- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
“Jeigu kiaulę tais pašarais šertų ilgiau, nei tris keturis mėnesius, tai ji padvėstų”, - vartydamas vieną iš LNK žurnalistinių tyrimų laidos „Paskutinė instancija”„susižvejotų” kiaulių pašarų receptų samprotauja Andrius Gaidamavičius, Lietuvos žaliųjų judėjimo aktyvistas.
Ilgai ir nuosekliai besidomintis chemizuoto maisto auginimo ir gaminimo problemomis vyras priduria: „Taip užaugintą mėsą aš vadinu „technine mėsa““.
Kodėl technine? Ogi todėl, kad kiaulės dieta sudėliota kaip alinančiai besimankštinančio kultūristo, kurio tikslas yra per trumpiausią laiką užsiauginti kuo didesnius raumenis. Vadinamuosiuose kiaulienos fabrikuose - milžiniškuose kompleksuose, vienu metu penima nuo kelių iki keliolikos tūkstančių kiaulių, o per metus užauginamos 3-4 vados kiaulių. Erdvės sportui tose kiaulidėse nėra. Visa energija turi būti nukreipta svorio auginimui. Kilogramas per dieną.
„Kūno dalys auga nevienodai, todėl lūžta kaulai“, - pasakoja tokios maisto auginimo technologijos kazusų liudininkas Jonas Mencevičius, dirbęs viename didžiausių kiaulių kompleksų. Jis dar liudija, kad visi tie priedai, kurie dedami į kiaulių ėdalą, ilgainiui „suėda“ metalines talpas, kuriose yra laikomi. J.Mencevičius sako, kad nuo kiaulių pašarų yra nukentėję ir kiaulių kompleksuose dirbantys žmonės. „Ypač iš pradžių - nuo skruzdžių rūgšties rankos pūslėm nuėjo“, - sako žmogus ir paaiškina, kad skruzdžių rūgštis, jo žiniomis, dedama į pašarus, nes slopina sotumo jausmą.
Anot A.Gaidamavičiaus, „techninės mėsos“ - stambių kiaulių kompleksų kiaulienos auginimo receptas panašus į tą, kuriuo chemizuota maisto pramonė pagerina žmogaus „pašarą“. Kiaulei - skruzdžių rūgštis. Žmogui - mononatrio glutamatas (E621).
Glutamatai slopina žmogaus sotumo jausmą, tad šis kemša be saiko bet kokį šiuo „E“ pagardintą niekalą. Tarkime, dešreles, kuriose beveik nėra mėsos. Vietoje mėsos, jose apstu ypač riebių subproduktų: paukščių ir kiaulių odos, pažandžių ir pan.
„Paskutinė instancija“ pamėgins iš gamintojų išgauti tos „nemėsos“ kiekį vadinamosiose dešrelėse. „Tai - įmonės komercinė paslaptis“, - atrėš mėsos perdirbėjas taip uždrausdamas valgytojui žinoti, ką jis deda į burną.
Prof. habil. dr. onkologė Laima Griciūtė sako, kad su riebalų perteklium dietoje siejamas gimdos, storosios žarnos, kasos, kai kurie tipai stemplės vėžio, inkstų vėžys. Yra duomenų, kad riebus maistas įtakoja ir plaučių vėžį. Mononatrio glutamatas visus tuos riebius maisto produktus padaro skanumynu.
„Nuodai maiste: jūs nemirsite. Na, bet jau ne staigiai”, - teigia tyrimą apie maisto pramonę tęsianti “Paskutinės instancijos” vedėja Rūta Janutienė.
Ką mes valgome? Žurnalistinis tyrimas „Paskutinėje instancijoje“ - antradienį 19.40 val. per LNK.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
„Nerk į teatrą“: interaktyvumas be amžiaus cenzo
Tarptautinis edukacinis festivalis „Nerk į teatrą“ šiemet Nacionaliniame Kauno dramos teatre (NKDT) vyks jau keturioliktą kartą. Jo programoje nuo balandžio 25 d. iki birželio 14 d. – pusšimtis edukacijų, dvi premjeros, a...
-
Pagerbti trys geriausi 2023-iųjų bibliotekininkai, įstaigos sutarė derinti veiksmus
Kultūros ministerijoje antradienį minint Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę pagerbti geriausi praėjusių metų šio sektoriaus specialistai, tuo metu bibliotekų asociacijos pasirašė ketinimų protokolą dėl bendradarbiavimo. ...
-
Antrasis S. Dirsytės romanas: aplinkybių sutraiškyta herojė iki pabaigos kovojo už teisę išlikti
„Kai rašai istorinį romaną, išties, gerąja to žodžio prasme, ištinka tam tikras apsėdimas. Atrodo, kuo daugiau domiesi laikotarpiu, apie kurį rašai, tuo aiškiau dėliojasi istorija, o rūke tarsi paskendęs vaizd...
-
O. Šurajevas rėžė Lietuvos teatralams: kas iš to vardo, jei jie „myžniai“109
Visuomenininkas Olegas Šurajevas abejingų nepalieka. Anot jo, dabar nėra laikas abejoti ir kalbėti miglotomis metaforomis. Jis teigė, kad atėjo laikas išreikšti aiškias pozicijas – be dviprasmybių, naudos ir kašt...
-
„Lietuvos teatrų pavasaris“: 45-asis festivalis
Kauno teatro mylėtojai visą savaitę turi unikalią progą mėgautis profesionalų sukurtais spektakliais iš visos Lietuvos: sekmadienį prasidėjo jau 45-asis festivalis „Lietuvos teatrų pavasaris“. ...
-
Kultūros ministerija paskelbė konkursą vadovauti Nacionaliniam architektūros institutui1
Kultūros ministerija antradienį paskelbė konkursą į naujai įsteigto Nacionalinio architektūros instituto direktoriaus pareigas. ...
-
Prasideda Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė
Antradienį Lietuvoje prasideda Nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė, kurios tema šiemet – Europos Sąjunga (ES). ...
-
Finaliniai B. Dvariono konkurso akordai: nuo rečitalių koncertų salėse iki kelionių į Disneilendą
Jau dvyliktą kartą jaunuosius smuikininkus ir pianistus iš viso pasaulio į Lietuvą pakvietęs Tarptautinis Balio Dvariono konkursas šį savaitgalį išrinko pačius geriausius. Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje konkurso f...
-
S. Karunatilaka: tikiuosi, kad mes šio to pasimokysim iš pasakojimų, persmelktų mūsų patirties
„Rašant knygą nėra taip, kaip būna per kokią filmo premjerą, kai jis išleidžiamas ir palydimas su fanfaromis, ji gimsta pamažu, o paskui dar reikia tikėtis, kad ras skaitytojų“, – pripažįsta Bookerio premijos laureata...
-
Kaune prasideda Azijos ir skandinavų kultūrų savaitė3
Šią savaitę Kaune vyraus Azijos ir skandinavų kultūros – prasideda jubiliejinė Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) rengiama Azijos savaitė ir skandinaviškos kultūros pažinimo renginiai. ...