Milijardieriams vis dar patinka blondinės (filmo recenzija)

Istorijos apie aferistus suteikia daug galimybių plėtoti efektingus siužeto posūkius ir komiškas situacijas. Šių To netrūks filme „Milijardierius ir blondinė“.

Broliai mėgsta eksperimentuoti
Žiūrėdami broliukų Joelio ir Ethano Coenų filmus ne kartą įvertinome jų sugebėjimą derinti klasikinės amerikietiškos komedijos taisykles su kriminaliniu siužetu. Bet garsiesiems postmodernistams labai patinka pažaisti ir su europine klasika. Kurdami komediją „O, broli, kur tu?“ (2000 m.) nenuoramos broliukai nušvilpė istoriją iš paties Homero („kad nereikėtų mokėti už autorines teises“), o pačią istoriją apie Odisėjo keliones perkėlė į Didžiosios depresijos gadynę ir dar sukryžmino ją su tradiciniu miuziklu. Po šio vykusio eksperimento talentinga porelė ryžosi pasigalynėti su klasikinės britų kino komedijos tradicijomis ir sukūrė režisieriaus Alexanderio Mackendricko šedevro „Damos žudikai“ (1955 m.) perdirbinį „Užversti bobutę“.
Panašiam eksperimentui broliai Coenai ryžosi dar kartą.

„Gambito“ perdirbinys
Naujasis brolių Coenų eksperimentas – perdirbtas britų komedijos „Gambitas“ (1966 m., rež. Ronaldas Neame’as) scenarijus. Angliškame „Gambite“ vaidino britas Michaelas Caine’as ir amerikietė Shirley MacLaine, o naujoje versijoje šalių paritetas išliko – vienas geriausių dabartinės Anglijos kino aktorių Colinas Firthas sėdi viename vežime su populiaria amerikiete Cameron Diaz.
Pagrindinis herojus kaip ir anksčiau tebevadinamas Hariu Dynu, o egzotiškoji jo kriminalinio verslo partnerė Honkongo šokėja Nikolė Čang pavirto neišjodinėtų žirgų (ir plėšrių tigrų) tramdytoja keistu vardu Pydžė Puznovski. M.Caine’as vaidino žavų koknį (taip nuo seno vadinami Londono priemiesčio Ist Endo gyventojai, šnekantys savotišku dialektu), o C.Firthas be didelio vargo persikūnijo į jam įprastą nepriekaištingų manierų anglą, meno kūrinių ekspertą.

Nauji nesusipratimai
Pasikeitė ir meno šedevro vagystės eksponatas. Klasikinėje britų komedijoje vagišiaus taikinys buvo senovės Kinijos princesės statulėlė. Naujoje versijoje į linksmų nesusipratimų karuselę įtrauktas prancūzų impresionisto Claude’o Monet paveikslas „Šieno kupetos vakare“, tiksliau, jo kopija, kurią Haris sugalvoja brukti savo bosui magnatui Lioneliui Sabanderiui.
Ir pagaliau dar vienas – šį kartą grynai lietuviškas – skirtumas. Filmo platintojai originalų pavadinimą „Gambitas“ (šachmatuose šis žodis reiškia debiutą, kai siekiant įgyti pozicinį pranašumą aukojamas pėstininkas ar kita figūra) pakeitė labiau intriguojamu sąskambiu „Milijardierius ir blondinė“.

Geras humoras ir groteskas
Aktoriams panašūs filmai yra tikra atgaiva ir poilsis po didelės įtampos reikalaujančių vaidmenų. Dažniausiai tokias komedijas gelbsti vodevilinis siužetas, juokingi kalambūrai ir įvairiausios kvailos situacijos. Šito gero filme tikrai netrūks. Bet bus ir neišvengiamų tokiais atvejais kompromisų su prasčiokišku humoru.
Inteligentiškumo įsikūnijimas C.Firthas per ilgai laksto be kelnių ir per dažnai gauna smūgius į nosį. Neigiamos charizmos niekad nestokojantis Alanas Rickmanas gana primityviai stengiasi pateisinti dar filmo pradžioje nuskambėjusią jo vaidinamo Sabanderio charakteristiką („anksčiau tokie tipai buvo vadinami chamais, bet dabar jie pravardžiuojami tiesiog šikn...“). Blondinė C.Diaz demonstruoja puikias kūno linijas ir trykšta kaimietiškais išminties perlais. Net ekscentrišką vokietį meno ekspertą Martiną Zaidenvėberį vaidinantis Stanley Tucci šį kartą persistengia su gero humoro ir grotesko proporcijomis.
Užtai absoliučiai netikėtas finalas atperka visus nesklandumus ir paaiškina ne tik šachmatų mėgėjams, kodėl autoriai filmą pavadino „Gambitu“.

„Milijardierius ir blondinė“ („Gambit“) ***
Kriminalinė komedija. JAV, 2012 m. Rež. Michaelas Hoffmanas. Vaidina C.Firthas, C.Diaz, A.Rickmanas, S.Tucci, Tomas Courtenay.
veiksmas 2
humoras 2
įtampa 2
erotika 1
siaubas 1
Nuo 2013 04 12
Trukmė 90 min.
N-13



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių