LNK „Paskutinė instancija” - apie „techninę mėsą”

“Jeigu kiaulę tais pašarais šertų ilgiau, nei tris keturis mėnesius, tai ji padvėstų”, - vartydamas vieną iš LNK žurnalistinių tyrimų laidos „Paskutinė instancija”„susižvejotų” kiaulių pašarų receptų samprotauja Andrius Gaidamavičius, Lietuvos žaliųjų judėjimo aktyvistas.

Ilgai ir nuosekliai besidomintis chemizuoto maisto auginimo ir gaminimo problemomis vyras priduria: „Taip užaugintą mėsą aš vadinu „technine mėsa““.

Kodėl technine? Ogi todėl, kad kiaulės dieta sudėliota kaip alinančiai besimankštinančio kultūristo, kurio tikslas yra per trumpiausią laiką užsiauginti kuo didesnius raumenis. Vadinamuosiuose kiaulienos fabrikuose - milžiniškuose kompleksuose, vienu metu penima nuo kelių iki keliolikos tūkstančių kiaulių, o per metus užauginamos 3-4 vados kiaulių. Erdvės sportui tose kiaulidėse nėra. Visa energija turi būti nukreipta svorio auginimui. Kilogramas per dieną.

„Kūno dalys auga nevienodai, todėl lūžta kaulai“, - pasakoja tokios maisto auginimo technologijos kazusų liudininkas Jonas Mencevičius, dirbęs viename didžiausių kiaulių kompleksų. Jis dar liudija, kad visi tie priedai, kurie dedami į kiaulių ėdalą, ilgainiui „suėda“ metalines talpas, kuriose yra laikomi. J.Mencevičius sako, kad nuo kiaulių pašarų yra nukentėję ir kiaulių kompleksuose dirbantys žmonės. „Ypač iš pradžių - nuo skruzdžių rūgšties rankos pūslėm nuėjo“, - sako žmogus ir paaiškina, kad skruzdžių rūgštis, jo žiniomis, dedama į pašarus, nes slopina sotumo jausmą.

Anot A.Gaidamavičiaus, „techninės mėsos“ - stambių kiaulių kompleksų kiaulienos auginimo receptas panašus į tą, kuriuo chemizuota maisto pramonė pagerina žmogaus „pašarą“. Kiaulei - skruzdžių rūgštis. Žmogui - mononatrio glutamatas (E621).

Glutamatai slopina žmogaus sotumo jausmą, tad šis kemša be saiko bet kokį šiuo „E“ pagardintą niekalą. Tarkime, dešreles, kuriose beveik nėra mėsos. Vietoje mėsos, jose apstu ypač riebių subproduktų: paukščių ir kiaulių odos, pažandžių ir pan.

„Paskutinė instancija“ pamėgins iš gamintojų išgauti tos „nemėsos“ kiekį vadinamosiose dešrelėse. „Tai - įmonės komercinė paslaptis“, - atrėš mėsos perdirbėjas taip uždrausdamas valgytojui žinoti, ką jis deda į burną.

Prof. habil. dr. onkologė Laima Griciūtė sako, kad su riebalų perteklium dietoje siejamas gimdos, storosios žarnos, kasos, kai kurie tipai stemplės vėžio, inkstų vėžys. Yra duomenų, kad riebus maistas įtakoja ir plaučių vėžį. Mononatrio glutamatas visus tuos riebius maisto produktus padaro skanumynu.

„Nuodai maiste: jūs nemirsite. Na, bet jau ne staigiai”, - teigia tyrimą apie maisto pramonę tęsianti “Paskutinės instancijos” vedėja Rūta Janutienė.  

Ką mes valgome? Žurnalistinis tyrimas „Paskutinėje instancijoje“ - antradienį 19.40 val. per LNK.



NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

  • Skelbimai
  • Pranešk
    naujieną
  • Portalo
    svečias
  • Klausk
    specialisto
  • Diskusijos
  • Orai
  • TV
    programa
  • Pažintys
  • Žaidimai
  • Horoskopai
  • Naujienlaiskis
  • RSS
  • Facebook
  • Twitter

Galerijos

  • Buvusios Didžiosios sinagogos vietoje atsiras erdvė menininkams
    Buvusios Didžiosios sinagogos vietoje atsiras erdvė menininkams

    Sostinės senamiestyje, sovietmečiu statytame mokyklos pastate buvusios Didžiosios sinagogos vietoje, Vilniaus savivaldybė svarsto įkurti menininkus, vėliau pastatą planuojama griauti. ...

  • Vilniaus istorijos tyrėjams siūloma įsteigti stipendiją
    Vilniaus istorijos tyrėjams siūloma įsteigti stipendiją

    Vilniaus savivaldybėje svarstoma idėja steigti stipendiją, skirtą sostinės istorijos tyrinėtojams. ...

  • „Volfo Engelmano Studijoje“ – P. Vyšniausko ir V. Kaplano džiazas
    „Volfo Engelmano Studijoje“ – P. Vyšniausko ir V. Kaplano džiazas

    Šeštadienio vakarą „Volfo Engelmano Studijoje“ Kaunakiemio gatvėje buvo karšta. Atmosferą užkaitino džiazo melodijos, kurias liejo saksofonininkas Petras Vyšniauskas ir gitaristas Vladimiras Kaplanas. ...

  • Vilniuje skautai švenčia Jurgines
    Vilniuje skautai švenčia Jurgines

    Šeštadienį eitynėmis sostinės Gedimino prospektu Lietuvos skautai paskelbė vasaros sezono atidarymą. Tradiciniu tapęs ir kasmet skirtinguose Lietuvos miestuose vykstantis renginys šįmet vyksta Vilniuje. ...

  • Mirė kultūrologas P. Kimbrys
    Mirė kultūrologas P. Kimbrys

    Šeštadienio naktį mirė vertėjas, kultūrologas, pirmasis žurnalo „Naujasis Židinys-Aidai“ vyriausiasis redaktorius Petras Kimbrys. ...

  • Vestuvės Maltoje: žinutė ledinukų puodynėje
    Vestuvės Maltoje: žinutė ledinukų puodynėje

    Malta tėra nedidelis žemės lopinėlis Viduržemio jūroje, tačiau ji nuolat buvo svetimšalių dėmesio centre. Į Maltą įsikėlė siciliečiai, kolonizuoti bandė finikiečiai, arabai, romėnai, turkai, ispanai, anglai. Visa tai paliko ryšk...

  • Skirtingos kartos, tapybos trauka ta pati
    Skirtingos kartos, tapybos trauka ta pati

    Povaizdis – tai kurį laiką akyse išliekantis regėto daikto antrinis vaizdas. Arba per vaizdą iš apačios persišviečiantis kitas vaizdas. Arba dialogo metu susiformuojantis povaizdis vystomos temos atžvilgiu. Kiekvieno dialogo d...

  • Kitame tilto gale – džiazuojantis tarpukario Kaunas
    Kitame tilto gale – džiazuojantis tarpukario Kaunas

    A. ir P.Galaunių namai vėl atvėrė duris tarpukario gerbėjams. Čia veikianti paroda "Kasdienybės geometrija. Art Deco Kauno interjeruose" dėl renovacijos kurį laiką buvo uždaryta. Atsinaujinę tarpukario dvasia alsuojantys namai kviečia pr...

    1
  • Parodoje – amžinasis esamasis laikas
    Parodoje – amžinasis esamasis laikas

    Senieji hermeneutikos meistrai teigdavo, kad skaityti rimtą tekstą būtina dviem etapais. Pirmą kartą skaitytojas suvokia tekstą estetiškai, tada mes kažką jusliškai pamatome ir suprantame, o antrojo skaitymo metu – jau interpretuoja...

    2
  • Šimtmečio asmenybių mozaika: visuomeniški mokslininkai
    Šimtmečio asmenybių mozaika: visuomeniški mokslininkai

    "Santaka" tęsia pažintį su Lietuvos valstybės kūrėjais, gamtos, technikos, ekonomikos mokslų ir verslo pirmeiviais, šiose veiklos srityse Kaunui labiausiai nusipelniusius žmones, pristatomus Kauno apskrities viešosios biblioteko...

Daugiau straipsnių