Lietuvos muziejus garsins ir pašto ženklas

2012-ieji paskelbti Muziejų metais. Ta proga Lietuvos paštas šį šeštadienį, gegužės 12 dieną, į apyvartą išleis pašto bloką „2012 metai – muziejų metai“.

Bloke bus pavaizduotas pirmasis Lietuvoje muziejus – rašytojo Dionizo Poškos Bijotuose (Šilalės r.) įrengtas Baublys.

Blokas „2012 metai – muziejų metai“ su 7 Lt nominalo pašto ženklu bus išleistas 25 tūkst. tiražu. Pašto bloką sukūrė dailininkas Vilius Bručas, skelbiama pranešime spaudai.

Kartu su bloku išleidžiamas ir pirmosios dienos vokas bei suvenyrinis lapas. Šeštadienį pašto korespondencija, apmokama naujuoju pašto ženklu, Bijotų pašte bus antspauduojama pirmosios dienos datos spaudu.

Muziejų, išskaptuotą ąžuolo kamiene, 1812 m. įrengė žemaičių bajoras, rašytojas ir istorikas, kultūros šviesuolis D. Poška. Ąžuolą, kuriam tuomet buvo apie tūkstantis metų, žmonės vadino Baubliu. Jis taip buvo vadinamas todėl, kad vėjas jo giliose drevėse baubte baubdavo. Pats rašytojas Baublio vardą siejo su senovės lietuvių medaus dievaičiu Bubilu.
Baublyje D. Poška dirbo ir ilsėjosi. Čia jis sudėjo archeologinius radinius, istorinę ir etnografinę medžiagą, senovės dievų atvaizdus, įžymių žmonių portretus ir daugiau kaip 200 knygų biblioteką. Baublio rinkiniais domėjosi mokslininkai, tautinio atgimimo veikėjai, prie jo buvo rengiamos dainų šventės, chorų pasirodymai, gegužinės.

1824 m. šalia Baublio pastatytas antrasis ąžuolo kamienas. 1969 m. Baubliai paskelbti respublikinės reikšmės istorijos paminklu.

Per metus Lietuvos paštas vidutiniškai išleidžia 25–30 pašto ženklų. Lietuvos paštas teikia pašto, logistikos bei finansinio tarpininkavimo paslaugas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

O

O portretas
atviruko su Baubliais Bijotų km. pašte tai nėra...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių