Lietuvoje per porą metų išgelbėta 100 balinių vėžlių jauniklių

Renkant netinkamose vietose balinių vėžlių padėtus kiaušinius per porą metų nuo pražūties išgelbėta 100 jauniklių.

Vasaros pradžioje Lietuvos gamtos fondo gamtosaugininkai iš netinkamų vietų surinko 74 pražūčiai pasmerktus balinių vėžlių kiaušinius, Lietuvos zoologijos sode dirbtinės inkubacijos būdu iš jų išperinti 67 balinių vėžlių jaunikliai. Dar 40 vėžliukų išperinta pernai, teigiama Lietuvos gamtos fondo pranešime.

Šis fondas, bendradarbiaudamas su saugomų teritorijų, kuriose gyvena baliniai vėžliai (Dzūkijos nacionalinio, Metelių bei Veisiejų regioninių parkų) darbuotojais, nesaugiose vietose sudėtus vėžlių kiaušinius veža Lietuvos zoologijos sodo herpetologams, kurie naudodami specialią įrangą juos perina.

„Šiemet iš 74 atvežtų kiaušinių išperinti 67 vėžliukai, pernai – 40 vėžliukų iš 47 kiaušinių. Šiemet kiaušiniai surinkti iš 7 dėčių, sėkmingai išperinti net tie kiaušiniai, kuriuos gamtosaugininkai aptiko su stipriai pažeistu lukštu. Iš 7 kiaušinių, kurių šiemet nepavyko išperinti, viename embrionas buvo žuvęs, likę kiaušiniai buvo neapvaisinti“, - aiškinama pranešime.

Pažymima, kad Lietuvoje iš viso gyvena iki 400 balinių vėžlių, todėl kiekvienas vėžliukas yra svarbus populiacijos išlikimui.

"Sumažėjus ekstensyvia gyvulininkyste užsiimančių ir po porą karvių neturtingo dirvožemio pievose ganančių žmonių, pušimis užauga gamtiniu požiūriu itin vertingos buveinės – smėlėti kalvų šlaitai. Būtent tokiuose saulės įšildomuose šlaituose vėžliai tūkstantmečiais dėjo kiaušinius, nes čia kiaušiniai pakankamai įšildomi, kad iš jų išsiristų vėžliukai.

Netekę šių įprastų vietų kiaušiniams dėti, vėžliai susiranda kitas saulėtas vietas – ariamų laukų, žvyrkelių pakraščius ir savo kiaušinius užrausia čia, taip dažniausiai pasmerkdami juos pražūčiai", – teigia Lietuvos gamtos fondo gamtosaugos specialistė Dalia Bastytė.

Išperinti vėžliukai Lietuvos zoologijos sode bus auginami trejus metus, kol sustiprės, taps atsparesni plėšrūnams ir turės daugiau galimybių išlikti natūralioje aplinkoje. Trimečiai vėžliukai bus paleisti atgal į gimtąsias vietas – kiekvienos dėties vėžliukai bus paleisti tiksliai toje vietovėje, iš kur surinkti kiaušiniai.


Šiame straipsnyje: vėžliai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių