„Muzikinis tiltas“ sujungs skirtingų šalių atlikėjus ir autorius

Antradienio vakarą Klaipėdos koncertų salės scenoje bus nutiestas „Muzikinis tiltas“, kuris sujungs trijų šalių atlikėjus ir net penkių šalių autorius, atstovaujančius skirtingoms epochoms ir stiliams. Su Klaipėdos kameriniu orkestru pasirodys įžymūs solistai: smuikininkas Andresas Mustonenas (Estija), altininkas Zvi Carmeli (Izraelis) ir orkestro meno vadovas violončelininkas Mindaugas Bačkus. Vakaro programa bus itin koncertiška: joje derės techniškai sudėtingi kūriniai, atskleisiantys profesionalų meistrystę, ir jausmingos bei atraktyvios muzikos opusai.

M.Bačkaus žodžiais, sudarydamas šią programą jis norėjo, kad orkestras pagrotų geros muzikos su išskirtinio meistriškumo solistais. Pats Mindaugas soluos net keturiuose kūriniuose. Violončelininkas su orkestru pagrieš Roberto Molinelli kūrinį „Twin Legends“ („Dvi legendos“). Jis taip pat pasirodys duetuose su smuiku ir altu bei styginių trio.

Prieš keturis metus persikėlęs gyventi į Klaipėdą, čia užėmęs atsakingas meno vadovo pareigas ir pasinėręs į pedagoginį darbą, M.Bačkus tęsia solinius pasirodymus, groja kamerinę muziką, su kolegomis rengia džiazo projektus. Įvairūs raiškos būdai šios kūrybingos asmenybės interpretaciniam braižui suteikia ryškų koloritą, pasireiškiantį drąsiu vaizduotės polėkiu, gyvybinga ir įtaigia intonacija, turtinga tembrine ištarme bei skoningai kuriama stilistine atmosfera.

Rengdamas programas su savo kameriniu orkestru, M.Bačkus nuolat siekia praplėsti jo bičiulių ratą bei palaikyti užmegztus kontaktus. Jau trečią kartą su klaipėdiečiais muzikuos pasaulinį pripažinimą už originalias senosios muzikos interpretacijas pelnęs smuikininkas ir dirigentas A.Mustonenas. Jis yra garsaus estų ansamblio „Hortus Musicus“, pernai koncertavusio Klaipėdos koncertų salėje, įkūrėjas ir vadovas. Mindaugo nuomone, „tai labai charizmatiška asmenybė. Su juo bus labai įdomu pagroti barokinę muziką – Antonio Vivaldi Koncertą smuikui, violončelei ir styginių orkestrui B-dur.“

M.Bačkaus iniciatyva į Lietuvą atvyksta taip pat solisto ir dirigento karjerą sėkmingai derinantis altininkas Z.Carmeli. Kartu su juo Mindaugas atliks naują Anatolijaus Šenderovo kūrinio „Dialogue“ versiją altui, violončelei ir styginių orkestrui.

Visi trys solistai drauge sieks įtaigios ir grakščios Wolfgango Amadeuso Mozarto „Sinfonia concertante“ smuikui, altui violončelei ir orkestrui interpretacijos. Šis nebaigtas austrų genijaus kūrinys, anot M.Bačkaus, yra labai retai atliekamas.

Koncertą pradės ir užbaigs efektingi orkestriniai kūriniai, atskleisiantys klaipėdiečių kolektyvo technines ir muzikines savybes. Tai bus lenkų autoriaus Wojciecho Kilaro „Orawa“ ir gruzinų kūrėjo Vato Kakhidze’s „Blitz fantasy“. Pastarajame kūrinyje orkestras atsiskleis netipiškame amplua, kokiame – lieka intriga.

Klavesino ir fortepijono partijas šioje programoje atliks Vitalijus Neugasimovas.

„Muzikinis tiltas“ Klaipėdos koncertų salėje bus nutiestas kovo 26 d. 18 val., o jau kitą dieną nuskambės Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių