M.Martinsono „Tyli naktis“ – apie moters likimą vyrų pasaulyje

Antradienį režisierius Maris Martinsonas pristatė naujausią savo darbą – filmą „Tyli naktis“. Jame nuoga sutiko vaidinti aktorė Valda Bičkutė, maestro Kostas Smoriginas, kurį filmo scenarijus sudomino net iki galo jo neperskaičius.

„Tyli naktis“ – istorija apie jauną porą – Aną (akt. V.Bičkutė) ir Tomą (akt. Leonardas Pobedonoscevas), kurie į Tomo tėvų - Ričardo (akt. K.Smoriginas) ir Nijolės (akt. Dalia Storyk) - namus atvyksta švęsti Kūčių. Ramus šeimos vakaras virsta sudėtinga situacija: atsiskleidžia daug slaptų meilės trikampių, juodų šeimos paslapčių.

„Baisi istorija, apvilkta į tokį drabužį: šv. Kūčių vakaras, kai net gyvuliukai kalba, o čia atvirumas didesnis nei gyvuliukų. Atviras, aštrus, baisus, skausmingas, kabutėse pamokantis ir leidžiantis pačiam apsispręsti. Nedvejodamas sutikau dalyvauti projekte, nes scenarijus man patiko“, - sakė K.Smoriginas.

Kalbėdamas apie Lietuvos kiną, jo padėtį, aktorius vylėsi, kad režisieriui pavyks papasakoti istoriją. „Labai džiaugčiausi, jei Mariui pavyktų papasakoti istoriją. Nes Lietuvos kinas kol kas kenčia. Kol istorijos nėra, nereikia jokių plaukiojimų padebesiais. Tas etapas praėjo. Dabar toks konkretus pasaulis, toks žiaurus. Mano manymu, dabar istorija turi būti tokia baisi, šokiruojanti, skausminga, kokia buvo Mario romane“, - kalbėjo vienas filmo aktorių.

Pats M.Martinsonas džiaugėsi, kad prie komandos sutiko prisijungti K.Smoriginas, esą dėl jo filmas tapo įmanomas.

„Su Kostu esame pažįstami seniai ir man buvo svarbu, kad jis tam filme būtų. Rašydamas knygą ir scenarijų galvojau apie spektrą žmogaus nuo gilaus tragizmo ir absurdiško komizmo. Kostas toks ir yra. Į filmą nežiūriu taip sunkiai ir dramatiškai kaip jis. Man atrodo, kad tai yra labai lengvas filmas, jame daug humoro, ir, kas keisčiausia, to humoro filmui suteikia būtent Kosto personažas“, - teigė režisierius.

Išgirdusi filmo scenarijų ir tai, kad teks filmuotis nuogai, aktorė V.Bičkutė prisipažino, jog buvo sutrikusi. „Man buvo šokas, nes režisieriaus užmojis buvo viską padaryti drastiškai, net ekstremaliai, kaip jis pats sakė, tai turi būti skrodimas. Bet apmąsčiusi supratau, kad yra istorija, yra likimas, ir tai svarbiausia. Man kaip aktorei svarbiausia, kad būtų žmogus, likimas, visa kita tampa išraiškos priemonėmis“, - dėstė aktorė.

Pradžioje išsigandusi atvirų scenų, nors yra turėjusi tokios patirties – filmavosi Maskvoje ir tada sakė, kad tai bus vienintelis toks kartas, apie tai kalbėdama V.Bičkutė svarstė, kad į šiuos dalykus vis dėlto reikėtų žiūrėti natūraliai.

„Tai yra gyvenimo dalis, filmo dalis. Aktoriaus darbas yra papasakoti personažo istoriją, jo gyvenimą ir to nesigėdyti. Pasisėmiau stiprybės iš garsių aktorių pavyzdžių ir ramiai ėmiau į tai žiūrėti“, - sakė V.Bičkutė.

Filmo scenas, įvairius kūrybinius momentus fiksavo nacionalinės premijos laureatas, fotomenininkas Algimantas Aleksandravičius. Rudenį ketinama surengti fotografijų paroda, kuri, pasak režisieriaus, bus tik vienas renginių, žengiant filmo premjeros link. Prieš Kalėdas planuojama išleisti ir fotografijų albumą.

Kaipgi filmas be muzikos, kuri dažniausiai vaidina ypatingą vaidmenį. Pagrindiniu filmo muzikos kūrėju M.Martinsonas pasirinko Mario Basanovą. Kurdamas muziką kompozitorius teigė prisiminęs įvairiausių garso takelių, tokių kaip Davido Lyncho filmuose.

„Kurdamas muziką šiam filmui iš galvos išsitraukiau daug soundtrack‘ų, tokių kaip D.Lyncho filmuose. Paskutinį filmo garso takelį įrašėme su Jazzu, dar kuriame naują dainą su Egidijumi Dragūnu“, - apie muzikinius kūrybos procesus kalbėjo M.Basanovas.

Premjera įvyks 2013 m. sausio 18 d. Filmas finansuojamas privačių rėmėjų, jo biudžetas, pasak režisieriaus, neviršys 200 tūkst. litų. Žiūrovų amžiaus cenzas paaiškės rudenį.


Šiame straipsnyje: Maris MartinsonasTyli naktis

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių