A. Krikščiūnaitė: plačiajai visuomenei tarsi neegzistuoju

Vasario 16-ąją Prezidentūroje Nacionalinė kultūros ir meno premija bus įteikta solistei, sopranui Astai Krikščiūnaitei.

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos vokalo katedros docentė A. Krikščiūnaitė prieš 25 metus pati mokėsi šioje aukštojoje mokykloje.

Iš Pasvalio kilusi solistė sako, kad balsą ir gabumus muzikai paveldėjo iš mamos. Mokyklos chore, tiesa, dainavo žemo, trečiojo balso, partijas ir tik vėliau, atvykus į Vilnių, paaiškėjo, kad A. Krikščiūnaitė – sopranas. Baigusi akademiją solistė buvo paskirta dirbti Klaipėdos muzikiniame teatre, trejus metus stažavosi Jungtinėse Valstijose.

„Vis tiek yra ta ranka, kuri veda tave gyvenime. Žinoma, tu irgi labai daug įtakoji, bet manau, kad prie to prisideda kažkas iš aukščiau. Buvo etapas, kai aš dainavau daug Talino nacionalinėje operoje, ten vaidmenų sukūriau, keletą sezonų dainavau ir mūsų nacionalinėje operoje“, – pasakojo solistė.

2004-aisiais už nuopelnus Estijos kultūrai A. Krikščiūnaitė apdovanota Baltosios žvaigždės ordinu. Po metų tapo Lietuvos muzikų sąjungos „Auksinio disko“ laureate. Solistė sako suprantanti, kad plačiajai visuomenei ji tarsi neegzistuoja, nes nedalyvauja televizijos projektuose, neviešina asmeninio gyvenimo, tik kasdien daug dirba.

„Kaip dainininkė aš esu laisva menininkė. Aš nesu nei filharmonijos, nei kieno nors etatinė solistė, tiesiog aš esu pati sau“, – teigia ji.

„Kūriniai keičia vienas kitą, o Lietuvos rinka, kaip žinia, yra tokia, kokia jinai yra – Vilnius, Kaunas, Klaipėda, dar gal kažkiek Šiauliai ir Panevėžys“, – pridūrė A. Krikščiūnaitė.

Prieš šešerius metus A. Krikščiūnaitės iniciatyva paminėtas pirmosios lietuviškos operos Miko Petraukso „Birutės“ šimtmetis. Solistė rengia sakralinės muzikos festivalius Palangoje, Kultūros tiltų programą.

Nacionalinės premijos laureatės koncertai suplanuoti jau metus į priekį. A. Krikščiūnaitės repertuaras apima ir liaudies dainų tradiciją, ir šiuolaikinę muziką. Muzikologų teigimu, solistė išsiskiria oratoriniu dainavimu, ypatinga vidine emocine jėga.

„Kad jūs žinotumėt, kaip kartais virpa širdis, ir kaip baisu, kai taip gražiai sėdi ir tau reikia atsistoti ir pradėti“, – pasakoja solistė.

Nacionalinė kultūros ir meno premija A. Krikščiūnaitei skirta „už plataus Lietuvos ir pasaulio muzikos repertuaro intelektualų ir įtaigų įprasminimą, už išskirtinę vokalo kultūrą“.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių