“Laisva meilė” su Egle Jackaite ir Ramūnu Šimukausku

Penktadienį nuo 19 valandos laisvalaikio namuose "Nautilus" premjera: spektaklis komedija su Egle Jackaite ir Ramūnu Šimukausku.

Charizmatiškąjį aktorių E.Jackaitės ir R.Šimukausko duetą komedijoje “Laisva meilė” pristato "be stogo" save vadinantis “Bravo teatras”. Pirmajai šio teatro premjerai taip pat drąsiai galime klijuoti komedijos be stogo etiketę, mat šiame spektaklyje atvirumo rasime daugiau negu teatrališkumo.

Situacija paprasta, tačiau ne prasta – vyras ir žmona „deda kortas ant stalo“ ir išpažįsta savąsias nuodėmes, dėl kurių gailisi. Tačiau didžiausios aistros užverda dėl nuodėmių, kurių herojai nesigaili.

Dviejų žmonių atvirumo valandėlė, į veiksmą įtraukianti net ir spektaklio žiūrovus, pavirsta savotišku stačiokišku psichoterapijos seansu, kurio metu, provokuodami vienas kitą, sutuoktiniai ieško atsakymų į klausimą, kodėl jų šeimyninis gyvenimas tapo toks „suvartotas“.

"Būsiu moteris. O ji būna visokia. Daug išgyvenusi, perėjusi pragarą, patyrusi ir tapusi stipri bei išmintinga. Daug situacijų, artimų man. Kartais, skaitydama savo herojės žodžius, galvoju, kad juos esu jau tarusi ir aš", – apie savo vaidmenį teigia E.Jackaitė.

Kartą vyras pasiūlė žmonai gyventi santuokoje laisvos poros principu – be abipusių ištikimybės ir meilės įsipareigojimų. Mat jis mano, kad tik taip galima išsaugoti sąžiningus ir ilgalaikius šeimyninius santykius.

Žaidimo taisyklės pasirodė paprastos ir patogios – visa, kas tikra ir tvaru priklauso šeimai, o už jos ribų tik akimirksnio malonumai ir atgaiva nuo kasdienybės.

Tačiau vėliau paaiškėja, ko vyras net nenujautė, kad ir žmona turi teisę pasinaudoti sutuoktinių susitarimu bei... susirasti meilužį.

Toks iš pirmo žvilgsnio banalus siužetas nesuglumino Nobelio premijos laureato, garsaus italų dramaturgo Dario Fo. Dramaturgas, kurio pjesės tampriai susietos su commedia dell'arte tradicija, kur didžiulį vaidmenį vaidina improvizacija, pavertė buitinę šeimyninę istoriją žaižaruojančia komedija, kupina gilios prasmės.

Prisimindami ir „pervaidindami prieš publiką“ savo ilgametę šeimos istoriją, herojai nevalingai turi atsakyti į kardinalius gyvenimo klausimus, bandydami grąžinti seniai prarastą prasmę tokioms sąvokoms kaip laimė, meilė, šeima...

Komišką pjesės veiksmo efektą sustiprina „teatras teatre“, kur žiūrovai yra betarpiški „bylos dėl santuokinių neištikimybės“ proceso dalyviai. Dario Fo apdovanojo savo personažus subtiliu humoro jausmu ir saviironija, juk pagaliau jie tik aktoriai scenoje, kuri vadinasi gyvenimas.


Šiame straipsnyje: NautilusNautilus

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių