„My dream“ pakeis Lietuvos visuomenės požiūrį į neįgaliuosius

Šiandien įvykusios spaudos konferencijos metu buvo pristatytas Kinijos neįgaliųjų meno trupės vizitas į Lietuvą. Pagrindinis šio socialinio projekto tikslas – keisti Lietuvos visuomenės požiūrį į neįgaliuosius.

Konferencijoje meno trupės pasirodymą pristatęs Kinijos ambasadorius Lietuvoje Liu Zengwen teigė, kad šis išskirtinis įvykis turėtų tapti nauju Kinijos ir Lietuvos žmonių draugystės tiltu.

„Savo pasirodymu Lietuvoje Kinijos neįgaliųjų meno trupė nori parodyti kad pasaulyje, kad ir koks jis būtų negailestingas, visada galima padaryti kažką gero ir gražaus. Ši trupė atstovauja 83 milijonams Kinijoje gyvenančių neįgalių žmonių. Jų pasaulinė sėkmė yra ne tik jų pačių valios ir pastangų rezultatas, bet ir Kinijos visuomenės gebėjimo orientuotis į žmogų - teikti pagalbą neįgaliems, eliminuoti diskriminaciją, skatinti socialinę lygybę - atspindys. Šie kriterijai šiandien yra bendri tiek Lietuvai, tiek Kinijai. Tikiuosi, kad šis trupės pasirodymas paskatins permąstyti savo požiūrį į neįgalius žmones, labiau norėsime jais rūpintis. Esu įsitikinęs, kad šios artistų trupės pasirodymas taps Kinijos ir Lietuvos žmonių draugystės tiltu“, - teigė ambasadorius L. Zengwen.

Renginio sumanytojus pasveikino ir LR Kultūros viceministras Edvard Trusevič.

„Labai džiugu, kad per šį įvykį susiejamos dvi programos: sveikatos apsauga ir kultūra. Šis išskirtinis pasirodymas mums parodo, kad kiekvienas žmogus gali prisidėti prie to, jog pasaulyje būtų daugiau teigiamo požiūrio į gyvenimą ir visuomenę“ , - konferencijoje kalbėjo kultūros viceministras.

Kinijos neįgaliųjų meno trupė gegužės 1 d. koncertuos Klaipėdos „Švyturio“ arenoje, gegužės 3 d. - Vilniaus „Siemens“ arenoje. Jos atliekamą „My Dream“ programą sudaro 19 skirtingų numerių. Pasirodyme persipins šiuolaikiniai ir rytų menai. Šokio mylėtojai mėgausis Romeo ir Džiuljetos meilės istorija, baletu, Lotynų Amerikos ritmais. Garsusis šios trupės šokis „Thousand-hand Bodhisattva“ demonstruoja absoliučią jo atlikėjų judesio, plastikos bei vidinio pasaulio harmoniją. Iš penkių „My dream“ pasirodyme atliekamų dainų, viena taps neįtikėtina staigmena lietuvaičiams.

Konferencijoje dalyvavusi Lietuvos nacionalinės UNESCO komisijos sekretoriato Kultūros programų vadovė Milda Valančiauskienė teigė, kad atvykstanti meno trupė yra tapusi viso pasaulio neįgaliųjų žmonių vilties ir svajonių simboliu.

„UNESCO Kinijos neįgaliųjų meno trupei yra suteikusi „Artistų už taiką“ vardą. Iki šiol šis vardas suteiktas išties nedideliam menininkų skaičiui – vos 50-čiai pasaulio artistų ir kolektyvų.  Tai, kad ši trupė atvyksta į Lietuvą - mūsų šaliai yra labai didelė garbė. UNESCO suteikė šiam projektui savo globą, nes mums svarbu mažinti socialinę atskirtį. O menas ir kultūra yra puikios priemonės tam pasiekti“, - teigė M. Valančiauskienė.

Su neįgaliais vaikais bei juos auginančiomis šeimomis dirbančio fondo „Algojimas“ vadovė Aušra Stančikienė teigė, kad negalia gali būti tas taikos balandis, kuris turėtų ne atskirti, bet apjungti visus žmones.

„Negalia nėra kliūtis meninei išraiškai ir talento sklaidai. Atvykstantis kolektyvas yra geras to pavyzdys. Šie artistai visiems įrodys, kad yra daug dalykų, žmogaus sugebėjimų, kurių dar nesame pažinę“ , - kalbėjo A. Stančikienė.


Šiame straipsnyje: Kinijaneįgaliejipasirodymas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių