Muzikiniame greitkelyje – su latvių kameriniu orkestru

Antrajame festivalio „Salve Musica“ koncerte „Viva Musica Via Baltica“ šįvakar bus pristatyta Lietuvos ir Latvijos jaunosios kartos autorių kūryba, skleisis abiejų šalių atlikimo menas.

„Simboliška, kad Lietuvos nacionalinės filharmonijos inicijuotas koncertų ciklas vyksta Baltijos kelio 20-mečio metais ir muzikos garsais sujungia Latvijos ir Lietuvos miestus, neišskiriant ir Klaipėdos“, - džiaugėsi festivalį organizuojančios Klaipėdos koncertų salės vadybininkė Kristina Pilibaitytė

Anot jos, svarbiausias koncerto svečias - meno vadovo Normundo Šnē 2006-aisiais suburtas kamerinis orkestras „Sinfonietta Rīga“ yra sukaupęs didelę augimo energiją, nestokojantis entuziazmo ir nepasiduodantis rutinai.

Orkestro meno vadovo teigimu, šiandien daug svarbesnis yra ne eilinis „paprastas” muzikantas, bet protingas atlikėjas. Nepaisant sunkumų, žingsnelis po žingsnelis su jaunaisiais atlikėjais jis ieško bendro meninio sprendimo. „Nėra paprasta sukurti orkestrą, visi atlikėjai turi prisiderinti vienas prie kito, tačiau „Sinfonietta Rīga“ muzikantai yra vedami didžiulio entuziazmo groti kartu, o tai yra svarbiausia. Jauni žmonės yra nuostabūs savo jaunyste, ir tai kompensuoja daugelį dalykų. Galbūt jie dar nėra ant aukščiausios profesionalumo pakopos, tačiau puoselėja ir įgyvendina savo pačių idėjas, daro tai su didžiule aistra ir nepalieka vietos rutinai. Jaunų žmonių energija yra unikali. Pats jaučiuosi atjaunėjęs, mėgaujuosi savo darbu ir siekiu geriausių rezultatų”, - kalbėjo N.Šnē.

 Latvių orkestro koncerte uostamiestyje kaip solistas dalyvaus Daumantas Kirilauskas, kurį kritikė Daiva Tamošaitytė pavadino „visiška retenybe tarp Lietuvos pianistų, nes daugialypis, kone tobulas jo virtuoziškumas ir vidinės pasaulėjautos branda dera su šviesiu asmenybės kuklumu“. D.Kirilauskas studijavo fortepijono ir kompozicijos specialybes Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje. Vėliau studijas tęsė Zalcburgo "Mozarteume", kurį baigė pelnydamas aukščiausią įvertinimą.  Pianistas koncertavo daugelyje Europos šalių taip pat Kanadoje, JAV, grojo su Lietuvos kameriniu, Šv. Kristoforo, „Sinfonietta Riga“, Lietuvos valstybiniu simfoniniu, Lietuvos nacionaliniu simfoniniu orkestrais. Jis rengia solinius rečitalius bei kamerinės muzikos programas, dėsto fortepijono specialybę Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje.

Koncerto „Viva Musica Via Baltica“ metu skambės monochrominės muzikos kompozicijomis garsėjančios Justės Janulytės kūrinio „Naktų ilgėjimas“ premjera. Šis kūrinys sukurtas programos „Vilnius - Europos kultūros sostinė 2009“ užsakymu. Taip pat bus atliktas L. van Beethoveno Koncertas fortepijonui ir orkestrui Nr.3, skambės latvio Ērikso Ešenvaldso „Laiko ribos“ kameriniam orkestrui bei J.Haydno Simfonija Nr.98.

Šventinės klasikos festivalis „Salve Musica“ kviečia susitikti muzikiniame greitkelyje „Viva Musica Via Baltica“.

Susitikimo laikas - gruodžio 10 d. 18 val.

Susitikimo vieta - Klaipėdos koncertų salė (Šaulių g. 36).

Bilietai į šią muzikinę kelionę - po 15, 20 ir 30 litų.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių