Lankytojų centrai įsikurs iki 2015-ųjų

Gražiausiose Lietuvos vietose kuriasi lankytojų centrai. Juose bus mokoma senųjų amatų, supažindinama su krašto istorija, veiks parodos.

Viliamasi, kad šie centrai padės pritraukti daugiau turistų, išaugs ir saugotinų teritorijų patrauklumas.

Neoklasicistiniai Žagarės dvaro rūmai statyti XIX amžiuje rusų grafo Dmitrijaus Naryškino. Keletą pastarųjų dešimtmečių čia veikė mokykla, senelių globos namai.

Dabar norima atgaivinti dvarą ir jame įkurti lankytojų centrą. Esą taip vienu šūviu pavyktu nušauti du zuikius: restauruoti rūmus ir į Žagarę pritraukti daugiau turistų. Čia atsirastų ekspozicijų salės su Joniškio krašto istorinėmis vertybėmis, gamtos mokykla, kurioje vaikai būtų supažindinami su miškais, pelkėmis ir gyvūnais, įsikurtų konferencijų salė, amatinininkų klasė.

„Norime pasiekti, kad šie rūmai knibždėtų lankytojų tiek žiemą, tiek vasarą, kad čia virtų gyvenimas ir, manau, kad tikrai juose galėtų atsispindėti šio krašto turtinga istorija“, – sakė Mindaugas Balčiūnas, Žagarės regioninio parko direktorius.

Šioms idėjoms įgyvendinti reikės 10–15 milijonų litų, kuriuos tikimasi gauti iš Europos Sąjungos fondų.

Lankytojų centrai iki 2015-ųjų įsikurs visuose gražiausiuose Lietuvos regionuose, parkuose.

Kai kuriose valstybės saugomose teritorijose tokie centrai jau veikia ir turistų, pastebima, daugėja.

„Kolegų patirtis rodo, kad šie centrai yra labai populiarūs, nes šiuolaikinės technologijos leidžia pasitelkti ir įvairius terminalus. Galima ir virtualiai aplankyti saugomas teritorijas – tai labai yra įvairios ekspozicijos“, – dėstė M. Balčiūnas.

Šį rudenį duris atvers Biržų, Anykščių ir Merkinės regioninių parkų lankytojų centrai.

O Žagarėje dvaras svečius pakvies, kaip tikimasi, po poros metų. 


Šiame straipsnyje: lankytojų centrai

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių