Mokslinės konferencijos objektas – Klaipėdos skulptūrų parkas

Penktadienį Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje vyks mokslinė konferencija „Klaipėdos skulptūrų parkas ir jo tapatumų iššūkiai“.

Tai Skulptūrų parkui skirto renginių ciklo tąsa. Ciklą pradėjo praėjusią savaitę muziejuje atidarytos ir iki spalio 22 d. veikiančios parodos „Klaipėdos skulptūrų parkas. Veidai, faktai, daiktai“ bei „Parkas. Linija“.

Pirmąją sudaro nuotraukos, kuriose atsispindi senųjų miesto kapinių vaizdai, granito simpoziumų Smiltynėje akimirkos, Skulptūrų parke vykusių iškilmių momentai, skulptorių veidai, daiktai iš simpoziumų ir kiti įdomūs eksponatai, pasakojantys Skulptūrų parko istoriją. Apsilankiusieji parodoje gali pasižiūrėti du dokumentinius filmus iš LRT aukso fondo: „14 akmenų Neptūnui“(1978) ir „Istorija rašyta plaktuku“ (1996, iš ciklo „Gyvasties tikrasis būdas“). Filmai leidžia iš arčiau pažvelgti į sovietinio laikmečio aktualijas ir pabandyti jas interpretuoti naujai.

Muziejaus pirmajame aukšte veikiančioje parodoje „Parkas. Linija“ eksponuojami Klaipėdos E.Balsio menų gimnazijos moksleivių grafikos darbai.

Mokslinėje konferencijoje „Klaipėdos skulptūrų parkas ir jo tapatumų iššūkiai“ rugsėjo 23 d. nuo 10 val. pranešimus skaitys ir diskutuos istorikai, politikai, valdininkai, meno tyrinėtojai ir menininkai. Pirmajame posėdyje „Senosios miesto kapinės – kaip šiuolaikinis paveldas“ pasisakys dr. Vytautas Rubavičius (Lietuvos kultūros tyrimų institutas), dr. Vytautas Čepas  (Klaipėdos savivaldybė), Audronė Vyšniauskienė (Kultūros paveldo departamentas), Zita Genienė (Mažosios Lietuvos istorijos muziejus), Laisvūnas Kavaliauskas (Kultūros paveldo departamentas), Edita Petrauskienė (Klaipėdos savivaldybė). Antrajame posėdyje „Skulptūrų parkas – kaip meninis ir socialinis reiškinys“ pranešimus skaitys Laimutė Norkienė (Klaipėdos savivaldybė), Vilniaus dailės akademijos atstovės Laima Kreivytė, Ramutė Rachlevičiūtė ir dr. Elona Lubytė. Sociologinės apklausos „Klaipėdos skulptūrų parko ateities vizija“ analizę pateiks Dalia Umantaitė-Vaivadienė ir Rolandas Norvaišas (Klaipėdos universiteto Socialinės geografijos katedra). Diskusijai „Naujas požiūris į senas problemas: Klaipėdos skulptūrų parko vizija“ vadovaus  Liutauras Kraniauskas (Klaipėdos universitetas).

Bus sudaryta iniciatyvinė grupė, kuri parengs konferencijos rezoliuciją.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių