Lietuvos rusų dramos teatro scenoje debiutuoja studentai

Lapkričio 16 ir 25 dienomis Lietuvos rusų dramos teatras kviečia į neeilinę premjerą – spektaklį „Pas pažįstamus...“.

A. Čechovo apsakymų motyvais pristato Lietuvos muzikos ir teatro akademijos antro kurso studentai. Ankstyvas jaunųjų aktorių debiutas profesionalioje scenoje netruko būti pastebėtas – Jono Vaitkaus auklėtiniai yra pakviesti pradėti šeštąjį tarptautinį Sankt Peterburgo festivalį „Meistro mokiniai“.

Spektaklį pagal A.Čechovo apsakymus: „Polenka“, „Ponas avinas ir ponia“ ir kitus apjungia istorija „Pas pažįstamus...“. Pasak režisierės ir kurso pedagogės Laimos Adomaitienės, spektaklis  gimė iš pirmo kurso etiudų, todėl yra linkęs gyvuoti bei keistis tokiu pat - ieškojimo keliu. Išgryninta estetika ir plastika bei maksimaliu kūrybiniu atsidavimu pasižyminti režisierė turi rimtą darbo su jaunimu stažą – L. Adomaitienės vadovaujama Telšių Žemaitės dramos teatro jaunimo studija „Aglija“ pelnė daug tarptautinių prizų. Ir šį kartą dėstytoja kiekvienam iš savo mokinių  rado jų išorinius bei vidinius duomenis atitinkančius personažus, kuriuos jie kuria santūriai, sukauptai ir atidžiai.

Pasak profesorės Irenos Aleksaitės, spektaklyje „Pas pažįstamus...“ vaidybos katedros studentai sukūrė ypatingą  sceninės atmosferos nuotaiką, subtiliai perteikdami čechoviškų charakterių humorą ir dramatizmą.

„Trys ištraukos L. Adomaitienės  įdomiai sujungtos tarsi į vieną ištisą istoriją – tai linksmą, tai liūdną, tai verčiančią susimąstyti. Spektaklyje skamba tų dienų senieji romansai, kuriuos įkvėptai atlieka jauni aktoriai, suteikdami inscenizuotiems A. Čechovo apsakymams laikmečio atmosferą ir koloritą. Tai nepaprastai gražūs ir pedagogės, ir jaunų aktorių, ruošiamų Rusų dramos teatro trupei, sceninis debiutas“, - džiaugiasi teatrologė.

Jauniesiems aktoriams ši premjera – ir begalinis kūrybinis džiaugsmas, ir didžiulė atsakomybė, todėl jie į savo spektaklį kviečia kaip į nuoširdžią pažintį. „Visi turime pažįstamų, kurie mus stebina, juokina ar sukelia gailestį. Tai jie – tai mūsų atradimai ir nusivylimai, jų dėka ir mes pažįstame pasaulį. Spektaklis „Pas pažįstamus...“– mūsų kūrybinio kelio pradžia. Pedagogai mus moko kitaip nei iki šiol žvelgti į pasaulį – įsiklausyti, suprasti, jį priimti ir bandyti apie tai kalbėtis su žiūrovu savita -  menine kalba.

Pažinimo pamokos. Išreiškimo patirtis. Tokia mūsų pradžia. Mes dar ne aktoriai, mes tik mokomės. Mokomės ieškoti kelio į  žiūrovo širdį. Sako, - toks kelias teisingas. Taigi, būkime pažįstami, kad vieną rudens vakarą ateitumėte „Pas pažįstamus...”, - tiesia žiūrovams ranką  antro vaidybos kurso studentai.

Spektaklyje vaidina: Jonas Rimeika, Gabija  Siurbytė, Jevgenija Karpikova,  Juliana Volodko,  Povilas Šarmavičius, Vladimir Grigonis, Jelena Orlova, Telman Ragimov, Maksim Tuchvatulin, Olga Peseckaja, Jekaterina Makarova,  Žana Gončar, Margarita Bareikytė,  Igoris Abromavičius, Inga Stankaitytė,  Sergej Kosiuga, Malgožata Bartoševič, Edita Gončarova.

Vos spėję praverti duris į platųjį teatro pasaulį, gruodį spektaklio „Pas pažįstamus...“ kūrėjai buvo pakviesti atstovauti Lietuvą tarptautiniame festivalyje „Meistro mokiniai“, kuris jau šeštus metus vyksta Sankt Peterburge, Rusijoje.

Festivalis pažindina žiūrovus su garsių Rusijos ir užsienio režisierių mokinių darbais. Jų gretose puikuojasi tiek pradedantys, tiek pripažinti teatro kūrėjai. Pagrindinis festivalio tikslas – atkreipti visuomenės dėmesį į šiuolaikinio teatro problemas per jaunųjų kūrėjų bei garsių jų pedagogų darbus. Jo programoje buvo pristatyti  tokių meistrų kaip P.Fomenko, M.Zacharovas, G.Kozlovas ir kitų režisierių mokinių spektakliai. 

Šeštasis tarptautinis teatro festivalis “Meistro mokiniai” pristatys geriausius Europos teatrinių mokyklų darbus. Lietuvos muzikos ir teatro akademijos vaidybos katedros studentams, vadovaujamiems režisieriaus, profesoriaus Jono Vaitkaus, patikėta garbinga misija pradėti šį festivalį.


Šiame straipsnyje: rusų dramos teatras

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių