Mindaugo paminklui statyti prašo lietuvių pagalbos

Latviai, Agluonos miestelyje norintys pastatyti paminklą Lietuvos karaliui Mindaugui, prašo ir lietuvių pagalbos.

Paminklo idėja šią savaitę pristatyta Lietuvos pasienio savivaldybių merams.

Praėjus beveik dviem mėnesiams, kai paminklo projektas aptartas Latvijoje, Lietuvos ambasadorius jį pristatė Aukštaitijos regiono pasienio su Latvija savivaldybių merams. Jų prašyta ne tik paramos, bet ir paminklo idėją paskleisti plačiau, kad apie jį sužinotų kuo daugiau žmonių.

„Daugelis mūsų savivaldybių turi neblogus ryšius su Latvijos savivaldybėmis ir, manau, jeigu mes pamatytume tam tikrą kooperaciją tarp Lietuvos savivaldybių ir latvių, galbūt paskatintume Latvijos pusę sudalyvauti, būtų didelis žingsnis į priekį“, – sako Lietuvos ambasadorius Latvijoje Ričardas Degutis.

„Tikrai negaliu pasakyti už kitas savivaldybes, negaliu atsakyti už savo savivladybę, tik galiu pasakyti, kad ta idėja bus svarstoma kiekvieno rajono taryboje, ir koks sprendimas priimtas šiandien, anksti dar pasakyti, ir kokiam lygmenyje, kokiais skaičiais bus įformintas“, – tvirtina Regioninės plėtros tarybos pirmininkas, Panevėžio rajono meras Povilas Žagunas.

Latviai, pirmieji panorę pastatyti paminklą Lietuvos karaliui, vieni to padaryti nepajėgūs, todėl prašo Lietuvos pagalbos. Skulptoriaus Vidmanto Gylikio sukurtas bronzinis paminklas bus statomas už surinktas lėšas. Jų reikėtų per 300 tūkstančių litų.

„Jau yra paskelbta sąskaita, ją galima susirasti internetinėje erdvėje, yra atidarytas Jaunimo integracijos galimybių centras rinkti lėšas šiam paminklui. Jau tą reklaminį vajų kaip tik šiomis dienomis ir pradedame“, – pasakoja paminklo Mindaugui iniciatyvinės grupės narys Rimantas Gudelis.

Karalius Mindaugas buvo vedęs latgalietę Mortą. Pirmasis žinomas liudijimas apie Mindaugo kapavietę Agluonoje datuojamas 1618-iaisiais. Tvarkant šio ansamblo griuvėsius rasta juodo marmuro antkapinė plokštė, liudijanti karaliaus Mindaugo kapą. Manoma, kad čia jis buvo nužudytas 1263 metų rugsėjo 12-ąją. Paminklas šioje vietoje turėtų iškilti 2013 metais per 750-ąsias Mindaugo žūties metines.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių