Lietuvos teatrų scenos pavirs „Paukštyno bendrabučiu“

Didelio uostamiesčio žiūrovų dėmesio sulaukęs Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis „Paukštyno bendrabutis“ ruošiasi gastrolėms po Lietuvą.

Pagal jauno dramaturgo Mindaugo Nastaravičiaus sukurtą pjesę pastatytas spektaklis balandį ir gegužę bus parodytas Panevėžio, Marijampolės, Telšių, Šiaulių, Kauno ir Vilniaus publikai.  

Spektaklio režisieriaus, vieno žymiausių šalies teatro menininkų Valentino Masalskio manymu, „Paukštyno bendrabutis“ teatrų žiūrovus turėtų sudominti jau vien tuo, kad tai – lietuvių autoriaus pjesė.

„Teatras turi supažindinti žiūrovus su nauja literatūra, tam tikra prasme šviesti publiką ir pateikti jai šiuolaikinio autoriaus požiūrį į gyvenimą. M.Nastaravičius pjesėje kalbama apie jaunų moterų vienatvę, jų intymumo, motiniškumo, individualumo nuvertinimą. Nors pjesės tema pagrįsta skaudžiu realizmu, spektaklyje žiūrovas išvys labai daug siurrealizmo, absurdo ir žaismės“, – teigė Klaipėdos jaunimo teatro vadovas.

Vienos dalies dramos centre – paukštyne dirbančios vištienos fasuotojas, kurių kasdienybė – faršas, skrandukai ir blauzdelės. Spektaklio veiksmas vyksta bendrabutyje, kuriame šios moterys gyvena. Čia – įprasti konfliktai dėl smulkmenų, spengianti nuolatinė įtampa ir varginantys tarpusavio santykiai. Tačiau viena diena, prasidėjusi įprastai, baigiasi labai netikėtai...

„Bendrabutis, apie kurį kalbame, stovi ir mažame kaime, ir didmiestyje. Mums nesvarbios nei šalys, nei tautybės. Tokie bendrabučiai – ir pačiuose mumyse. Todėl apie juos ir norime kalbėtis su skirtingų miestų žiūrovais, o gastrolės – viena geriausių bendravimo formų. Teatras turi judėti, turi ieškoti savųjų žiūrovų. Ne pataikauti, bet padėti jiems gyventi, kartu su jais kelti esminius klausimus“, – teigė Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas V.Masalskis.

„Paukštyno bendrabutis“ duris pravėrė 2012-ųjų gegužę. Žiūrovus pakvietę į premjerą uostamiestyje, vėliau Klaipėdos jaunimo teatro aktoriai su šiuo spektakliu dalyvavo nacionalinės dramaturgijos festivalyje „Versmė“.

Išskirtinio dėmesio spektaklis sulaukė šių metų kovo pradžioje vykusiame festivalyje „Jauno teatro dienos“. Išversti pjesę į anglų kalbą ir statyti spektaklį savo šalyje panoro Klaipėdoje viešėjęs aktorius, režisierius ir teatro pedagogas iš Didžiosios Britanijos Michaelas Woodwoodas.

Klaipėdos jaunimo teatras šį spektaklį šiemet pristatė ir Rokiškyje vykusiame profesionalių teatrų festivalyje „Vaidiname žemdirbiams“. Jame aktorių trupė pelnė apdovanojimą kaip perspektyviausias kolektyvas. Be to, V.Masalskio režisuotas Nacionalinio dramos teatro / Klaipėdos jaunimo teatro spektaklis pagal Justino Marcinkevičiaus „Grybų karą“ pripažintas kaip geriausias festivalio spektaklis vaikams. 

„Paukštyno bendrabutis“ šiemet nominuotas ir kasmečiams Klaipėdoje vykstantiems „Padėkos kaukių“ apdovanojimams: dailininkė Renata Valčik nominuota už spektaklio scenografiją, visi kartu spektaklio kūrėjai – kaip jauno teatro metų proveržis, o už muziką Klaipėdos jaunimo teatro spektakliams „Metų teatro kompozitoriumi“ pretenduoja tapti Nijolė Sinkevičiūtė.

„Paukštyno bendrabutis“: Panevėžyje – balandžio 6 d. teatre „Menas“; Marijampolėje – balandžio 16 d., Marijampolės dramos teatre; Telšiuose – balandžio 17 d., Žemaitės dramos teatre; Kaune – balandžio 24 d., Kauno kameriniame teatre; Vilniuje – gegužės 12 d., Nacionalinio dramos teatro mažojoje salėje; Šiauliuose – gegužės 14 d., Šiaulių dramos teatre.

Klaipėdos jaunimo teatro gastroles iš dalies finansuoja Kultūros rėmimo fondas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Abrakadabra

Abrakadabra portretas
Pagaliau normalus spektaklis. Geras išties. Nusibodo jau tie šito teatro trepsėjimai. Galima buvo pagalvot, kad jie kalbėt nemoka ar bijo. Štai ir moka. Ir dar kaip įtikanamai čia kalba. Giriu ir rekomenduoju!
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių