Mirė provokuojantis britų intelektualas Christopheris Hitchensas

Rašytojas eseistas ir polemistas Christopheris Hitchensas (Kristoferis Hičensas), kuris žodžiais, o kai kada ir kumščiais, karštai gindavo tiek kairiąsias, tiek dešiniąsias pažiūras ir parašė didelio populiarumo sulaukusį provokuojančią knygą „Dievas nėra didis“ (God is Not Great), mirė ketvirtadienio vakarą po ilgos kovos su vėžiu, būdamas 62 metų.

Apie Ch.Hitchenso mirtį paskelbė žurnalo „Vanity Fair“ leidybos namai „Conde Nast“. Pranešime nurodoma, kad rašytojas užgeso ketvirtadienio vakarą Hjustone įsikūrusiame M.D.Andersono vėžio centre nuo plaučių uždegimo, kuris išsivystė dėl stemplės vėžio.

Šis itin aktyvus ir vaisingas viešasis intelektualas, mėgęs išgerti (pasak jo, pakankamą kiekį, kad „nužudytų arba apsvaigintų vidutinį mulą“) ir daug rūkydavęs, pernai birželį paskelbė, jog yra gydomas nuo stemplės vėžio ir atšaukė kelionę, per kurią reklamavo savo atsiminimų knygą „Hitch-22.“

Ch.Hitchensas, kuris dažnai dalyvaudavo televizijos laidose ir rašydavo straipsniu „Vanity Fair“, „Slate“ ir kituose leidiniuose, itin išpopuliarėjo 2007 metais dėl savo knygos „Dievas nėra didis“ - ateistų manifesto, kuriame jis metė iššūkį pastarojo meto religinėms kryptims.

Vėžys jį prislėgė, tačiau nepalaužė. Netgi pranešus apie šią diagnozę, kas savaitę buvo spausdinami Ch.Hitchenso straipsniai įvairiausiomis temomis - pradedant Didžiosios Britanijos karališkosios šeimos kritika, baigiant džiūgavimu dėl tarptautinio teroristų tinklo „al Qaeda“ Osamos bin Ladeno nužudymo.

Iškalbingas ir ūmaus būdo, rėksmingas, bet rafinuotas rašytojas buvo pripažintas priešgyna ir pats kupinas prieštaravimų.

Jo tėvai buvo krikščionys ir žydai, tačiau jis pats buvo visiškas ateistas; gimęs Anglijoje, bet persikėlęs gyventi į Ameriką; buvęs trockininkas, tačiau palaikęs karą Irake ir buvusį JAV prezidentą respublikoną George'ą W.Bushą (Džordžą Bušą).

Tačiau jo aistros išlikdavo pastovios, o savo jaunystės laikų priešų, pradedant buvusiu JAV valstybės sekretoriumi Henry Kissingeriu (Henriu Kisindžeriu), baigiant motina Terese, nekentė ir gyvenimo pabaigoje.

Ch.Hitchensas buvo karingasis humanistas, tikėjęs pliuralizmu ir rasiniu teisingumu bei kalbos laisve, mėgęs didmiesčius ir meną, taip pat visada pasiruošęs ginti savo įsitikinimus.

Ch.Hitchensas taip pat leidosi, kad jam būtų atliktas skandinimo imitavimas - tardymo metodas, kuris buvo naudojamas slaptuose JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimuose prieš įtariamus teroristus - siekdamas įrodyti, jog tai iš tikrųjų yra kankinimas.


Šiame straipsnyje: Christopher Hitchensrašytojas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių