Lietuvos teatro sąjungoje – aktorių įspūdžiai iš Maskvos

Ketvirtadienį Lietuvos teatro sąjungoje įvyks susitikimas su trimis jaunais Lietuvos aktoriais, vasarą praleidusiais Maskvoje, Tarptautinėje teatro mokykloje.

Į profesinio meistriškumo tobulinimo kursus Maskvoje šiais metais patekti bandė net 400 jaunų aktorių, režisierių, šokėjų ir choreografų iš viso pasaulio. Simonas Storpirštis, Darius Petrovskis ir Paulius Ignatavičius tapo vienais laimingųjų, kuriuos ši mokykla nuoširdžiai priėmė ir, regis, nenorėjo paleisti. Susitikimo metu aktoriai daysis dar šviežiais įspūdžiais ir įgyta patirtimi.

„Teatras – tai  gyvas ir kintantis procesas. Labiau nei bet kuris kitas menas jis reikalauja permainų ir pokyčių, o tai reiškia – naujos kartos talentingų žmonių, kurie atneštų naujų idėjų. Prieš keletą metų mums gimė mintis įkurti Mokyklą, kurioje būtų galima sujungti iškilius skirtingų teatrinių krypčių Meistrus ir pradedančiuosius aktorius. Juk tik tokiame nenutrūkstamame ir įkvepiančiame meninių ieškojimų kelyje gali gimti nauja teatrinė estetika“, – kalbėjo režisierius Aleksandras Kaliaginas, Tarptautinės teatro vasaros stovyklos meno vadovas ir vienas pagrindinių įkūrėjų.

Tarptautinė teatro vasaros mokykla ypatinga tuo, kad jos dalyviai turi išskirtinę galimybę  keturias savaites dalyvauti praktiniuose seminaruose, kuriuos veda garsiausi Rusijos režisieriai, aktoriai ir teatro pedagogai. Net žymiausias teatro akademijas baigę artistai veržiasi ten susitikti su šio meno grandais ir pasiklausyti A.Kaliagino, Valerijaus Fokino, Michailo Efremovo, Roberto Sturua paskaitų.

Jau šešerius metus gyvuojanti mokykla kiekvieną kartą pateikia plačią mokymosi programą, į kurią įtraukiamos aktorinio meistriškumo, sceninės kalbos, judesio, ritmikos, fechtavimo, sceninių kovų, šiuolaikinio šokio, improvizacijos ir grimo bei pasaulinio teatro istorijos pamokos.

„Teatras tai amžinas žmogaus pažinimo procesas, ir būtent jis suvedė skirtingų šalių žmones, kurie Teatro vasaros mokykloje ne tik pažino personažus, režisierius ir pjeses, bet ir vienas kitą, ir galbūt net šiek tiek daugiau pradėjo pažinti save“, – apie tokios patirties naudą kalbėjo aktorius ir režisierius P.Ignatavičius.

Mokyklos organizatoriai tiki praktine jos nauda ir mano, kad po nepaprastai intensyvių kursų aktoriai  galės pritaikyti įgytas žinias ateities darbuose. Vadovams nepaprastai svarbu, kad Mokyklos studentai iš skirtingų šalių susipažintų ir išmoktų dirbti kartu, nepaisant kalbos barjerų ir kultūrinių skirtumų. Todėl šiais metais buvo sukurti net šeši pilnaverčiai teatriniai projektai – spektakliai, savotiški vasaros darbo rezultatai, kuriuos pamatyti ir įvertinti birželio pabaigoje galėjo visi šios Tarptautinės teatrinės mokyklos dalyviai ir svečiai.

Kaip sekėsi dirbti jauniesiems aktoriams ir kokia tokių seminarų nauda bei kaip patekti į kitų matų programą, galės sužinoti visi, apsilankysiantys susistikime su jos šiemečiais dalyviais lietuvių aktoriais. Susitikimas vyks rugsėjo 13 d. 18 val. Lietuvos teatro sąjungoje Vilniuje (Teatro g. 8).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių