„Kultūros rakto“ jaunimas žengia į Klaipėdos senamiestį (interviu)

Jaunimo kultūrinė organizacija „Kultūros raktas“ penktadienį Klaipėdos senamiestyje atidaro savo galeriją.

Kaip tvirtino „Kultūros rakto“ vadovas Matas Drukteinis, tai tik pradžia, įgyvendinant vieną iš naujų veiklos sričių – jaunųjų menininkų kūrybos skatinimą ir rėmimą. Sumanyta ilgalaikė jaunųjų menininkų skatinimo ir aktyvios meninės kultūrinės erdvės Klaipėdos senamiestyje sukūrimo programa.

Savotiškas kultūrnamis

– Kuo jūsų galerija skirsis nuo kitų?

– Ši galerija išskirtinė tuo, kad tai ne tik galerija. Tai „Kultūros namai: menas ir kava“. Toks mūsų pavadinimas ir lydintis šūkis. Norime „išlipti“ iš standartinio galerijos suvokimo, todėl kartu su meno galerija čia bus ir kavinukė, taip pat „Kultūros rakto“ naujoji būstinė. Rengsime jaunųjų menininkų darbų pristatymus, teminius pažintinius vakarus, filmų peržiūras, susitikimus. Norime, kad ši vieta taptų kultūriniu jaunų žmonių traukos centru, savotišku jaunimo kultūrnamiu. Organizuosime įvairiausius renginius visus metus, kavinukės erdvėje bus galima rasti informacijos apie tai, kas įdomaus vyksta mieste, bus skaitinių apie meną. Tai vieta, kur žmonės galės keistis idėjomis, užmegzti naujus kontaktus ir bendrauti.

Nuo ryto iki vakaro

– Kokius menus eksponuosite savo galerijoje ir kada juos bus galima apžiūrėti?

– Čia bus eksponuojami ir parduodami įvairių meno sričių jaunųjų kūrėjų darbai: dailės kūriniai, fotografijos, knygos, papuošalai, net floristikos kompozicijos. O vėliau planuojame turėti muzikos įrašų ir lietuviškų filmų, rūbų dizaino darbų bei viso kito, ką kuria jauni menininkai ir kas įdomu bendruomenei. Kadangi mūsų tikslas – padėti jauniesiems menininkams „įeiti į rinką“, skatinant jų verslumą, kūrybinį aktyvumą, galerijoje didžioji dalis darbų bus skirta pardavimui, nors bus ir tiesiog parodų.

Dar vienas galerijai nebūdingas dalykas – darbo laikas. Mūsų erdvė bus atidaryta nuo ryto iki vėlyvo vakaro septynias dienas per savaitę. Todėl nebus jokių kliūčių norintiems išsirinkti meno kūrinį. Tai bus galima padaryti ramiai, neskubant, kad ir vakare, gurkšnojant karštą kavą.

Siekiai – ne komerciniai

– Papasakokite apie „Kultūros raktą“ – kokie jo siekiai, kas jus vienija, ką jau nuveikėte ir kokių turite sumanymų?

– Siekiai žemiški, paprasti – kad kultūra ir menas mūsų visuomenėje būtų vertinami, kaip yra normaliose europietiškose šalyse. Planai, susiję su galerija, – išsilaikyti ir išlaikyti erdvę aktyvią. „Kultūros rakto“ veikla neapsiriboja ir neapsiribos vien galerija. Turime idėjų ir Klaipėdos miesto jubiliejui skirtai programai, jas esame pasiryžę įgyvendinti, jei tik ten „aukščiau“ bus nusiteikę mums pagelbėti. Ir ketiname toliau tęsti lietuviško kino vakarus, kurie pavasarį susilaukė didelio jaunimo susidomėjimo. Turime ir kitų rimtų planų.

Noriu pabrėžti, kad šios galerijos idėja nėra komercinė, kaip ir visa mūsų organizacijos veikla. Mūsų tikslas – kurti pridėtinę vertę Klaipėdos miestui. Ir mums reikia šio miesto bendruomenės pagalbos. Kviečiame visus prisidėti prie šios idėjos gyvavimo – kas gali, skiriant nors simbolinę finansinę paramą, taip pat pasidalijant savo žiniomis, mintimis ar patirtimi.

Mūsų „Kultūros raktas“ gyvuoja jau trejus metus, pasikeitė nemažai narių, bet, manau, mus vienija tai, kad visi norime save kažkokiu būdu išreikšti. Čia tai galima padaryti labai įvairiais būdais ir dar prisidedant prie uostamiesčio, kartu ir šalies gerovės.

Nuo dešimtos klasės

– Betgi pats kelinti metai jau studijuojate ar ne sostinėje?..

– Norite paklausti, kam man to reikia čia? Na, man 21-eri. Baigiau Vydūno vidurinę mokyklą. Dabar jau treti metai Vilniuje. Savęs ieškojimai – dveji metai Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje studijuojant kino vadybą, o dabar ten pat mokausi kino muzikos kompozicijos. Save atradau, o gimto miesto nepamiršau. Klaipėdoje tikrai norisi daug ką pakeisti kultūros srityje, norisi naujų vėjų. Kai gimė idėja įkurti organizaciją, buvau dešimtoje klasėje. Nuo tada ir stebiu, kaip keičiasi kultūrinis laukas mūsų mieste. Ir galiu pasakyti tiek – daug blizgučių, kurie greitai nusitrins, ir išryškės griūvanti siena.

„Kultūros namai: menas ir kava“ įsikūrė Tiltų g. 3 name. Atidarymas – gruodžio 16 d. šeštą valandą ir 16 min. vakaro. Laukiami visi, ypač uostamiesčio jaunimas.

Vizitinė kortelė

M.Drukteinis gimė 1990 m. Klaipėdoje.

2009 m. baigė Klaipėdos Vydūno vidurinę mokyklą.

2009–2011 m. studijavo kino vadybą Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA), nuo 2011 m. ten pat studijuoja muzikos kompoziciją (kinas, TV, multimedija).

2008 m. – trumpametražių vaidybinių filmų projekto-konkurso moksleiviams „SqVisum“ koordinatorius.

Nuo 2009 m. –  jaunimo kultūrinės organizacijos „Kultūros raktas“ vadovas.

Nuo 2009 m. spalio – LMTA Studentų atstovybėje.

2010 m. prodiusavo trumpo metro filmus „Royal suite“ („Skalvijos“ kino akademijos moksleivių baigiamieji darbai), „Telefono būdelė“ (LMTA Operatorinio meistiškumo studijų programos IV kurso studentų diplominiai darbai), „The Crossing Hours“ (tarptautinės kūrybinės dirbtuvės „Summer MEDIA Studio 2010“), „Kalbėki su manimi“ (LMTA II kurso kino ir TV režisūros programos studentų kursiniai darbai).

2011 m. – festivalio „5 susitikimai su lietuvišku kinu“ projekto vadovas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ernestas

Ernestas portretas
Gyvenu kaimynystėje, butinai užsuksiu.

Lauryna

Lauryna portretas
Labai lauksime :)
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių