Lietuvoje pirmą kartą užfiksuotas alpinis čiurlys

Lietuvos ornitologų draugija praneša, kad Lietuvoje pastebėta nauja paukščio rūšis - Alpinis čiurlys (lot. Apus melba). Ši rūšis užfiksuota Žuvinto biosferos rezervate, Alytaus rajone ir jau yra patvirtinta Lietuvos ornitofaunistinėje komisijoje.

Jo stebėtojas – rezervato vyr. ekologas Antanas Petraška pasakoja, kad vėjuotą dieną ir apniukusią dieną, pakėlęs akis į dangų, už 30 metrų, netikėtai pamatė čiurlį su balta papilve.

Jis praskrido gana greitai, bet gerai paukščius pažįstantis gamtininkas iš karto suprato, kad tai alpinis čiurlys.

Įdomu, ar jis pats čia atskrido, ar jį čia atpūtė?! Ornitologai kalba, kad pučiant stipriems vėjams yra tikimybė pamatyti retesnių paukščių.

Žinia greitai apskriejo visą Lietuvą, o ornitofaunistinė komisija patvirtino, kad alpinis čiurlys nuo šiol jau yra užfiksuotas Lietuvoje.

Čiurliniams paukščiams priklauso ir kolibriai, patys mažiausi pasaulyje paukšteliai. Čiurliniai paukščiai suskirstyti į 3 "draugiškas" šeimas – kolibrinius, čiurlinius, medžių čiurlius.

Visame pasaulyje čiurlinių yra net 100 rūšių, o Lietuvoje gyvena tik viena - čiurlys (lot. Apus apus). Tačiau nuo šiol bus galima sakyti, kad užklysta dar viena - Alpinis (lot. Apus melba), kuris yra stambiausias iš visų čiurlių Europoje.

Europoje yra 6 čiurlių rūšys. Jie smulkūs, vikriai skraidantys paukščiai, turintys smailius sparnus, mažas, vaikščioti nelabai tinkamas kojas ir yra begalo panašūs į savo sesutes kregždes. Šie paukščiai yra taip sutverti, kad didžiąją laiko dalį praleidžia skraidydami, per parą tupi tik apie 2 valandas. Minta smulkučiais vabzdžiais, kuriuos gaudo ore labai greitai skraidydami. Be to, yra monogamai. Jaunieji alpiniai čiurliai taip prisitaikę prie gamtos sąlygų, kad esant vėsesniam orui, jie apsnūsta, tarsi užmiega žiemos miegu. Bet žiemoti visada skrenda į Afriką.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių