Latvijos ir Estijos premjerai susitarė, kad pirmoji Kalėdų eglutė buvo papuošta Livonijoje

Ginčas dėl to, kur pirmą kartą Kalėdų proga buvo papuošta eglutė, pagaliau išspręstas - Latvijos premjeras Valdis Dombrovskis ir jo kolega Estijoje Andrus Ansipas penktadienį susitarė, kad ši tradicija atsirado Livonijoje.

Penktadienį vykusios Rygoje konferencijos Latvijos ir Estijos bendradarbiavimo rėmimo klausimais, V.Dombrovskis pažymėjo, kad Latvija ir Estija neturi neišspręstų dvišalių santykių klausimų, kartais kylančių tarp abiejų šalių. Tačiau dar reikia suderinti kai kurias tradicijas, pavyzdžiui, dėl Kalėdų eglutės.

Klausimu, kur susiklostė tradicija puošti Kalėdų eglutę, Seimo užsienio reikalų komisijos narys Ojaras Kalninis pasiūlė sustoti prie nuostatos, kad pirmoji Kalėdų eglutė atsirado Livonijoje.

Abu premjerai šypsodamiesi sutiko su šiuo siūlymu, nors A.Ansipas pridūrė, kad Talino Livonijoje tuo metu nė nebuvo. Bet galiausiai diskusijos dalyviai susitarė, kad viskas priklauso nuo konkretaus istorijos laikotarpio, ir daugiau į šio klausimo niuansus nesigilino.

Savo ruožtu Latvijos istorijas Gvidas Straubė sakė agentūrai BNS, kad jo kolegos į šią "eglutės diskusiją" žiūri labai sarkastiškai, nes šio fakto istoriniai šaltiniai ir Latvijoje, ir Estijoje labai abejotini.

Livonija buvo įkurta 1225 metais dabartinių Latvijos kraštų Vidžemės ir Latgalos, taip pat pietinės Estijos dalies teritorijoje. Talinas Livonijos sudėtyje buvo nuo 1347 metų. Livonija liovėsi egzistavusi 1561 metais po Livonijos karo.

Kaip jau pranešta, Rygos savivaldybė vykdydama turizmo plėtotės programą "Live Ryga", šiais metais surengė Rygos, kaip pirmojo miesto, kuriame artėjant Kalėdoms buvo papuošta eglutė, akciją.

Šiais metais pagrindinė miesto eglė, skirta 500 metų tradicijai, pastatyta Rotušės aikštėje Rygoje, priešais Juodagalvių namus.

Talino meras Edgaras Savisaaras atsiuntė kolegai Rygoje Nilui Ušakovui sveikinimą artėjančių Kalėdų proga. Laiške jis patikslino, kad pirmą kartą Kalėdų eglutė buvo papuošta Estijoje, o ne Latvijoje.


Šiame straipsnyje: Kalėdoskalėdų eglutė

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių