M.Lukšienės 100-ąsias gimimo metines - UNESCO sąraše

Trečiadienį Jungtinių Tautų švietimo, mokslo ir kultūros organizacijos (UNESCO) generalinėje konferencijoje Paryžiuje nuspręsta įtraukti lietuvių pedagogikos tyrinėtojos Meilės Lukšienės 100-ąsias gimimo metines į UNESCO 2012-2013 metais minimų datų sąrašą.

Toks sprendimas priimtas, pasak Užsienio reikalų ministerijos, dėl reikšmingo jos vaidmens vystant modernią švietimo sistemą bei ugdant demokratišką lietuvių visuomenę.

M.Lukšienė yra daugybės pedagogiką tyrinėjančių knygų autorė, dirbo mokytoja, universiteto dėstytoja, Vilniaus universiteto Lietuvių literatūros katedros vedėja. Sovietmečiu, apkaltinus nacionalizmu ir antisovietine veikla, ji buvo pašalinta iš universiteto, vėliau priimta į Pedagogikos mokslinio tyrimo institutą.

M.Lukšienė buvo Lietuvos Persitvarkymo Sąjūdžio iniciatyvinės grupės narė bei viena iš Lietuvos švietimo reformos kūrėjų.

2004 metais M.Lukšienė buvo apdovanota UNESCO Jano Amoso Komenijaus medaliu. Tai vienas prestižiškiausių UNESCO apdovanojimų, kuris skiriamas už ypač svarbius nuopelnus švietimo srityje.

UNESCO minimų sukakčių kalendorius yra tarptautinis viso pasaulio minimų datų sąrašas, į kurį kas dvejus metus valstybės narės gali teikti pasaulio kultūrai, švietimui ir mokslui nusipelniusių asmenų bei įvykių jubiliejinių datų kandidatūras.

Šiemet į UNESCO 2012–2013 metais minimų datų kalendorių įtrauktos 98 sukaktys iš viso pasaulio.

Lietuvai atskirai ir drauge su kitomis valstybėmis į UNESCO minimų sukakčių sąrašą 1997 metais pavyko įtraukti Martyno Mažvydo katekizmo išleidimo 450-ąsias metines, 2002 metais - Igno Domeikos 200-ąsias gimimo metines, 2004 metais - Lietuviškos spaudos lotyniškais rašmenimis atgavimo 100-ąsias metines, 2011 metais - Mikalojaus Konstantino Čiurlionio 100-ąsias mirties metines ir Česlovo Milošo 100-ąsias gimimo metines.


Šiame straipsnyje: UNESCOMeilė Lukšienė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių