Lietuvos pajūryje laukiama „Smėlio džiazo“ audrų

Projekto „Smėlio džiazas“ nauja programa artėjančios Šv. Valentino dienos proga penktadienį bus pristatyta Klaipėdoje, o šeštadienį – Palangoje.

Piešia pagal muziką

Prie smėlio menininkės Jurgitos Minderytės projekto „Smėlio džiazas“ šiuosyk prisijungė kompozitorius, perkusininkas ir multiinstrumentalistas Tomas Dobrovolskis bei džiazo vokalistė iš Prancūzijos Eva Michel.

Penktadienį naujasis trio koncertuos Klaipėdoje. Pasirodymas įvyks netradicinėje, bet labai jaukioje erdvėje – Klaipėdos apskrities viešosios I.Simonaitytės bibliotekos Gerlacho palėpėje (Herkaus Manto g. 25), kur kiekvienas ras sau patogų kampelį – kėdę, sėdmaišį ar tiesiog pagalvėlę ant kilimo. Publika galės matyti čia pat gimstančius smėlio piešinius ir klausytis naujų, retai girdimų ir tikrai įdomių muzikinių vokalinių kompozicijų. Visus susirinkusiuosius projekto rėmėjai vaišins karštu vynu. Renginio pradžia – 19 val., bilietai – po 20–35 Lt.

Smėliu džiazuojančiai jau nebe pirmus metus menininkei J.Minderytei smėlio piešinius teko piešti muzikuojant patiems įvairiausiems atlikėjams. Tarp jų – dainininkai Vladas Kovaliovas, Vilmina Navickaitė, Povilas Meškėla ir grupė „ExLibris“, klavišininkai Saulius Šiaučiulis ir Artūras Anusauskas. Taip pat surengti bendri projektai su Palangos pučiamųjų orkestru bei švedų roko grupe „Le bataillon de fous“, Lietuvos estrados grandais Birute Dambrauskaite ir Viktoru Malinausku. Menininkei teko smėliu piešti net istorinės lietuvių dainos festivalyje. „Taigi smėlio piešiniai dera su pačia įvairiausia muzika, svarbu, kad ji žiūrovams ir man pačiai sužadintų jausmus, kurie paskatina sukurti vieną ar kitą smėlio paveikslą“, - įsitikinusi J.Minderytė.

Naujojoje jos programoje smėlio piešiniai susilies su dar šiame projekte negirdėtomis melodijomis.

Išrado varinį gaublį

T.Dobrovolskis – gerai žinomas muzikos pasaulyje. Be savo muzikinių gebėjimų, jis yra išradęs originalų, pasaulyje analogų neturintį varinį mušamąjį instrumentą – varinį gaublį, kuriam sukūrė specialią grojimo techniką, skiemenuotę ir muzikinį raštą.

Tomas yra grupių „Vilniaus mušamieji”, „Ženklo grupė“, „Meilės trikampis“, duetų „Exlex“, „Fixtrix“ ir „The New ARTrio“ narys, dalyvauja bendruose projektuose bei kuria individualius.

Kaip kviestinis muzikantas jis yra muzikavęs su džiazo bei akademinės muzikos atlikėjais Sainkcho Namtchylak, Vladimiru Čekasinu, Petru Geniušu, Satoko Aoki, Plazi Halaoui, Andre Pabarčiūte ir Raimondu Sviackevičiumi, Neda Malūnavičiūte, Ričardu Jankausku, Liudu Mockūnu, Eugenijumi Kanevičiumi, Daliumi Naujokaičiu, Vytautu Labučiu, Artūro Anusausko kvartetu bei su daugeliu kitų žinomų muzikos atlikėjų.

Į Lietuvą atginė meilė

E.Michel Prancūzijoje gavo džiazo vokalo ir klarneto specialybės diplomus. Po studijų ji pasuko bliuzo bei džiazo muzikos keliu. Tarp garsiausių jos parterių yra pianistas Hiroshi Murayama ir kontrabosininkas Nicolas Rageau. Evą į Lietuvą atginė meilė. Tad sužinojusi, kad naujasis Jurgitos ir Tomo projektas taip pat skirtas meilės dienai, mielai prie jo prisijungė su savo prancūziškomis kompozicijomis.

Pirmasis „Smėlio džiazo meilės audrų“ pasirodymas jau įvyko Vilniuje. Labdaringame renginyje skambėjo afrikietiški ritmai, užburiančios vokalinės improvizacijos meilės tema, o viską iliustravo nauji J.Minderytės smėlio piešiniai. Daugiau nei pusvalandį trukusį pasirodymą žiūrovai palydėjo audringais aplodismentais ir šūksniais „ačiū, ačiū!“.

„Smėlio džiazo meilės audromis“ artimiausiu metu galės pasigrožėti ir daugiau žiūrovų. Vasario 11 d. 20 val. naujoji programa bus pristatyta Palangoje (Birutės al. 47), kur bilietai – po 35 Lt. Vėliau „Smėlio džiazas“ liesis Kaune ir Vilniuje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių