Kūrybinės „Eko kartos“ dirbtuvės

Gruodžio 10 d. 15-20 val., Vilniaus Dailės akademijos naujausiuose rūmuose, „Eko karta“ iniciatyvinė grupė organizuoja kompleksinį ekologinio švietimo renginį.

Renginyje vyks interaktyvi diskusija atliekų perdirbimo tema. Antroje renginio dalyje veiks kūrybinės dirbtuvės, kurių metu atliekos ir nenaudojami buities rakandai bus prikeliami antram gyvenimui, rašo gyva.lt.

Šalia kūrybinių dirbtuvių įsikurs neformali erdvė, kurioje renginio dalyviai galės patys kurti ekologiškus namų oro gaiviklius, ekologiškus kalėdų papuošimus, interjero detales ir skambant gyvai muzikai atsigaivinti ekologiškų užkandžių bare bei paskaityti „Ozoną“.  

Atliekų metamorfozės – arba svetainė už dyką

Sulūžę manekenai, nudėvėtos padangos, senos plytos, nebevažiuojantys dviračiai...iš pirmo žvilgsnio tai paprasčiausios atliekos, kurios atitarnavusios pagal savo paskirtį siunčiamos į savartyną, o jei pažvelgti plačiau? Sulūžęs manekenas gali tapti novatoriško dizaino šviestuvu, senos padangos – originaliais krėslais, plytos – palangėmis, pasitelkus fantaziją galima būtų vardinti be sustojimo. Pažvelgus į atliekas, kaip į medžiagą kūrybai, galima sukurti originalius, vienetinius baldus ar net apsistatyti visą svetainę. Tam ir bus skirtos kūrybinės dirbtuvės, kuriose iš anksto užsiregistravę dalyviai iš nebenaudojamų buities rakandų ir atliekų, kurs svetainės interjerą.

Visi renginio dalyviai galės realizuoti save neformalioje zonoje. Čia veiks ekologiškų namų interjero detalių, kalėdinių žaislų, gamybos pamokėles, kiekvienas norintis galės kurti ekologiškus oro gaiviklius ir rasti kvapą savo namams. Kūrybines dirbtuves kuruos sveiko dizaino projekto „Morka project“ bei vienetinių rankdarbių meistrai „Mur mur mur“. Daugiau informacijos apie kūrybines dirbtuves www.ekokarta.lt 

Atliekų tvarkymo hierarchija – svarbiausi principai

Diskusijos „Atliekų tvarkymas - nuo produktų maišelio iki sąvartyno“ dalyviai turės progą teoriškai ir praktiškai įsigilinti į temą, sužinoti pagrindinius atliekų tvarkymo principus bei naudą. Ineteraktyvioje diskusijos praktinėje dalyje, dalyviai pamatys, kaip kiekvieno iš jų vartojimo įpročiai sąlygoja atliekų susidarymą ir, kaip kasdieninėje veikloje tie įpročiai gali būti keičiami. Diskusijos metu bus matuojama sąmoningo vartojimo ir atliekų  perdirbimo nauda – pvz. jei visi paskaitos dalyviai atiduotų perdirbti 10 stiklinių butelių – toks perdirbimas sutaupytų pakankamai energijos 100 vatų elektros lemputei šviesti apie 10 valandų.

Diskusijos moderatoriaus Artūro Pečkio (www.atliekos.visiems.lt) teigimu „Atliekų tvarkymo srityje galioja prioritetų hierarchija, kuri teigia, kad pirmiausia reikia stengtis vengti atliekų susidarymo, vėliau bandyti panaudoti daiktus tai pačiai ar kitai paskirčiai, o tik po to tik atiduoti atliekas perdirbimui.“.


Šiame straipsnyje: eko kartaekologija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių