Konkursas „Klaipėdos knyga – 2012“: muziejai rašo istoriją

7-ajam uostamiesčio leidyklose per metus išleistų knygų konkursui „Klaipėdos knyga – 2012“ devyni leidėjai pateikė 12 leidinių, kurie varžosi dėl gražiausios ir populiariausios metų knygos titulo. Tarp jų – ir du muziejai.

Su tapatumo ženklais

Klaipėdos m. savivaldybės taryba, siekdama įprasminti Klaipėdos 760 metų sukaktį bei atkreipti visuomenės dėmesį į miesto istoriją bei heraldiką, 2012 metus buvo paskelbusi Klaipėdos vėliavos ir herbo metais. Šia proga Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje buvo surengta miesto heraldikai skirta paroda, o jos medžiagos pagrindu parengtas leidinys „Klaipėdos tapatumo ženklai: antspaudas, herbas, vėliava“.

Leidinyje autorių kolektyvas pristato Klaipėdos miesto formavimosi ypatybes, aptaria miesto antspaudo, herbo, vėliavos kilmę, raidą, nagrinėja antspaude, herbe panaudotų simbolių semantiką. Leidinys gausiai iliustruotas dokumentine medžiaga iš Lietuvos, Latvijos muziejų, bibliotekų, Vokietijos, Švedijos, Lietuvos archyvų. Jame publikuojamas ir seniausias žinomas dokumentas su Klaipėdos miesto antspaudu. Šį originalų 1446-aisiais rašytą Klaipėdos miesto burmistro ir tarybos laišką Liubeko miesto burmistrui ir tarybai uostamiesčio 760 metų sukakties proga Mažosios Lietuvos istorijos muziejui buvo paskolinęs Hanzos miesto Liubeko archyvas.

Knygą išleido Mažosios Lietuvos istorijos muziejus ir Klaipėdos universiteto Baltijos regiono istorijos ir archeologijos institutas. Ją sudarė Jonas Genys ir Kęstutis Mickevičius, dizaineris – K.Mickevičius. Tekstus parengė ir iliustracijas parinko Romualdas Adomavičius, Darius Barasa, Vytautas Čepas, Zita Genienė, J.Genys, K.Mickevičius, Vacys Vaivada, Vladas Žulkus. Spausdino S.Jokužio leidykla-spaustuvė

Apie jūrinę laivybą

Jau tampa įprasta, kad kasmet Lietuvos jūrų muziejus laivybos istorija besidomintiems skiria bent vieną leidinį. Šį kartą tai jauno muziejininko-istoriko Romualdo Adomavičiaus mokslo studija „Jūrinis savarankiškumas. Lietuvos jūrų prekybos laivynas 1921–1940 metais“.

Knygoje aprašomas pirmųjų Lietuvos Respublikos jūrinių laivų atsiradimas ir išplaukimas į platesnius vandenis. Jūrinės laivybos tradicijos pradžia siejama su tautinės valstybės įsitvirtinimu Baltijos jūros pakrantėje XX a. tarpukario laikotarpiu. Leidinio tikslas – patrauklia forma pristatyti visuomenei Lietuvos jūrų prekybos laivyno vystymosi raidą 1921–1940 m., ugdyti supratimą apie Lietuvos jūrinį identitetą, jūrinės kultūros vaidmenį šalies politiniame, ekonominiame, socialiniame ir kultūriniame gyvenime.

Kur balsuoti

Susipažinti su visomis knygomis pretendentėmis ir balsuoti už skaitomiausią iki vasario 26 d. galima 6-iuose didžiuosiuose Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos padaliniuose:

Meno skyriuje (J.Janonio g. 9),

Skaitytojų aptarnavimo skyriuje (Turgaus g. 8),

Jaunimo skyriuje (Tilžės g. 9),

Kalnupės filiale (Kalnupės g.13),

Pempininkų filiale (Taikos pr. 79/81A),

„Kauno atžalyno“ filiale (Kauno g. 49).

Taip pat konkurse dalyvaujančios knygos pristatomos Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos interneto svetainėje www.biblioteka.lt, kur galima ir balsuoti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių