Mokslininkai paminės Lietuvos baleto jubiliejų

Prieš 85 metus Valstybės teatre Kaune įvyko pirmojo profesionalaus baleto spektaklio – Leo Delibes`o baleto „Kopelija“ – premjera.

Baleto jubiliejaus proga Lietuvos kultūros tyrimų institutas rengia tarptautinę mokslinę konferenciją, kuri vyks gruodžio 3 dieną.

Lietuvos mokslo tarybai parėmus, į Vilnių atvažiuoja žinomi Rusijos, Latvijos, Prancūzijos baleto meno tyrinėtojai, kurių pranešimuose bus gvildenamos įvairios Europos šokio istorijos temos.

Konferenciją pradės Valstybinės N. A. Rimskio-Korsakovo konservatorijos ir Valstybinės A. Vaganovos rusų baleto akademijos Sankt Peterburge docentė Natalija Dunajeva, kuri pristatys žinomo XX a. I pusės scenografo Mstislavo Dobužinskio laiškuose aptiktas menkai žinomas detales apie dailininko darbą Valstybės teatre statant baleto spektaklius.

Baleto istorikė iš Sankt Peterburgo Inna Skliarevskaja, šiuo metu rengianti daktaro disertaciją Valstybiniame menotyros institute Maskvoje, kalbės apie garsaus XX a. II pusės pasaulio choreografo George`o Balanchine`o ankstyvąją kūrybą ir Valstybės teatre pastatytą jo spektaklį „Aubade“.

Helmutas Šabasevičius pateiks naujų faktų apie istorinę Valstybės teatro baleto trupės viešnagę Monte Karle ir Londone 1935 metais.

Baleto istorikė ir kritikė Baiba Beinaroviča iš Rygos pristatys glaudžiai su Lietuvos baleto istorija susijusios Latvijos nacionalinės operos baletmeisterės Aleksandros Fiodorovos kūrybą ir veiklą.

Antrojo pasaulinio karo metais įkurtoje Vilniaus operoje ryškėjančius baleto meto pradmenis aptars Vytautė Markeliūnienė iš Lietuvos muzikos ir teatro akademijos, o vieno talentingiausių pokario baleto solistų Henriko Banio palikimą, sukauptą Lietuvos teatro, muzikos ir kino muziejaus fonduose, įvertins muzikologė Janina Stankevičienė (Lietuvos nacionalinis operos ir baleto teatras).

Viešnia iš Paryžiaus nacionalinės operos Laure Guilbert į senas tradicijas turinčią svarbiausią šio miesto baleto trupę pažvelgs kaip į kultūros istorijos reiškinį, muzikologė Audronė Žiūraitytė (Lietuvos muzikos ir teatro akademija) svarstys, ar baletas gali būti lietuviškas ir (post)modernus.

Teatrologė Irena Aleksaitė (Lietuvos muzikos ir teatro akademija) kalbės apie šiuolaikinio baleto spektaklio režisūros problemas, o žinomas baleto istorikas ir kritikas Vadimas Gajevskis iš Valstybinio humanistikos universiteto Maskvoje pateiks lietuvių balerinos Eglės Špokaitės portreto eskizą.

Konferencijos metu taip pat bus galima pamatyti unikalios archyvinės kino medžiagos fragmentų, kuriuose užfiksuota 1931–1935 metais Valstybės teatre dirbusi balerina Vera Nemčinova, legendiniai Lietuvos šokėjai – Aliodija Ruzgaitė, Genovaitė Sabaliauskaitė ir Henrikas Banys, Tamara Sventickaitė ir Henrikas Kunavičius, Leokadija Aškelovičiūtė ir Česlovas Žebrauskas.

Tarptautinė mokslinė konferencija „Lietuvos baletui – 85“ vyks gruodžio 3 d. Lietuvos kultūros tyrimų institute.


Šiame straipsnyje: baletas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių