailės akademijoje, gyveno ir kūrė Londone, yra gerai žinomas ir Lenkijoje, ir Didžiojoje Britanijoje.

Epas apie Gilgamešą žadino įvairių laikų dailininkų vaizduotę. M.Żuławskio mito interpretacijoje susijungia archaika ir modernioji raiška.

Parodoje, kuri klaipėdiečiams pristatoma Lietuvos dailės muziejaus Prano Domšaičio galerijoje Klaipėdoje (Liepų g. 33), eksponuojama 14 kūrinių, atliktų šilkografijos technika. Kaip pastebėjo P.Domšaičio galerijos direktorė dailėtyrininkė Kristina Jokubavičienė, iš senosios sakmės dailininkas pasirinko temas, kurios aktualios visais laikais, - valdžios, meilės, aistros, kovos, bičiulystės ir mirties. M.Żuławskio darbų spalvingumas, sodrus koloritas gretinamas su Gilgamešo istorijos ryškumu, o visas ciklas vertinamas kaip vienas iš nuostabiausių šiuolaikinio meno kūrinių.

Parodos atidaryme 17 val. dalyvaus dailininko našlė Maryla Żuławska, jos rengėjo Lenkijos instituto Vilniuje ir Torunės universiteto bibliotekos atstovai. Atidarymo metu skambės dainuojantys dubenys (mažieji gongai), kurių garsai artimi epo dvasiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių