„Metų kultūros šviesuliu“ išrinkta bibliotekininkė I.Milerienė

Lietuvos radijo „Klasikos“ programos laida „Ryto allegro“ išrinko „Metų kultūros šviesulį“. Juo tapo Kėdainių r. savivaldybės Mikalojaus Daukšos viešosios bibliotekos Pajieslio filialo bibliotekininkė, Pajieslio bendruomenės centro primininkė Irena Milerienė. 

I. Milerienė bibliotekininke dirba nuo 1994-ųjų. Pasak Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjo Kęstučio Stadalnyko, ji neapsiriboja vien tik „knygų išdavimo funkcija“ - ji biblioteką padarė viso kaimo kultūros židiniu. 

„I. Milerienės dėka nuo 2000 m. bibliotekoje veikia Vaikų dienos centras, kuris labai reikalingas ne tik Pajieslio kaimo jauniems žmonėms, bet ir aplinkinių kaimų vaikams. Vaikai myli savo bibliotekininkę, kuri ne tik sugalvoja veiklos kiekvienam pagal jo pomėgį, bet ir karšta arbata pavaišina, supažindina su knygų pasauliu, organizuoja įvairius konkursus“, - pabrėžia K. Stadalnykas.

I. Milerienė aktyviai dalyvauja mėgėjų meno kolektyvų veikloje - dainuoja Krakių kultūros centro folkloro ansamblyje „Žiedupė“.

Nuo 2006 m. I. Milerienė vadovauja Pajieslio bendruomenės centrui. Jos iniciatyva kasmet rengiama Pajieslio kaimo šventė. 2009 m. šventė buvo išskirtinė - skirta Lietuvos vardo tūkstantmečio paminėjimui. Ta proga kaime buvo pastatytas paminklinis akmuo jau išnykusiems kaimams atminti. 

„Šiemet mums nefinansavo nė vieno projekto. Vis tiek [...] sugalvojom paminėti Lietuvos vardo tūkstantmetį: pastatėm tokį akmenį ir jame iškalėme savo išnykusių kaimų pavadinimus. Ir be jokių didelių pinigų pasidarėme sau šventę“, - pasakoja „Ryto allegro“ pokalbininkė.

Paklausta, kokias svajones įgyvendintų, jeigu bendruomenei būtų skirta daugiau pinigų, I. Milerienė vos spėja vardyti sumanymus.

„Pirmiausia atnaujintume knygų fondą. Savo žinion pasiėmėme didelę Kultūros namų salę - pabandytume atnaujinti ir kviestume kolektyvus, nes dabar ji nešildoma, apšiurusi - nepasikviesi. Išsivalėme vieną tvenkinį ir prie jo darysime poilsio zoną. Ten tai tikrai būtų kur padėti pinigų“, - sako „Metų kultūros šviesulio“ laureatė.

„Bendruomenės centro pirmininkė užmezgė glaudžius bendradarbiavimo ryšius su Švedijos Varburgo miestelio atstovais, kurie vykdo programą „Kiekvienas vaikas turi turėti žaislą“. 2008 m. prieš Kalėdas švedai atvyko į Pajieslio kaimą su parama kaimo vaikams. Šis susitikimas kaimo gyventojams suteikė pasitikėjimo savimi, pasididžiavimo savo kaimu“, - sako Kėdainių rajono savivaldybės administracijos Kultūros skyriaus vedėjas ir priduria, kad Pajieslys labai didžiuojasi savo kraštiete, „o tai, kad ją pastebėjo Lietuvos radijas, ir iš gausybės kandidatų pristatė „Metų kultūros šviesulio“ rinkimams, yra didelis pasiekimas visam rajonui“.

Jau tapo tradicija, kad Lietuvos radijo „Klasikos“ programos laida „Ryto allegro“ renka „Metų kultūros šviesulį“ - žmogų, daugiausiai nuveikusį savo miesto ar kaimo bendruomenės labui bet kurioje kultūros srityje.

„Metų kultūros šviesulį“ balsuodami telefonu ir elektroniniu paštu išrenka laidos „Ryto allegro“ klausytojai.

Tradiciškai „Metų kultūros šviesulys“ renkamas iš 5 kandidatų. Šiemet be I. Milerienės tarp nominantų taip pat buvo Tautinių mažumų ir išeivijos departamento prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės Rytų Lietuvos grupės vadovas Alfonsas Kairys; Trakų rajono Jungtinės kaimų bendruomenės „Užugiriai“, Trakų krašto kultūros ir amatų asociacijos įkūrėja ir pirmininkė Dominyka Dubauskaitė-Kairevičienė; Anykščių kultūros darbuotojas Erikas Druskinas ir Panevėžio rajono Miežiškių miestelio Kultūros centro meno vadovė Lina Kairytė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių