K.Vildžiūnas: filmas „Kai apkabinsiu tave“ parodo ir suskilusią šeimą, ir suskilusią Europą

Naujas lietuviškas filmas apie Šaltojo karo metus „Kai apkabinsiu tave“ simboliškai parodo tiek suskilusią šeimą, tiek suskilusią Europą, trečiadienį prieš filmo premjerą sakė režisierius Kristijonas Vildžiūnas.

„Ta istorija labai simboliška. Suskilusi, sudužusi šeima, suskilusi Europa ir iš esmės Šaltasis karas, suskilęs pasaulis. Berlynas yra to fokusas, pagrindinis epicentras, vienas iš jų“, - spaudos konferencijoje kalbėjo režisierius.

Paremtas tikrais įvykiais filmas „Kai apkabinsiu tave“ pasakoja apie tėvo ir dukros, likimo išskirtų per Antrąjį pasaulinį karą, dramą. Po septyniolikos metų jie bando susitikti Šaltojo karo suskaldytame Berlyne, likus dviems mėnesiams iki Berlyno sienos pastatymo. Pagrindinius tėvo ir dukters vaidmenis filme sukūrė aktoriai Elžbieta Latėnaitė ir Andrius Bialobžeskis.

„Man abi tos sistemos suprantamos, aš turiu patirtį, aš manau, kad galiu apie tai kalbėti. Pagrindinis filmo tikslas buvo ne ideologiškai kalbėti, nedaryti ideologinio filmo, o atskleisti tas dvi sistemas (...) per žmonių būsenas, kurias aš puikiai suprantu“, - kalbėjo K.Vildžiūnas.

Filmo siužetas, anot režisieriaus, buvo paremtas Dalios Juknevičiutės ir jos tėvo, žinomo teatro režisieriaus Romualdo Juknevičiaus, susitikimu 1958 metais, kurį moteris aprašė laiške savo vyrui, poetui Algimantui Mackui.

„Susitikimas įvyko, bet tai buvo labai komplikuotas susitikimas, nepavadinčiau jo sėkmingu (...) Aš panaudojau tą laiško dalį, kuri buvo susitikimo belaukiant, bebijant jo“, - tvirtino K.Vildžiūnas.

Pagrindinį vaidmenį atlikęs Andrius Bialobžeskis pasakojo, kad net ir turint laišką, sukurti personažą buvo sunku.

„Informacijos apie tą istoriją aš turėjau (...) aš ją žinojau seniai, bet ji buvo užslėpta ir (...) pats laiškas ne ką pasako, nes aš turėjau informacijos apie kitokį Juknevičių, kaip apie labai kūrybingą žmogų, ir šitos pusės aš visai nežinojau“, - sakė aktorius.

Žymus lenkų kino režisierius ir filmo ko-prodiuseris Krzysztofas Zanussi sakė, kad filmas „Kai apkabinsiu tave“ padeda mėgautis turima laisve, prisimenant okupacijos metą.

„Aš niekada nevadinčiau Lietuvos Rytų Europa, tai centrine Europa (...). Nėra daug nostalgijos praeityje, bet žmonės labai greitai pamiršta, o mes kovojome taip ilgai dėl laisvės, ir tam, kad mėgautis laisve, mes turime prisiminti“, - kalbėjo K.Zanussi.

Kūrėjai pasakojo stengęsi atkurti autentišką tų laikų atmosferą, buvo peržiūrėta daug medžiagos, ilgai sėdėta archyvuose, nors finansavimas nebuvo didelis.

Filmas „Kai apkabinsiu tave“ šalies kino teatruose bus rodomas nuo lapkričio 26-osios.


Šiame straipsnyje: Kai apkabinsiu tave

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių