Muziejuje – didžiausia paroda apie Hadžą

Britų muziejuje Londone ketvirtadienį atidaroma pirmoji pasaulyje didelė paroda apie Hadžą, piligriminę musulmonų kelionę į Meką.

Pasitelkiant neįkainojamus artefaktus, filmuotą medžiagą, asmeninius garso įrašus ir fotografijas, parodoje pasakojama apie piligrimų, į šventąjį Mekos miestą susirenkančių iš viso pasaulio, istoriją, keliones ir patirtis.   Tarp eksponuojamų artefaktų – „Mahmal“, viena iš apeiginių, dengtų nešyklių, kuriomis iš Kairo į Meką, esančią Saudo Arabijos teritorijoje, buvo gabenami sultonai, bei XVIII amžiaus Koranas. 

Dar vienas parodos eksponatas – „Gairė“. Tai akmens plokštelė, kurias kadaise piligrimai iš Irako naudodavo pasižymėti kelią iki Mekos, kad galėtų rasti kelią namo. 

„Magnetizmas“, minimalistinis Saudo Arabijos menininko Ahmedo Matero kūrinys, vaizduojantis Kaaba, šventovę, aplink kurią piligrimai meldžiasi, suteikia parodai šiuolaikiškumo. 

Hadžo paroda – trečioji Britų muziejuje, skirta šventoms dvasinėms kelionėms. Jos tikslas – padėti geriau suprasti piligrimystę ir patį islamą. Anksčiau muziejuje surengtos parodos „Dangaus turtai“ ir „Mirusiųjų knyga“. 
„Turėjome susisiekti su viso pasaulio muziejais ir paklausti, ar jie galėtų paskolinti kai kuriuos turimus artefaktus, teiravomės, ar jie turi kokių kitų eksponatų, susijusių su Hadžo maršrutais“, – teigė parodos kuratorė Venetia Porter. 

Daugumą artefaktų parodai paskolino Nasseras Khalili, vienas didžiausių islamiškojo meno kolekcionierių pasaulyje. 

„Ši paroda – tai kelionė, siunčianti religinę, dvasinę, ritualinę ir kultūrinę žinią, kuri įrodo, koks harmoningas yra islamas“, – naujienų agentūrai AFP teigė N. Khalili. 

Musulmonai turi bent kartą savo gyvenime pabandyti atlikti Hadžą į Meką. Hadžas paprastai vyksta paskutinįjį islamo metų mėnesį, vadinamą Dhu`l Hijja. 

Paroda „Hadžas: kelionė į islamo širdį“ veiks iki balandžio 15 dienos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių