„Mažosios Lietuvos enciklopediją“ pristatys klaipėdiečiams

Pirmadienį Klaipėdoje bus pristatytas „Mažosios Lietuvos enciklopedijos“ IV tomas. Tarptautinis projektas, trukęs kone 15 metų, baigtas - neseniai išleista paskutinė šios enciklopedijos knyga.

Kaip pasakojo leidėjai, „Mažosios Lietuvos enciklopedijos“ rengimo ir leidimo mintis buvo keliama vos mažalietuviams susiorganizavus išeivijoje. 1995-aisiais,  po dešimties Mažosios Lietuvos fondo (MLF) veiklos metų ir dešimties knygų išleidimo, pribrendo „Mažosios Lietuvos enciklopedijos“ ruošimo ir leidimo idėja. 

1995-aisiais MLF suvažiavime Čikagoje MLF pirmasis pirmininkas a. a. prof. Vilius Pėteraitis iškėlė iniciatyvą ruošti ir išleisti „Mažosios Lietuvos enciklopediją“, kuriai suvažiavimas pritarė. 

Fondo valdyba nedelsiant ėmėsi vykdyti priimtą nutarimą. Buvo sudaryta parengiamoji redakcinė valdyba. Jos nariais tapo mažalietuviai, gyvenantys Čikagoje, Toronte bei Monrealyje, o jos  pirmininku -  V.Pėteraitis, gyvenęs Monrealyje. Jo dėka buvo sukaupta tinkama archyvinė medžiaga enciklopedijos pradžiai. V.Pėteraitis kreipėsi į išeivijos ir Lietuvos mokslininkus bei įvairių sričių specialistus, kviesdamas juos įsijungti į „Mažosios Lietuvos enciklopedijos“ rengimo darbus.

 1996-ųjų birželį profesorius buvo atvykęs į Lietuvą - susitiko su bendraminčiais ir bendradarbiais, aptarė darbo kryptį, metodus, leidinio struktūrą ir kt. Pasitarimuose dalyvavo Lietuvos Mokslo akademijos nariai, universitetų profesoriai, docentai, dėstytojai, tyrinėtojai ir Mažosios Lietuvos kultūros darbuotojai, pasiryžę talkininkauti šiame darbe. Paskutiniame pasitarime buvo išrinkta redakcinė kolegija. Prof. dr. Zigmas Zinkevičius sutiko eiti vyriausiojo redaktoriaus pareigas.  

„Mažosios Lietuvos enciklopedijos“ siekis - pirmą kartą viename leidinyje sutelkti negausias ir išsklaidytas žinias apie krašto lietuviškąją, baltiškąją kultūrą. Tai duoda galimybę įamžinti nykstantį ar jau prarastą lietuvininkų, prūsų ir kuršių kultūros paveldą, turintį neįkainuojamą vertę ne tik lietuvių, bet ir visos Europos kultūrai. Enciklopedija skiria ypatingą dėmesį daugybės sovietmečiu iškraipytų faktų, susijusių su Mažąja Lietuva, atitaisymui.

Autorių kolektyvas buvo didelis - apie 300 mokslininkų ir talkininkų iš Lietuvos, Vokietijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Australijos ir kitų šalių. Svarbų indėlį įnešė mažalietuviai, dabar gyvenantys ne tik Lietuvoje, išsisklaidę po visą pasaulį.

Prof. V.Pėteraičio iniciatyvos dėka „Mažosios Lietuvos enciklopedija“ - mūsų rankose. Tarptautinis jos rengimo ir leidimo projektas, į kurį sudėta daug vilčių ir lėšų, užbaigtas - išleistas paskutinis, ketvirtasis „Mažosios Lietuvos enciklopedijos“ tomas. Leidėjai tikisi, kad ši knyga praturtins mokyklų ir universitetų bibliotekas, taip pasieks plačiąją visuomenę bei ilgai liks nepakeičiamu Mažosios Lietuvos palikimu ateinančioms kartoms.  

„Mažosios Lietuvos enciklopedija“ klaipėdiečiams bus pristatyta sausio 25 d. 14 val. I.Simonaitytės bibliotekos renginių salėje. Dalyvaus jos sudarytojai ir autoriai - kalbininkas Z.Zinkevičius, publicistas Vytautas Kaltenis, kultūros istorikai Vytautas Gocentas, Vacys Bagdonavičius ir kiti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių