Konkuruoja dėl Klaipėdos metų knygos titulo

Konkursas „Klaipėdos knyga – 2011“ subūrė uostamiesčio leidyklas ir skaitytojų teismui pateikė geriausias jų išleistas knygas.

Vyksta šeštąjį kartą

Uostamiesčio leidyklų knygų paroda ir muge, naujausių leidinių pristatymu, klaipėdietės rašytojos Nijolės Kliukaitės-Kepenienės romano „Mirties vandenynas“ sutiktuvėmis bei renginį skambiai vainikavusiu akordeonisto Žygimanto Laurinavičiaus šansonų vakaru gruodžio 21-ąją startavo jau šeštasis kasmetinis klaipėdietiškos knygos ir skaitytojų susitikimas – Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos rengiami skaitomiausios ir gražiausios Klaipėdos metų knygos rinkimai.

Nuo pat ryto bibliotekos Meno skyriuje būriavosi uostamiesčio knygų leidėjai, už mažiausią kainą buvo galima įsigyti jų leidinių, kam pasiseks – gauti ir autoriaus ar sudarytojo autografą, nes su leidėjais į mugę užsuko ir kai kurie rašytojai, fotografai, mokslininkai.

Varžosi leidyklos ir leidiniai

Renginio kulminacija tapo konkursinių knygų pristatymas. Dėl laurų šiemet varžosi aštuoni uostamiesčio knygų leidėjai: leidybos grupė „Druka“, leidyklos „Eglė“, „Libra Memelensis“, „Kitas takas“, Klaipėdos universiteto leidykla, taip pat po knygą pristatė Kultūrų komunikacijų centras, Meno kūrėjų sąjunga (MEKUSA) ir dienraštis „Vakarų ekspresas“.

Tarpusavyje konkuruoja 13 jų knygų.  Tai – fotografijų albumai, monografijos, moksliniai ir meninės publicistikos leidiniai, padavimų, istorinių apybraižų rinkiniai ir net meno projekto katalogas.

Konkurse dalyvauja:

Antano Stanevičiaus „Atkaklioji Žuvėdra („Eglė“)

Algirdo Girininko „Baltų kultūros ištakos II“ (KU leidykla)

„Estetika vs informacija“ (KKKC)

Aldutės Vakarės „Kartais angelas pasirodo“ („Eglė“)

„Klaipėda. Kuršių nerija“ („Kitas takas“)

Vyto Karaciejaus „Klaipėda: laiko ženklai“ („Druka“)

Gražinos Juodytės „Klaipėdos akvarelės. II dalis“ („Vakarų ekspresas“)

Johano Zembrickio „Klaipėdos apskrities istorija“ („Libra Memelensis“)

„Klaipėdos universitetas Lietuvai – jūrų valstybei“ („Eglė“)

Vilmos Kasnauskienės, Kazio Jukniaus „Kur milžinai sėdėjo“ (KU leidykla)

„Lietuvos tatuiruočių menas“ (MEKUSA)

Vytauto Paulausko „Optimalus uostas“ (KU leidykla)

Romualdo Norkaus „Vakaro mintys“ („Eglė“)

Dėl populiarumo ir grožio

Meno bibliotekos vedėjos Birutės Skaisgirienės (nuotraukoje) žodžiais, dėl išvaizdžiausio leidinio šiemet laukia ilgos diskusijos, nes tikrai yra ne vienas leidinys, vertas gražiausios knygos titulo. „Per šešerius metus, kai rengiame knygų konkursą, matyti žymūs pokyčiai poligrafijoje. Išlavėjo leidėjų skonis, profesionaliau vertinamas knygos grožis, labiau laikomasi knygos leidyboje būtinų kanonų,  visi artėja prie tobulybės“, – teigė viena iš konkurso organizatorių.

Mokslines knygas leidžianti ir dėl populiarumo su kita literatūra negalinti lygiomis jėgomis konkuruoti Klaipėdos universiteto leidykla šiais metais savo knygas pateikė tik gražiausios knygos konkursui, ir su jomis galima susipažinti tik Meno skyriuje, kiti miesto bibliotekos padaliniai jų neturi. Visi kiti leidiniai, kaip įprasta, pristatomi visuose didžiausiuose Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos skyriuose.

„Labai apmaudu, kad Klaipėdos kultūrų komunikacijų centras rinkimams galėjo pristatyti tik vieną parodų katalogą. Niekuo ne prastesnis kitas jo išleistas katalogas „Kritikos maršrutai“, bet jis neturi ISBN kodo – tarptautinio standartinio knygos numerio, be kurio leidinys konkurse negali dalyvauti“, – aiškino B.Skaisgirienė.

Kartu ji priminė, kad šiuose rinkimuose konkuruoja tik Klaipėdos leidėjų knygos. Pagal konkurso nuostatus kitur išleistos net pačios geriausios ir gražiausios klaipėdiečių knygos negali varžytis dėl Klaipėdos knygos laurų.

Spręs skaitytojai su komisija

Populiariausią šių metų Klaipėdos knygą jau gali rinkti skaitytojai, visą mėnesį – iki sausio pabaigos balsuodami šešiuose didžiuosiuose Klaipėdos miesto bibliotekos padaliniuose, elektroniniu paštu info@biblioteka.lt ar interneto svetainėje www.biblioteka.lt.

O ekspertų komisija, vadovaujama grafiko Rolando Rimkūno, atvirame posėdyje susėdusi prie vieno stalo su knygų leidėjais ir dizaineriais, sausio 24-ąją nuspręs, kuriai knygai atiteks gražiausios titulas.

Prizus laureatams kuria grafikės Danutė Žalnieriūtė ir Lidija Kuklienė. Tai bus specialiai šiai progai dedikuoti ekslibrisai. Jais finaliniame konkurso renginyje sausio 25-ąją bus apdovanoti skaitomiausios ir gražiausios knygų leidėjai.

Klaipėdos knygos konkursą inicijavo ir šešti metai rengia Klaipėdos miesto savivaldybės viešoji biblioteka, ištikimas mecenatas – bendrovė „Mūsų laikas“, kasmetis informacinis rėmėjas – dienraštis „Klaipėda“.

Kaip ir kur balsuoti

Su knygomis susipažinti ir balsuoti visi kviečiami Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos padaliniuose:

Meno skyriuje (J.Janonio g. 9)

Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (Turgaus g. 8)

Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9)

Kalnupės filiale (Kalnupės g.13)

Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81A)

„Kauno atžalyno“ filiale (Kauno g. 49)

Taip pat balsuoti galima:

elektroniniu paštu info@biblioteka.lt

interneto svetainėje www.biblioteka.lt



NAUJAUSI KOMENTARAI

simas

simas portretas
Labai gerai,kad vyksta toks renginys.Taip spaustuvininkai ir leidėjai stengiasi,kad leidžiama knyga būtų mielesnė tam,kuris ją įsigyja.O kad Meno skyrius kartu su visa biblioteka imasi šio nelengvo,bet garbingo darbo "nusipelno katučių".Sėkmės Jums ponia ,Birute,

rrr

rrr portretas
Tatuiruočių menas? Norėjot pasakyt Tatuiruočių darkalai?
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių