Legendinis Tadas Blinda grįžta

Didelio visuomenės dėmesio ir palankių kultūros specialistų įvertinimų sulaukusio kino filmo „Tadas Blinda: pradžia“ kūrimas vėl įgauna pagreitį.

Pirmasis simbolinis žingsnis jau žengtas – baigta restauruoti unikali, 1972-ųjų televizijos serialo „Tadas Blinda“ karieta. Intensyviai dirbantys filmo kūrėjai „Tadas Blinda: pradžia“ premjerą žada jau kitais metais.

Karietos istorija – lyg iš kino dramos. Sudūlėjusi karieta, kuria prieš kelis dešimtmečius važinėjo ne tik televizijos serialo „Tadas Blinda“ gražuolė – panelė Kristina, bet ir lietuvių kino klasika tapusio filmo „Velnio nuotaka“ aktoriai, su kitais senais kino rekvizitais jau buvo paruošta sudeginimui. Ją paskutinę akimirką išgelbėjo į Lietuvos kino studiją užsukęs naujojo filmo prodiuseris.

„Karieta – ne tik naudingas rekvizitas. Pastaroji – ir Lietuvos kino istorija. Nusprendėme išsaugoti šį filmo atributą, prikelti jį naujam gyvenimui - filmui apie Tado Blindos jaunystę. Prikėlėmė karietą, dabar iš naujo bandysime prikelti ir svieto lygintojo legendą“, - planuoja Žilvinas Naujokas, filmo „Tadas Blinda: pradžia“ prodiuseris.

Karieta jau restauruota - nušveista, perdažyta, pakeistos jos durelės ir atnaujintas vidaus interjeras. Naujoji karieta turi ir naują šeimininkę – panelę Kristiną jaunystėje sutiko vaidinti Rusijoje gyvenanti populiari lietuvių kilmės aktorė Agnė Ditkovskytė. Režisieriaus Donato Ulvydo vadovaujama komanda jau renka kitus pagrindinius aktorius, kurie filmuosis juostoje apie legendinį svieto lygintoją.

„Pažadame, jog prie šio filmo kūrimo ir toliau kviesime prisidėti visus gyventojus. Dar prieš metus, išreikšdami paramą šiam projektui, jie net šiais, sunkiais laikais padėjo mums nesustoti, nenuleisti rankų. Būtinai atsižvelgsime į žmonių nuomonę, kad ir rinkdami aktorius filmui. Netrukus jie patys galės pasiūlyti žmogų, galinti būti Tadu Blinda“,- intriguoja filmo režisierius.

Nuotykių dramą apie lietuviškąjį Robiną Hudą planuojama filmuoti 2010 metų gegužės – liepos mėnesiais. Kino teatruose jau rezervuota ir „Tadas Blinda: pradžia“ premjeros data – 2010 11 12.

„Kuriant kino filmą Lietuvoje itin drąsu planuoti dienų tikslumu, kaip, pavyzdžiui, Holivude. Bet stengiamės artėti link aukščiausiais standartais dirbančios pasaulinės kino pramonės. Specialiai rezervavome konkrečią datą. Darysime viską, jog tądien filmas pasiektų Lietuvos kino mėgėjus“,- aukštą kartelę Lietuvos kino pramonei ir sau brėžia filmo prodiuseris. Anot jo, jau dabar intensyviai dirba filmo kūrybinės grupės branduolys - režisierius, operatorius, dailininkas, kompozitorius, kostiumų dailininkės ir technikų komanda.

Kino filmo „Tadas Blinda: pradžia“ projektas Kultūros ministerijos buvo pripažintas geriausiu 2009-aisiais. Ministerija šio modernaus nuotykių filmo kūrimui skyrė svarbią valstybės paramą.

Apie filmą: „Tadas Blinda: pradžia“ – kino filmas, pasakojantis apie legendinio svieto lygintojo Blindos jaunystę ir sukilimo prieš ponus užuomazgas. Šis T. Blindos gyvenimo etapas aprašomas R.Šavelio romane, tačiau nei televizijoje, nei kine dar nebuvo rodytas. Filmo scenaristai intriguoja, jog vienų vadinamu nusikaltėliu, o kitų – herojumi, Blinda tapo atsitiktinai. Tačiau jo gyvenimas audringas ir kupinas nuotykių buvo visada.
Filmo scenarijus parašytas, remiantis R. Šavelio romanu, bei Tado Blindos giminaičių išsaugotais archyvais.

Nuotykių dramą režisuos žinomas jaunosios kartos kino, dokumentikos bei muzikinių klipų režisierius Donatas Ulvydas. Talentingas kūrėjas yra sukūręs ne vieną apdovanojimų ir žiūrovų simpatijų sulaukusį projektą. Paskutinis jo režisuotas darbas „Vabzdžių dresuotojas“ pelnė net keturias „Sidabrinės gervės“ statulėles, tarp jų – ir už geriausią režisūrą.

Filmą „Tadas Blinda: pradžia“ kuria prodiuserinė kompanija „Tauras Kino Namai“, bendradarbiaudama su kino platinimo kompanija „Acmefilm“.

Filmo „Tadas Blinda: pradžia“ pristatomąją video medžiagą galite peržiūrėti www.tadasblinda.lt. Anonsinis treileris:


Šiame straipsnyje: Tadas Blindablinda

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių