Kunigų seminarijos klierikai pakartojo Maironio kelionę

Minėdami Jono Mačiulio-Maironio 150-ąsias gimimo metines muziejininkai pakvietė Kauno kunigų seminarijos klierikus pakartoti neįprastą kelionę.

Taip prisiminta kelionė, kai beveik prieš šimtą metų poeto vadovaujama seminarija iš Kauno buvo perkelta į Vašuokėnų dvarą Anykščių rajone.

Apleistame Vašuokėnų dvare, kuriame beveik prieš šimtą metų veikė Žemaičių kunigų seminarija, vėl suskambo klierikų dainos.

Prasidėjus Pirmajam pasauliniam karui ir kariuomenei užėmus Kauno seminarijos patalpas, seminaristai liko be pastogės. Tai sužinojęs Vašuokėnų dvaro savininkas Bronislavas Brazdžius užleido jiems savo dvarą, tačiau jame tilpo tik trys pirmieji klierikų kursai, kiti mokėsi savarankiškai.

Vašuokėnų dvare gyveno ir tuometinis seminarijos rektorius poetas Jonas Mačiulis-Maironis.

„Kunigų seminarija čia buvo vienerius metus,visą laiką buvo Kaune. Pagalvojome, kad gali būti labai gražus, neplanuotas, be jokių pinigų ir be jokių projektų rašymo mūsų kolegų muziejininkų ir Kunigų seminarijos išvažiavimas“, – pasakoja Maironio lietuvių literatūros muziejaus direktorė Aldona Ruseckaitė.

Maironio takais po Anykščių rajoną keliaujantys seminaristai kartu su muziejininkais Vašuokėnų dvare klausėsi prisiminimų, skaitė savo eiles.

„Aš manau, seminarija čia išgyveno tikrai tą gražų laiką, kada buvo šalia rektorius Jonas Mačiulis, kada visi galėjo būti gamtoje“, – mano Kauno kunigų seminarijos klierikas Darius Vasliauskas.

„Kas yra svarbu ir šiandien – pažinti savo ištakas, pažinti savo kultūrą, pažinti savo dvasios Tėvus, kurių vienas turbūt yra pats Maironis“, – teigia Kauno kunigų seminarijos rektorius Aurelijus Žukauskas.

Vėliau seminaristai pakartojo Maironio kelionę,1914 -tais metais   gruodžio 25-osios rytą iš Vašuokėnų į Troškūnų bažnyčią.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių