Muncho „Šauksmas" aukcione parduotas už 119,9 mln. dolerių

Vienintelė privačiai turima Edvardo Muncho (Edvardo Munko) „Šauksmo“ (Skrik) - vieno labiausiai atpažįstamų visų laikų paveikslų - versija trečiadienį aukcione „Sotheby's“ Niujorke buvo parduota už 119,9 mln. dolerių sumą, kuri yra pasaulio rekordas.

Aktyviai varžantis septyniems dalyviams, suma iki rekordinės kainos už meno kūrinį viešame aukcione pakilo vos per 12 minučių ir sulaukė plojimų.

„Pasaulio rekordas“, - suduodamas plaktuku paskelbė varžytojas Tobiasas Meyeris (Tobiasas Mejeris).

Ankstesnis rekordas priklausė Pablo Picasso (Pablo Pikaso) paveikslui „Nuogoji, žali lapai ir biustas“ (Nu au Plateau de Sculpteur („Nuogoji prie skulptoriaus stovelio“), kuris 2010 metais buvo parduotas už 106,5 mln. dolerių.

Parduotas „Šauksmas“ yra viena iš keturių šio darbo versijų. Košmariška centrinė paveikslo figūra ir ryškios žėruojančios spalvos simbolizuoja šiuolaikinių laikų egzistencinę baimę ir neviltį.

Paveikslą pardavė norvegas Petteris Olsenas (Peteris Olsenas), kurio tėvas buvo menininko draugas ir rėmėjas. Jis planuoja įsteigti Norvegijoje naują muziejų.

Du kartus kitos šio paveikslo versijos buvo pavogtos iš muziejų, bet vėliau atgautos. Jo kopijos puošia viską - pradedant studentų bendrabučių kambariais ir baigiant arbatos puodeliais. Be to, tai vienas tų retų atvejų, kai paveikslas gerai žinomas ir meno ekspertams, ir plačiajai visuomenei.

„Mums malonu paskelbti, kad šis nuostabus paveikslas, kuris ne tik yra vienas pamatinių mūsų istorijos atvaizdų, bet ir vienas vizualinių modernios sąmonės raktų, pasiekė pasaulio rekordą“, - sakė „Sotheby's“ impresionizmo ir moderniojo meno skyriaus vadovas Simonas Shaw (Saimonas Šo).

„Sotheby's“ atstovas Darrellas Rocha (Darelas Roša) sakė, kad pardavimo metu tvyrojo „elektrinė“ atmosfera ir kad prieš aukcioną už paveikslą buvo tikimasi gauti mažiausiai 80 mln. dolerių.

„Septynių pretendentų grupė į varžymąsi įsitraukė anksti, bet ilgiau užsitęsė dviejų labai ryžtingų siūlytojų telefonu kova, dėl kurios galutinė pardavimo kaina pakilo iki istorinio lygio“, - sakė jis.

Pasaulyje yra tik trys kiti meno kūriniai, parduoti už daugiau nei 100 mln. dolerių, - minėtas P.Picasso paveikslas, taip pat P.Picasso „Berniukas su pypke“ (Garcon a la Pipe), kuris 2004-aisiais buvo parduotas už 104,1 mln. dolerių, ir Alberto Giacometti (Alberto Džakomečio) skulptūra „Einantis žmogus“ (L'Homme Qui Marche), kuri 2010-aisiais buvo parduota už 104,3 mln. dolerių.

Trečiadienį parduota „Šauksmo“ versija buvo sukurta 1895 metais ir yra vienintelė, nepriklausanti Norvegijos muziejams.


Šiame straipsnyje: paveikslasparduotasšauksmas

NAUJAUSI KOMENTARAI

hmmm

hmmm portretas
gal už 1.19 lt
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių