Lemtingas FLUXUS susitikimas „Kultūrpolyje“

Dviejų menininkų - lietuvio ir austro - Klaipėdoje gimęs projektas įkūnijo ne tik idėjų, bet ir jų realizavimo mainus, tapdamas originaliu videokūriniu ir garso meno paroda.

Susitiko du kūrėjai

Kovo mėnesį Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro (KKKC) rezidentūroje susitiko du kūrėjai: medijų menininkas iš Austrijos Florianas Gruberis ir lietuvis žurnalistas, kino režisierius, rašytojas Ramūnas Čičelis. Kelių rezidentų gyvenimas „Kultūrpolyje“ vienu metu - ne naujiena, tačiau šis duetas stebina abipusiais idėjų ir jų realizavimo mainais, kurių rezultatas - per mėnesį sukurtas videodarbas „Kelionės laivu dienoraštis“.

Šio dienoraščio vaizdus ir garsus įrašinėjo F.Gruberis, o tekstus sukūrė ir skaitydamas įrašė R.Čičelis.

„Dienoraščio sąsajos su FLUXUS - neakivaizdžios: menininkai filmavo ir kūrė garsus bei tekstus, kurie lengvai pagaunami kasdienybėje, atrodo akivaizdūs, tačiau dažniausiai žmonės jų neišreiškia nei vaizdais, nei kalba, net nekreipia į tai dėmesio. Šis darbas - tai raginimas kasdien trumpam sustoti ir suprasti, kaip praleidome šią dieną, kuri juk gali būti paskutinė, todėl yra vertinga“, - komentavo projektą KKKC direktorius menotyrininkas Ignas Kazakevičius.

Dirigentai - mes

Lietuviška šio šešių trumpų  filmų projekto versija jau parengta, ją bus galima pamatyti ketvirtadienį 18 val. uostamiesčio „Kultūrpolio“ galerijoje atidaromoje garso meno parodoje "Tiltas: tekstas - garsas - vaizdas".

Anot F.Gruberio, kiekvienas miestas turi savo akustines savybes - kiekvienas miestas turi savo skirtingą garsą. Pastarąjį  mix-ą sukuria architektūra, infrastruktūros, atliekančios savitą vaidmenį, o šio neretai disonuojančio  milžiniško „orkestro“ dirigentai esame mes.

Agresyvų urbanizuoto polio gaudesį, subtilų gamtinės aplinkos garsyną, konkrečios akimirkos ir vietos skambesį menininkas iš Vienos F.Gruberis fiksuoja  nedidele skaitmeninio garso įrašymo aparatūra. Improvizuojant, derinant skirtingus sąskambius sukuriama nepakartojama atmosfera - kaip orientyras į  vieną ar kitą autoriaus vaizduotės transformuotą erdvę.

Parodos  metu bus galima įsigyti autorinį menininko CD, o kai kurias abiejų menininkų garso dienoraščio ištraukas susidomėjusieji gali parsisiųsti nemokamai iš www.transmedia.at mp3.

Plius trys garso skulptūros

Parodoje „Tiltas: tekstas - garsas - vaizdas“ taip pat bus eksponuojamos trys garso skulptūros, susijusios su miestu ir jo piliečiais, kurias menininkai sukūrė rezidencijos Klaipėdoje metu: lauke kabanti ir kalbanti pašto dėžutė "Laiškas pasąmonei", "Garso sriuba gurmanams" ir "Garso molbertas".

„Aš ieškau tam tikrų savybių, kurios visuomet yra objektų viduje. Jos ten egzistuoja nuolat, tik gal ne iš karto pastebimos. Būtent jas  aš stengiuosi „prakalbinti“ savo sukurtais metodais - garso vibracija sudaryti objektams sąlygas transformuotis į naujus, masyvesnius, laisvai judančius  darinius“, - kalbėjo austras apie savo kūrybos idėjas.

Klaipėdos kultūrų komunikacijų centre „Kultūrpolis“ abiejų rezidentų garso meno paroda veiks iki balandžio 29-osios. Vėliau ji iškeliaus į Jono Meko vizualiųjų menų centrą Vilniuje. Videodarbo versiją anglų kalba planuojama pristatyti ir Austrijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių