Muzikinės antropologijos labirintais

Akiratį praplėsti ir pačių įvairiausių kraštų tradicinės muzikinės kultūros žiniomis pasidalyti klaipėdiečius kviečia vienas iš nedaugelio muzikinės antropologijos ekspertų Lietuvoje Klaipėdos universiteto profesorius Rimantas Sliužinskas.

„Kalbėdami apie lietuvių liaudies dainas, papročius ir kitus tautosakos ar folkloro dalykus, visada stengiamės pabrėžti, kokia senas ir unikalus yra šis mūsų etninės kultūros paveldas. Ir retai susimąstome apie kitas, artimesnes ar tolimesnes tautas ir jų tradicines kultūras. O gal nemaža jų dalis yra dar senesnės ir unikalesnės?“ - intrigavo naują renginių ciklą pradedančio Klaipėdos miesto savivaldybės etnokultūros centro specialistė Anelė Michejevienė.

Anot jos, tokio klausimo dažniausiai sau nekeliame vien todėl, kad per menkai pažįstame kitų kraštų žmonių gyvenseną, jų kasdienybę, šventes ir papročius. Retas kuris esame gyvai girdėję aidint Afrikos tautelių būgnus, keistus ir paslaptingus Sibiro platybėse klajojančių šamanų klyksmus, tenykščių čiabuvių apeigų garsus...

Apie kitų tautų muzikinę kultūrą prof. R.Sliužinskas pasakos Klaipėdos etnokultūros centro salėje vyksiančiame pažintinių renginių cikle „Muzikinės antropologijos labirintai“. Planuojami 8 vakarai-susitikimai nuo sausio iki lapkričio, kartą per mėnesį, antradieniais. Juose profesorius supažindins su islamo pasaulio, Sibiro platybių muzikos apraiškomis, pasakos apie tradicinės muzikos svarbą vikingų palikuonių žemėse bei margaspalvėje slavų tautų kultūroje. Paskaitose nestigs ir pačios muzikos - skambės garsai, sklindantys ir poliarinės nakties tamsoje, ir Afrikos savanoje, ir Senajame žemyne.

Šį savo paskaitų ciklą etnomuzikologas R.Sliužinskas parengė, surinkdamas duomenis iš gausios asmeninės bibliotekos bei fonotekos. Dalį jų yra panaudojęs ir savo paskaitose Klaipėdos universiteto studentams. O dabar su šia unikalia medžiaga yra pasirengęs nemokamai pasidalyti ir su visais klaipėdiečiais, kuriems nesvetimas poreikis pažinti kitas artimesnes ir tolimesnes pasaulio kultūras.

Pirmasis susitikimas - jau sausio 26 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centre (Daržų g. 10). Kelionė „Muzikinės antropologijos labirintais“ prasidės nuo islamo pasaulio, arabų muzikinės kultūros.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių