Muzikinės antropologijos labirintais – į Naująjį pasaulį

„Muzikinės antropologijos labirintais“ antradienio popietę bus galima nukeliauti į Naująjį pasaulį – Amerikos indėnų ir Australijos aborigenų žemes.

Tradiciškai antradienį 18 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10) rengiama jau penktoji ciklo „Muzikinės antropologijos labirintai“ popietė „Naujajame pasaulyje (Amerikos indėnai, Australijos aborigenai ir kt.)“.

Paskaitų ciklą paruošė ir plačiajai visuomenei pristato Klaipėdos universiteto mokslininkas, muzikinės antropologijos ekspertas profesorius Rimantas Sliužinskas.

Anot profesoriaus, iš tikrųjų šį Naująjį pasaulį derėtų vadinti Senuoju, nes šios kultūros, europiečių atrastos viso labo prieš keturis ar penkis šimtmečius, savo istorijos ištakas yra pradėję datuoti žymiai seniau, nei europietiškosios civilizacijos. „Nediskutuosime, ar jas atrado Kristupas Kolumbas, ar kiti keliautojai, o pasižiūrėsime ir pasiklausysime, kiek svarbi šių genčių ar tautelių gyvensenoje jų tradicinė muzika anksčiau ir dabar. Susipažinsime su esminiais tokios muzikos bruožais, jų santykiu su egzotiškais šokiais, unikaliais muzikos instrumentais. Liudysime, kad kai kurie senieji Naujosios Zelandijos maorių karo šokiai dabar atgyja netikėčiausiose vietose – net ir didžiosiose šiuolaikinėse sporto arenose“, – intrigavo R.Sliužinskas.

„Muzikinės antropologijos labirintai“ – aštuonių pažintinių paskaitų ciklas. Jis jau supažindino su islamo pasaulio ir Sibiro platybių muzikos apraiškomis. Skambėjo garsai, sklindantys ir poliarinės nakties tamsoje, ir Afrikos savanose.  Pasižvalgius po „Naująjį pasaulį“  būsimose ciklo paskaitose nauja pažintis su tradicine muzika nukels į vikingų palikuonių žemes bei margaspalvę slavų tautų kultūrą.

Paskaitos – nemokamos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių