Menu įkūnijo identiteto paieškas

Pasitelkę skirtingas dailės šakas, technikas, raiškos formas bei autorines intencijas menininkai bandė konstruoti subjektyvias pajautas Lietuvos tapatybės tema. Jas sujungė projekto „LT identitetas - profesionalaus meno kontekste“ paroda, kurią jau šįvakar bus galima pamatyti Klaipėdoje.

Atokiame vienkiemyje Biržų krašte praėjusią vasarą surengtoje trijų dienų kūrybinėje stovykloje dalyvavo profesionalūs menininkai: grafikai Eglė Kuckaitė, Gražina Oškinytė-Eimanavičienė ir Augustinas Virgilijus Burba, tapytojai Raimundas Gailiūnas ir Osvaldas Juška, skulptorius Vytautas Mockaitis, asambliažų ir koliažų meistras Vitalijus Čepkauskas, juvelyrė Dalia Varnaitė ir keramikas Egidijus Radvenskas. Kūrybinės stovyklos metu jie siekė meno kalba atsakyti klausimus: Kas aš esu? Ko siekiu? Kas man yra Lietuva ir kas Lietuva yra pasauliui? Būtent tokią „pokalbio“ temą plenero metu menininkams pasiūlė projekto sumanytoja bei vykdytoja „Portfolio“ meno galerijos savininkė Lijana Judickaitė.

Analizuodami, kaip Lietuvos vardas garsinamas pasaulyje šiandien, menininkai mąstė apie pilietiškumą ir bendruomeniškumą už Lietuvos teritorijos ribų, kur buriasi naujos bendruomenės, ryškėja svetimos tautybės įgijimo ir savos praradimo ženklai. Plenero dalyvių kūriniuose svarstoma, kaip mes save reprezentuojame pasaulyje ir kokie esame iš tikrųjų.

Pasibaigus projekto „LT identitetas - profesionalaus meno kontekste“ kūrybinei stovyklai, menininkų sukurti darbai, lydimi informacinio leidinio, keliauja po įvairias Lietuvos galerijas.

Dabar į Klaipėdą užsukusi, šiandien 18 val. Klaipėdos dailės parodų rūmuose atidaroma  ir iki vasario 4-osios paviešėsianti šio Lietuvos tūkstantmečiui skirto projekto paroda siekia atkreipti visuomenės dėmesį į pilietinę savimonę, tautos šaknis, ieškant sąsajų su dabartimi ir ateities perspektyvomis.

Planuojama, kad kūrybinė diskusija, prasidėjusi atokiame Lietuvos kampelyje, bus pratęsta kitoje vietovėje, kitame kontekste, kitų autorių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių