Mirė filmo „Džiaze tik merginos“ žvaigždė T.Curtisas

Aktorius Tony Curtisas, geriausiai žinomas dėl vaidmens filme "Džiaze tik merginos", kuriame jis buvo Marilyn Monroe partneris, mirė sulaukęs 85 metų.

Tai, remdamasi aktoriaus šeima, ketvirtadienį pranešė JAV žiniasklaida.

T.Curtiso dukters, aktorės Jamie Lee Curtis, atstovas spaudai patvirtino šią žinią televizijos programai "Entertainment Tonight". Apie T.Curtiso mirtį pranešė ir televizija ABC.

1925 metų birželio 3 dieną Bronkse gimęs T.Curtisas buvo nominuotas "Oskarui" už vaidmenį 1958 metų Stanley Kramerio filme "Nenulenkę galvos", kuriame jis nusifilmavo su Sidney Poitieru.

Vis dėlto labiausiai aktorius, suvaidinęs dešimtis lyriškų personažų dramose ir vesternuose, įsiminė kaip nuo mafijos bėgantis muzikantas iš 1959 metų klasikinės Billy Wilderio komedijos "Džiaze tik merginos".

Kad nepatektų į rankas ant kulnų lipantiems gangsteriams jis apsimeta moterimi ir įsiprašo į moterų džiazo orkestrą, kuriame dirba M.Monroe herojė.

T.Curtiso vaidinamas Džo verčiasi per galvą, kad suviliotų šią žavingą dainininkę, svajojančią ištekėti už milijonieriaus.

Paties aktoriaus gyvenimas primena vieną Holivudo scenarijų - Bronkso gatvių universitetus išėjęs jaunuolis tapo kino filmų žvaigžde, galinčia pasigirti meilės nuotykiais su tūkstančiu moterų.

Daugelis prisimins ne tik jo aktorinius darbus, kurie taip ir nebuvo pripažinti kritikų ar įvertinti bendraamžių kolegų, bet ir jo gyvenimiškus nuotykius.

Virtinė vaidmenų pasisekimo sulaukusiuose šeštojo dešimtmečio pabaigos filmuose, tokiuose kaip "Saldus sėkmės kvapas" su Burtu Lancasteriu, pavertė neturtingo Vengrijos žydų imigranto sūnų vienu labiausiai pageidaujamu Holivudo aktorių.

Kaip vyriausias šeimos vaikas T.Curtisas užaugo daug laiko leisdamas savo tėvo siuvykloje. Jo tėvai buvo tokie neturtingi, kad jį su broliu Juliumi buvo kuriam laikui atidavę į našlaičių namus.

Savo 2008 metų autobiografinėje knygoje "Amerikos princas. Memuarai" aktorius be užuolankų kalba apie sunkią savo vaikystę Bronkse ir pasakoja apie motinos, kuriai vėliau buvo diagnozuota šizofrenija, jam vaikystėje sukeltas kančias.

1938 metais Julių partrenkė ir mirtinai sužalojo sunkvežimis. Šeimos tragedijos neaplenkė T.Curtiso ir vėliau - perdozavęs heroino mirė jo 23-jų metų sūnus Nicholas.

Interviu naujienų agentūrai AFP, kurį 2008 metais davė savo namuose Las Vegase, T.Curtisas papasakojo apie stulbinantį seksu klotą kelią į Holivudo žvaigždes ir vėliau sekusį dramatišką nuopuolį, kuris privedė iki aktorių vėliau įklampino į kokaino liūną.


"Man neatrodo, kad gaudavau vaidmenis, kuriuos turėjau gauti", - sakė T.Curtisas, kiek pavydėjęs įdomesnių darbų, kurie tuomet vis atitekdavo jo bendraamžiams Marlonui Brando ir Paului Newmanui.

"Jaučiausi, kad esu vertas daugiau nei man davė ta (kino) industrija", - su nuoskauda sakė T. Curtisas.

Aktorius taip pat neslėpė savo nežaboto potraukio seksui.

"Suvokdavau, kada galėdavau užversti merginą. Ir tegul tai skamba žiauriai ar žvėriškai, bet priimkite tai kaip yra - moteriai aš toks patikdavau", - atviravo jis.

Po trejus metus trukusio romano su jaunute M.Monroe T.Curtisas buvo vedęs dar šešis kartus. Vėliau jis atvirai pasakojo, kaip jo netinkamas elgesys suardė penkias santuokas ir sugriovė santykius su vaikais.

Pirmoji T.Curtiso žmona buvo Janet Leigh - aktorė, kuri įėjo į kino istoriją kaip Alfredo Hitchcocko filmo "Psichozė" klyksmo scenos duše žvaigždė.

Su J.Leigh jiedu išgyveno vienuolika metų ir susilaukė dviejų dukrų: Jamie Lee ir Kelly Curtis, kurios abi pasekė savo tėvų pėdomis ir pasuko į pramogų verslą.

"Kurį laiką mes buvome auksinė Holivudo porelė", - vėliau pasakojo T.Curtisas.

Jis neslėpė santuokoje apgaudinėjęs J.Leigh, su kuria išsiskyręs 1962 metais vedė 17-metę vokietę Christine Kaufmann. Su šia aktore jis susilaukė dviejų vaikų, tačiau antroji santuoka tetruko ketverius metus.

Trečioji aktoriaus žmona Leslie Allen jam pagimdė dar du vaikus, vienas kurių, Nicholas, 1994 metais mirė nuo narkotikų.

Su dukra Jamie Lee daugelį metų jokių ryšių neturėjęs aktorius našle paliko šeštąją žmoną Jill, su kuria susituokė 1998 metais būdamas 73 -ejų metų. Bulvarinė spauda tada šaipėsi, kad senas lovelasas nepajėgė atsispirti įspūdingos 30-metų šviesiaplaukės kerams.

Daugiau nei 120 vaidmenų filmuose sukūręs T.Curtisas grojo fleita ir tapė. Jo darbų galima rasti Niujorko modernaus meno muziejaus kolekcijoje.


Šiame straipsnyje: Tony Curtisas

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių