„Lietuvos“ premjeroje pinasi skirtingi muzikos žanrai

Valstybinis dainų ir šokių ansamblis „Lietuva“ pristato premjerą, paremtą liaudies šienapjūtės ir karo dainomis.

Pasak ansamblio vadovų, naujajame spektaklyje skambės ir džiazo, roko muzika – taip ieškoma naujų liaudies muzikos pateikimo būdų.

Naujame ansamblio „Lietuva“ spektaklyje, pasak statytojų, šokėjai ir choristai scenoje tampa veikiančiais asmenimis, vieni su kitais nesutariantys, papildantys ir galų gale sukertantys rankomis, – kaip liaudies dainoje.

Cikline liaudies tekstų dramaturgija besiremianti kūrybinė grupė teigia, kad žiūrovams pristatys spektaklį, kuriame skambės žinomos liaudies dainos, bet atskleis kiek netikėtą požiūrį į įprastą žanrą. Esą ansamblis ieško naujovių, kaip patraukliau liaudies šokį pateikti šių dienų žiūrovui.

„Iš tikrųjų tai yra sunkiai įvardijamas žanras, nes ta tradicija, tas tam tikras ir daug metų lyg ir inerciškas šleifas, kad „Lietuvos“ ansamblis yra mūsų kažkoks nomenklatūrinis fasadas, manau, jau atgyveno“, – svarstė režisierius Albertas Vidžiūnas.

Spektaklis „Kelk, broleli“ parengtas pagal šienapjūtės ir karo liaudies dainas, kurias aranžavo ansamblio meno vadovas Giedrius Svilainis ir kompozitorius Vidmantas Bartulis. Spektaklyje skamba trijų skirtingų muzikos žanrų dermė.

„Ieškojom naujovių šių dienų žiūrovui pateikti tą liaudies dainą, liaudies šokį. Šiame projekte ir pinsis ir folko, ir džiazo, ir roko elementai, ir vaizdo projekcijos“, – komentavo ansamblio „Lietuva“ meno vadovas Giedrius Svilainis.

Spektaklio kūrybinę grupę papildė kviestiniai statytojai: choreografė Edita Stundytė, kostiumų dailininkė Daiva Petrulytė ir scenografas Kęstutis Vaičiulis.

Scenoje kartu su ansambliu pasirodys solistai Edmundas Seilius ir Irena Starošaitė.

Premjera tradiciškai bus pristatoma atokiau nuo sostinės – šį ketvirtadienį Raseinių kultūros centre.

Vilniuje, Nacionaliniame dramos teatre, „Kelk broleli“ žiūrovai išvys dar po savaitės. Pasak ansamblio vadovų, naujasis pastatymas skiriamas „Lietuvos“ 70-mečiui.


Šiame straipsnyje: Lietuvamuzika

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių