Mirė rusų režisierius A. Germanas, kūręs dramas apie Stalino laikus

Rusijos kino režisierius Aleksejus Germanas, garsėjantis kritiškomis dramomis apie Stalino laikus ir Antrąjį pasaulinį karą, tarp kurių yra „Mano draugas Ivanas Lapšinas“ (Moj drug Ivan Lapšin, 1984) ir „Dvidešimt dienų be karo“ (Dvadcat dnej bez voiny, 1977), ketvirtadienį mirė, pranešė jo sūnus. Kūrėjui buvo 74 metai.

„Šiandien mano tėvas mirė (Sankt Peterburgo ligoninėje) neatgavęs sąmonės ... Jo širdis paprasčiausiai sustojo“, - pareiškime, kuris buvo paskelbtas radijo „Echo Moskvy“ interneto svetainėje, rašė velionio sūnus, taip pat kino režisierius Aleksejus Germanas jaunesnysis.

A.Germanas gimė Leningrade, kuris dabar yra Sankt Peterburgas, ir kūrė savo filmus šio miesto studijoje „Lenfilm“.

Kaip režisierius dirbdamas vienas jis užbaigė tik keturis filmus, bet jo niūrus, brutaliai garbingas stilius padarė didžiulę įtaką dabartinei režisierių kartai.

„Jis buvo unikalus. Ką dar galėčiau pasakyti apie tokio žmogaus meninį talentą?“ - sakė kitas Sankt Peterburgo režisierius Aleksandras Sokurovas, kurį citavo naujienų agentūra „Interfax“.

A.Germano drama apie Antrojo pasaulinio karo partizanus „Patikrinimas keliuose“ (Proverka na dorogach) nepraėjo sovietinės cenzūros ir nors buvo pastatytas 1971 metais, pasirodė tik 1985-aisiais, per Michailo Gorbačiovo „perestroiką“, nes jame nepagražintai vaizduojami ir partizanai, ir sovietų karo belaisviai.

Reikšmingas ir jo groteskiškas pasakojimas apie paskutines Stalino valdymo dienas „Chrustaliovai, mašiną!“ (Chrustaliov, mašinu!). Šis sunkiai statytas filmas 1998-aisiais buvo priešiškai sutiktas Kanuose, kur įvyko jo premjera, bet vėliau įgijo kultinio statusą.

„Mano tėvas nugyveno gyvenimą garbingai. Jis neišdavė savo idealų. Jis neparsidavinėjo. Jis nešvaistė savęs nesąmonėms“, - sakė sūnus.

Prieš mirtį ėjo į pabaigą darbas dėl jo filmo pagal mokslinės fantastikos romaną „Sunku būti Dievu“ (Trudno byt bogom). Tą projektą jis pradėjo 1999-aisiais, bet jam buvo sunku jį užbaigti dėl finansinių, techninių ir sveikatos problemų.

„Turiu rimtų problemų dėl širdies ir pasidarė sunku aktyviai dirbti. Anksčiau visuomet dirbdavau viršvalandžius, 12 valandų per dieną, o dabar to negaliu“, - sakė A.Germanas viename 2011 metų interviu Sankt Peterburgo naujienų svetainei „812 Online“.

Jo sūnus ketvirtadienį pažadėjo, kad tas filmas pagal Arkadijaus ir Boriso Strugackių knygą bus užbaigtas „artimoje ateityje“.

„Filmas „Sunku būti Dievu" praktiškai baigtas. Visa, kas liko, tai garsas. Visa kita gatava. Mano tėvas nufilmavo šį filmą jau rimtai sirgdamas, paaukodamas jam savo gyvenimą“, - sakė A.Germanas jaunesnysis.


Šiame straipsnyje: Aleksejus GermanaskinasRusija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių