- DMN inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
“Jeigu kiaulę tais pašarais šertų ilgiau, nei tris keturis mėnesius, tai ji padvėstų”, - vartydamas vieną iš LNK žurnalistinių tyrimų laidos „Paskutinė instancija”„susižvejotų” kiaulių pašarų receptų samprotauja Andrius Gaidamavičius, Lietuvos žaliųjų judėjimo aktyvistas.
Ilgai ir nuosekliai besidomintis chemizuoto maisto auginimo ir gaminimo problemomis vyras priduria: „Taip užaugintą mėsą aš vadinu „technine mėsa““.
Kodėl technine? Ogi todėl, kad kiaulės dieta sudėliota kaip alinančiai besimankštinančio kultūristo, kurio tikslas yra per trumpiausią laiką užsiauginti kuo didesnius raumenis. Vadinamuosiuose kiaulienos fabrikuose - milžiniškuose kompleksuose, vienu metu penima nuo kelių iki keliolikos tūkstančių kiaulių, o per metus užauginamos 3-4 vados kiaulių. Erdvės sportui tose kiaulidėse nėra. Visa energija turi būti nukreipta svorio auginimui. Kilogramas per dieną.
„Kūno dalys auga nevienodai, todėl lūžta kaulai“, - pasakoja tokios maisto auginimo technologijos kazusų liudininkas Jonas Mencevičius, dirbęs viename didžiausių kiaulių kompleksų. Jis dar liudija, kad visi tie priedai, kurie dedami į kiaulių ėdalą, ilgainiui „suėda“ metalines talpas, kuriose yra laikomi. J.Mencevičius sako, kad nuo kiaulių pašarų yra nukentėję ir kiaulių kompleksuose dirbantys žmonės. „Ypač iš pradžių - nuo skruzdžių rūgšties rankos pūslėm nuėjo“, - sako žmogus ir paaiškina, kad skruzdžių rūgštis, jo žiniomis, dedama į pašarus, nes slopina sotumo jausmą.
Anot A.Gaidamavičiaus, „techninės mėsos“ - stambių kiaulių kompleksų kiaulienos auginimo receptas panašus į tą, kuriuo chemizuota maisto pramonė pagerina žmogaus „pašarą“. Kiaulei - skruzdžių rūgštis. Žmogui - mononatrio glutamatas (E621).
Glutamatai slopina žmogaus sotumo jausmą, tad šis kemša be saiko bet kokį šiuo „E“ pagardintą niekalą. Tarkime, dešreles, kuriose beveik nėra mėsos. Vietoje mėsos, jose apstu ypač riebių subproduktų: paukščių ir kiaulių odos, pažandžių ir pan.
„Paskutinė instancija“ pamėgins iš gamintojų išgauti tos „nemėsos“ kiekį vadinamosiose dešrelėse. „Tai - įmonės komercinė paslaptis“, - atrėš mėsos perdirbėjas taip uždrausdamas valgytojui žinoti, ką jis deda į burną.
Prof. habil. dr. onkologė Laima Griciūtė sako, kad su riebalų perteklium dietoje siejamas gimdos, storosios žarnos, kasos, kai kurie tipai stemplės vėžio, inkstų vėžys. Yra duomenų, kad riebus maistas įtakoja ir plaučių vėžį. Mononatrio glutamatas visus tuos riebius maisto produktus padaro skanumynu.
„Nuodai maiste: jūs nemirsite. Na, bet jau ne staigiai”, - teigia tyrimą apie maisto pramonę tęsianti “Paskutinės instancijos” vedėja Rūta Janutienė.
Ką mes valgome? Žurnalistinis tyrimas „Paskutinėje instancijoje“ - antradienį 19.40 val. per LNK.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Vyriausybė – už Kultūros pagrindų įstatymo projektą, numatantį tolygų paslaugų teikimą3
Vyriausybė trečiadienį posėdyje pritarė Kultūros politikos pagrindų įstatymo projektui, kuriame numatomas tolygus kultūros paslaugų teikimas, kūrybos ir saviraiškos laisvės principai. ...
-
G. Kuprevičius: esu vietinės reikšmės kompozitorius ir tai man patinka2
Kompozitorius Giedrius Kuprevičius šiemet mini 80 metų jubiliejinę sukaktį. Sveiko humoro jausmo nestokojančio iškilaus kūrėjo jubiliejų Kauno valstybinė filharmonija paminės dviem reikšmingais koncertais. Su šarminguoju M...
-
Autizmo paliesta škotų rašytoja E. McNicoll: švente ir džiaugsmu aš paverčiau savo skausmą
Londone gyvenanti vaikų rašytoja škotė Elle McNicoll labai gerai žino, ką reiškia būti kitokiam. „Išgyvenau daug fizinių ir emocinių patyčių, daug žiaurių vardų, – prisipažino į geriausių „The Times&...
-
Tarpininkai: A. Miežio ir I. Kazakevičiaus darbų paroda
Autoriai – tapytojas Andrius Miežis ir menotyrininkas Ignas Kazakevičius – kūriniais kalbasi apie kultūrą ir natūrą, realybę ir mistifikaciją, apie menininkus ir paveikslus, jų „tarpininkavimo“ būdus bendraujant su meno publi...
-
Lietuvos fotomenininkų sąjungai pirmininkaus V. Samulionytė
Nacionalinėje dailės galerijoje pirmadienį vykusiame Lietuvos fotomenininkų sąjungos (LFS) suvažiavime jos pirmininke ketverių metų kadencijai paskirta Vilma Samulionytė. ...
-
Atsiliepimuose apie dokumentinį filmą „Prezidentas“ – itin asmeninės patirtys8
„Filme mažai politikos, daug žmogaus“, – taip režisierės Giedrės Genevičiūtės ir žurnalistės Daivos Žiemytės-Bilienės dokumentinį filmą „Prezidentas“ įvertino televizijos laidų vedėjas Edmundas Jakilaitis. &Scaro...
-
Seimas linkęs sudaryti galimybę skirti A. Stulginskio žvaigždę ir po mirties5
Parlamentas po svarstymo pritarė įstatymo pataisoms, numatančioms galimybę Seimo apdovanojimą – Aleksandro Stulginskio žvaigždę – skirti ir po mirties. Tokiu atveju šį apdovanojimą atsiimtų mirusio šeimos nariai ir artimiau...
-
Rašytojas S. Rushdie išleido memuarų knygą, kurioje pasakoja apie pasikėsinimą jį nužudyti2
Antradienį pasirodžiusioje Salmano Rushdie memuarų knygoje „Knife“ („Peilis“) pasakojama apie kone mirtiną peilio dūrį viešame renginyje 2022 metais, po kurio rašytojas liko aklas viena akimi, ir apie jo gijimo keli...
-
Kviečiama teikti kandidatūras apdovanojimų „Sidabrinė gervė 2024“ balsuotojų komisijai
15-ųjų Nacionalinių kino apdovanojimų „Sidabrinė gervė“ organizatoriai kviečia industrijos atstovus teikti kandidatūras balsuotojų komisijai. Balsuotojų komisija išrinks laureatus kiekvienoje kategorijoje iš atrankos komisij...
-
Šimtmečio Dainų šventė: laukti tarsi Kalėdų
Vasarą vyksiančios šimtmečio Dainų šventės organizatoriai ragina jau dabar gyventi šventės nuotaikomis, laukti jos kaip Kalėdų ir svarsto apmokestinti kai kurias repeticijas. Šimtmečio Dainų šventė „Kad giria...