Londonas. Prestižinės Bukerio premijos sąraše – keturi debiutai

Antradienį Londone paskelbtas prestižinės Bukerio premijos ilgasis sąrašas. Teisėjų grupė iš 138 vertų dėmesio kūrinių atrinko 13 geriausiųjų.

Dvi valandas trukusi teisėjų diskusija, sudarinėjant vadinamąjį ilgąjį – 13 vietų – stipriausių knygų anglų kalba sąrašą, neprailgo. „Šiandien buvo ypatingai smagu“, – dalijosi įspūdžiais autorė, buvusi MI5 generalinė direktorė Dame Stella Rimington, – „nors diskutavome  aistringai, tačiau nepiktai, neprarasdami humoro jausmo, taigi galiausiai sudarėme sąrašą, kuriuo visi esame patenkinti“.

Moteris džiaugėsi, jog šių metų kūrinių sąrašas pasižymi neįprasta įvairove – tiek autorių, tiek ir temų. Be to, pripažino, kad teisėjo pareigos yra ne tik garbingos ir malonios, bet ir itin atsakingos.

Bukerio premijos literatūros direktorių Ioną Trewiną ypač džiugino, kad šiųmetiniame kūrinių sąraše figūruoja net keturios debiutinės   novelės bei negarsūs leidėjai. Viena tokių novelių – Stepheno Kelmano „Pigeon English“.

I. Trewino nuomone, debiutantų pripažinimas – investicija į literatūros ateitį. Jis taip pat buvo patenkintas temų bei žanrų margumynu. Tai, jog galima tikėtis pačių įvairiausių žanrų, rodo Tayloro Victoriano trileriu vadintina knyga „Derbio diena“ (angl. „Derby Day”) – žanro, kuris iki šiol buvo itin retas Bukerio geriausiųjų sąrašuose.

Vis dėl to, dėl Alano Hollinghursto „Svetimo vaiko“ (angl. „The Stranger’s Child“) įtraukimo į sąrašą abejonių nekilo beveik niekam. Tai veržlus pasakojimas apie poeziją, klases ir neaiškias seksualines tapatybes, rašo guardian.co.uk.

Tarp kitų išrinktųjų randami tokie vardai kaip Sebastianas Barry su „On Canaan's Side“, Yvvette Edwards „A Cupboard Full of Coats“, kanadiečiai Patrickas deWittas, Alison Pick, Esi Edugyan. Taip pat   Carol Birch, Patrickas McGuinessas, AD Milleris, Jane Rogers.

Tarp gana netikėtų nusivylimų – Anne Enright, 2007 m. laureatė ir 2008 nugalėtojas Aravind Adiga, kurių šių metų kūriniai į sąrašą nepateko. Nepasisekė ir praeitų metų prizo laimėtojui Grahamui Swiftui bei 2008 sąraše buvusiems Philipui Hensheriui ir Lindai Grant.

Ekspertų, sprendusių, kas verčiausi patekti į prestižinį literatūros anglų kalba sąrašą, grupę sudarė žurnalistai Gaby Wood ir Matthew d'Ancona, politikas Chrisas Mullinas, novelistė Susan Hill.

Šešių ilgojo sąrašo geriausiųjų atrankos rezultatai bus paskelbti rugsėjo 6 dieną, o nugalėtojas – spalio 18-ąją. Pastarasis bus apdovanotas 50 000 svarų ir, be abejonės, milžinišku populiarumu, kuris lems išaugusius kūrinio pardavimus.


Šiame straipsnyje: Bukerio premijaliteratūra

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių