Kuo ypatingos Užgavėnės Plateliuose

Skirtinguose Lietuvos kampeliuose - ir šventės skirtingos. Kad ir artėjančios Užgavėnės. O kad Žemaitijoje, Plateliuose, jos tikrai ypatingos, bus galima sužinoti trečiadienį Klaipėdos etnokultūros centre.

Plateliškiai didžiuojasi sena savo Užgavėnių tradicija ir visuotinu pripažinimu. Lietuva, 2008-aisiais dalyvaudama Europos Komisijos projekte „Patraukliausia Europos turizmo vietovė“, ja išrinko Žemaitijos nacionalinį parką su tradicinėmis Užgavėnėmis.

Žemaičių Užgavėnės neįsivaizduojamos be persirengėlių ir jų keliamo šurmulio. Platelių apylinkėse persirengėlių būriai, vadinami Užgavėnių žydais, buvo žinomi dar mūsų senoliams. Nors pokario laikotarpiu senoji Užgavėnių tradicija priblėso, septintojo dešimtmečio antroje pusėje ji vėl buvo atgaivinta.

Tiesa, tuomet plateliškiai šventė ne Užgavėnes, o žiemos palydų šventę - į ją rinkdavosi miestelio centre ar prie Platelių ežero. Persirengėlių pulkai į miestelį sugužėdavo ne tik iš aplinkinių kaimų, bet ir iš Plungės, Kretingos ar net Vilniaus. Gerokai prieš žiemos išvarymo šventę miestelio gyventojai prisidarydavo įvairiausių ličynų, kitaip tariant, kaukių, o per šventę persirengdavo žydais, daktarais, velniais, raganomis, vaidindavo žaismingas vestuvines scenas.

Tuos, kuriuos domina charakteringi Užgavėnių šventės kaukių personažai, ir kurie šiemet ruošiasi vyti žiemą iš uostamiesčio skverų ar aikščių, vasario 3 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centras (Daržų g. 10) kviečia užsukti pasisemti neįkainojamos plateliškių patirties.

Tautodailininkas Vytas Jaugėla, Žemaitijos nacionalinio parko Kultūros paveldo skyriaus vedėja Aldona Kuprelytė bei specialiste Dalia Jakštienė papasakos apie žiemos išvarymo papročius Plateliuose, svarbiausius personažus ir kitas šventės įdomybes.

Vakaro „Gyvoji tradicija: Užgavėnės Plateliuose“ metu plateliškiai klaipėdiečiams žada parodyti 1970 metais sukurtą V.Jaugėlos filmą „Užgavėnės Plateliuose”, supažindinti su savomis kaukių gaminimo subtilybėmis bei savitu kulinariniu paveldu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių