Labiausiai padirbinėjami autografai - E. Presley ir „The Beatles“

JAV atlikėjas Elvis Presley ir grupės „The Beatles“ nariai pripažinti garsenybėmis, kurių parašai buvo dažniausiai klastojami šiais 2012 metais - tik mažiau nei pusė siūlomų pirkti jų autografų yra tikri, ketvirtadienį paskelbė suvenyrų autentiškumą nustatinėjanti agentūra PSA/DNA.

Kartu su rokenrolo karaliumi ir Didžiosios Britanijos „žaviuoju ketvertuku“, kurie užėmė aukščiausias pozicijas šiame sąraše dar prieš dvejus metus, kai jis buvo pastarąjį kartą paskelbtas, minimos ir kitos garsenybės, tarp jų nužudytas JAV prezidentas Johnas F.Kennedy ir velionis popmuzikos dievaitis Michaelas Jacksonas.

Trečiąją vietą užėmė JAV astronautas Neilas Armstrongas, tapęs pirmuoju ant Mėnulio paviršiaus žengusiu žmogumi. Jo autografų klastočių labai padaugėjo po astronauto mirties liepą.

Viena iš priežasčių, kodėl labai pagausėjo suklastotų N.Armstrongo autografų, yra ta, kad jis gyvas būdamas retai pasirašinėdavo savo gerbėjams, Kalifornijos mieste Niuport Biče įsikūrusios PSA/DNA prezidentas Joe Orlando sakė naujienų agentūrai „Reuters“.

„Armstrongas buvo žmogus, puikiai suvokiantis savo autografo vertę, - aiškino J.Orlando. - Net prieš mirtį jis buvo labai sunkiai prieinamas... Tai išties padidina jo (suvenyrų) rinkos lygį.“

Vienas iš pagrindinių rinkoje pasklidusių suklastotų autografų šaltinių - garsenybių sekretoriai ir padėjėjai, atsakinėjantys į daugybę gerbėjų laiškų, sakė Los Andžele įsikūrusių aukcionų namų „Heritage Auction“ pramogų ir muzikos suvenyrų skyriaus direktorė Margaret Barrett (Margaret Baret).

M.Barrett, kuri yra velionės Holivudo aktorės Marilyn Monroe autografų žinovė, aiškino, jog patikrinti, ar parašas yra padirbtas, galima pagal oficialius dokumentus, tokius kaip kontraktai ir čekiai.

„Gera taisyklė - patikrinti (autografą) su pasirašytu dokumentu, - sakė ji. - Kai kada (garsenybės) turėdavo sekretorius ar kitus žmones, kurie pasirašinėdavo ant nuotraukų ir laiškų, tačiau jų kontraktai negali būti pasirašyti tarpininko.“



NAUJAUSI KOMENTARAI

Sign of happiness.

Sign of happiness. portretas
In a secret place you can find the atmosphere that always returns when my memory outshines.... Francesco Sinibaldi
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių