Lietuvės Paryžiuje pirmą kartą pristatys XVII a. LDK muzikinę kultūrą

Ansamblis „Duo Barocco“ Paryžiuje pirmą kartą pristato Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės XVII a. muzikinę kultūrą Prancūzijos klausytojams.

„Duo Barocco“ - Renatos Dubinskaitės ir Saulės Šerytės - ir jungtinės Prancūzijos senosios muzikos atlikėjų komandos koncerte „Gentil core“ skambės XVII a. pirmoje pusėje Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės (LDK) valdovų ir didikų rūmuose skambėjusi baroko muzika.

Tai - LDK valdovų rūmuose dirbusio garsaus italų kompozitoriaus Tarquinio Merula kūriniai, Vilniaus rūmų kapelos vadovo, kompozitoriaus ir dainininko Giovanni Batista Cocciolos daugiabalsiai motetai, kūriniai iš įtakingo rinkinio bei traktato apie baroko muzikos vokalinius ir instrumentinius ornamentus „Selva di varii passaggi“ (1620 m.). Pastarąjį jo autorius Francesco Rognoni dedikavo Žygimantui Vazai, su LDK valdovais ryšius palaikiusio kompozitoriaus Benedetto Ferrari kompozicijos. Taip pat skambės baroko vokalinės muzikos stiliaus pagrindėjų, tokių kaip Gulio Caccini ir Claudio Monteverdi arijos, duetai, tercetai, kitų to laikotarpio kompozitorių instrumentiniai darbai.

XVII amžius - vienas ryškiausių Lietuvos kultūros periodų: Žygimantas ir Vladislovas Vazos, Lenkijos karaliai ir Lietuvos didieji kunigaikščiai – Abiejų Tautų Respublikos monarchai, buvo žinomi Europoje kaip muzikos mylėtojai bei globėjai. Jų rūmuose dirbo muzikantai ir kompozitoriai iš įvairių šalių, daugiausia Italijos, kur susiformavo baroko stilius, o Vazų kapela tuomet buvo garsi Vidurio ir Šiaurės Europoje, Vilniuje valdovų rūmuose veikė naujai atsiradusio žanro – dramma per musica teatras, kur pirmasis operos spektaklis pastatytas anksčiau nei daugelyje didžiųjų Europos sostinių – 1636 m.

Daugiau informacijos http://fr.mfa.lt/index.php?1759941700 .

Apie „Duo Barocco“

Mecosopranai Saulė Šerytė ir Renata Dubinskaitė susivienijo į „Duo Barocco“ 2010 metais. Jų repertuare – XVII-XVIII a. operų duetai bei arijos, madrigalai, motetai, kamerinė vokalinė muzika. Dainininkių bendradarbiavimas su Prancūzijos senosios muzikos atlikėjais prasidėjo 2011 m., kuomet jos stažavosi Sable senosios muzikos ir šokio akademijoje Prahoje ir Sable (prof. Julie Hassler). Kartu su klavesinininkais Edgardo Campos ir Felipe Guerra bei sopranu Julie Hassler 2011-2012 m. Lietuvos klausytojams jos parengė koncertines programas „Dolce musica“, „Passioni musicali“, „Rūmų pobūviai ir romanai“,  suorganizavo  meistriškumo kursus „XVII a. baroko kamerinės muzikos subtilybės“ Vilniuje.

Koncertas GENTIL CORE

VIETA: Le Temple (117 rue du Château, 92100, Boulogne-Billancourt)

LAIKAS: vasario 22 d. 19.30 val.

KAINA: nemokamai.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių