M.Sirmais rengia specialią programą su choru „Jauna muzika“

Ateinantį penktadienį, gruodžio 2 d., 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje – koncertas „Lašas vandenyne“.

Vilniaus miesto savivaldybės choras „Jauna muzika“, neperseniausiai parengęs devynias muzikines premjeras, inspiruotas M. K. Čiurlionio kūrybinio palikimo, atliks naują šiuolaikinių Baltijos šalių kompozitorių kūrinių programą.

Su choru darbuosis ir programą pristatys vienas garsiausių Latvijos chorinės muzikos atstovų ir dirigentų Māris Sirmais, vadovaujantis Latvijos valstybiniam akademiniam chorui „Latvija“, jaunimo „Kamer...“ ir Latvijos filharmonijos moterų chorui „Dzintars“, esantis Latvijos dainų švenčių vienas pagrindinių dirigentų, įvairių tarptautinių dirigavimo bei chorinio dainavimo konkursų žiuri narys, vedantis meistriškumo kursus visame pasaulyje.

Profesionalūs choro „Jauna muzika“ dainininkai, kartu su svečiu iš kaimyninės šalies, mažiau nei per savaitę bandys įgyvendinti visiškai naują programą, kurioje koncerto klausytojai galės išgirsti žinomiausių šių dienų Lietuvos, Latvijos ir Estijos kompozitorių kūrybą.

Pasak choro direktorės Salomėjos Jonynaitės, muzikuoti ir semtis patirties iš šio chorvedžio dainininkams yra didelė garbė. Planai bendradarbiauti užgimė dar praeitų metų rudenį, tačiau dėl itin užimto chorvedžio tvarkaraščio, projektą įgyvendinti pavyko sutarti tik dabar. Toks ilgai lauktas susitikimas ir koncertas tikrai neturėtų nuvilti nei vieno muzikos mėgėjo.

Koncerte skambės estų kompozitoriaus Arvo Pärto „Da pacem Domine“ – hipnotizuojanti, skaidri ir sakrali lamentacija. Tai malda už taiką, kurios įvairūs garsiniai tembrų atspalviai nukelia į jaudinančią renesanso muzikos tradiciją. Sakralinę liniją pratęs latvių kompozitorių Imants Ramiņš „Ave verum Corpus“ ir Rihards Dubra „Ubi Caritas“.

Perfrazuojant pastarojo kompozitoriaus pasisakymą, jo muzikoje daug meditatyvumo, nes joje jis stengiasi sustoti ir pajusti kiekvienos akimirkos amžinumą ir šviesą. Motinos Teresės ir kitų maldos žodžių prasmingumą atskleis Ēriks Ešenvalds „A Drop in the Ocean“. Tačiau stilistiškai koncertas bus daug įvairesnis. Koncerte nuskambės keletas kompozicijų, prisodrintų meilės lyrikos – tai Valts Pūce „Sonetas Nr. 12“, Arturs Maskats „Aš tave mylėsiu“, Ēriks Ešenvalds „Ilgas kelias“, Renārs Kaupers „Mano paveikslėlyje“, kuriuose meilės ir švelnumo kupini tekstai prasiveržia jausmingomis solo kulminacijomis.

Latvių ir lietuvių liaudies dainos lyrizmas skleisis Vytauto Miškinio „Neišeik saulala“, Valts Pūce „Augu nakti“ ir Imants Ramiņš „Pūt' vējiņi“ aranžuotėse. Taigi koncerte netrūks nei santūraus, meditacinio dvasingumo, nei žemiško liaudies dainos paprastumo, nei šilto ir skambaus meilės alsavimo.


Šiame straipsnyje: Jauna muzikachoras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių