Lietuvis šoks garsaus danų choreografo spektaklyje

Lietuvis šiuolaikinio šokio atlikėjas Petras Lisauskas laimėjo atrankoje dėl teisės dalyvauti naujajame garsaus danų choreografo Palle Granhojaus pastatyme.

Sausio pabaigoje Prahoje įvyko paskutinė žinomo danų choreografo P.Granhojaus šokėjų atranka į tarptautinio tinklo „DNA: Development of New Art” (www.dna-project.eu) ir Granhøj Dans (www.granhoj.dk) koprodukciją – šokio spektaklį „Vyrai & Maleris“ („Men & Mahler“). 

Profesionalių vyrų šokėjų atranka, kurią lydėjo meistriškumo kursai, vyko trijose  DNA tinklo partnerių šalyse (Čekijoje, Vengrijoje ir Lietuvoje). Vilniuje atranka vyko sausio 14 ir 15 d., ją organizavo DNA tinklo partneris Lietuvoje – menininkų grupė „Žuvies akis“ iš Klaipėdos.

„Žuvies akies“ atstovė Goda Giedraitytė pranešė, kad į atranką Lietuvoje buvo užsiregistravę septyni šokėjai iš mūsų šalies ir Lenkijos, tačiau atvyko tik keturi – P.Lisauskas, Tomas Dapšauskas, Tautvilas Gurevičius ir Mantas Stabačinskas.

Po meistriškumo kursų, kurių metu dalyviai galėjo susipažinti su P.Granhojaus nuo devintojo dešimtmečio vystoma „obstrukcijos technika” („obstruction technique”), choreografas ir šokėjai neslėpė abipusių simpatijų, o šokėjai džiaugėsi ir naudinga praktine patirtimi.  

Apibendrinus trijų atrankų rezultatus, kuriose dalyvavo 23 šokėjai iš šešių DNA tinklo partnerių šalių (Čekija, Lietuva, Lenkija, Slovakija, Slovėnija, Vengrija), buvo atrinkti septyni šokėjai: László Fülöpas ir Áronas Darabontas Leonas iš Vengrijos, Tomaszas Cisesielski’s, Mikolajus Karczewski’s ir Aureliuszas Rysas iš Lenkijos, Tomásas Danielis iš Slovakijos bei P.Lisauskas  iš Lietuvos.

Jau po savaitės, vasario 15-­ąją, „Granhøj Dans“ teatre Aarhus mieste Danijoje prasidės visą mėnesį truksiančios naujojo šokio spektaklio repeticijos. Gegužės viduryje – birželio pradžioje vyks baigiamosios repeticijos Liublijanoje, Slovėnijoje, kur numatoma ir spektaklio premjera. 2012 ir 2013 m. spektaklis bus pristatytas tarptautiniuose festivaliuose DNA tinklo šalyse. Lietuvoje premjera numatoma šiemet rugsėjo pabaigoje tarptautinio šiuolaikinių menų festivalio „Plartforma“ metu Klaipėdoje. 

Pagrindinis koprodukcijos koordinatorius yra Šokio ir vizualinio teatro centras BORA BORA (Aarhus, Danija, www.bora-bora.dk).



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių